„Lisnata“ fasada

Final touch vašeg doma – savremena fasada sa aluminijumskim listićima, omogućava prelepom domu da se izdvaja među ostalimaa, po svojoj geometrijskoj fasadi.

Domovi prekriveni vinovom lozom su šarmantni, ali vrloo brzo mogu dobiti zanemarljivi ili nemaran izgled, zbog brzog rasta same biljke. Jedistvena fasada od „veštačkog bilja“ takođe je zauzela svoje mesto među prirodnim lepotama svojom različitošću.

Izgled fasade od listova
Slika 2 – Izgled fasade od listova

Struktura fasade

Listovi su napravljeni od aluminijuma i oblikovani nalik prirodnoj konturi listova, poput lišča javora ili brusnice. Savki list pojedinačno je uvrnut i čvrsto postavljen na površinu zgrade, između fasade i zidova. Listovi se premazuju posebnim slojem kako bi se zaštitio od vremenskih uslova. Čitava površine kuće prekrivena je veštačkim lišćem. Svojim preklapanjem fasada zgrade dobija dubinu, odnosno, trodimenzionalni izgled. Inspiracija za ovu fasadu je evidentna, ne samo na zidovima zgrade, već i na pozadinama spoljnih prostorija. Nijanse narandžaste, koje oponašaju boju javora u jesen, dorinose realnijem i inspirativnijem izgledu fasada. Čista i netaknuta priroda lepote ukroćena je simetričnim obrascima koji su primenjini na ovoj fasadi.

Detalj fasade
Slika 3 – Detalj fasade

Moglo bi se reći da je ideja potekla iz stalne težnje za uravnoteženjem modernog i prirode. Na prvi pogled, izgeda kao da je zgrada u zagrljaju prirode.

Zidovi enterijera od listova
Slika 4 – Zidovi enterijera od listova

Fasade u današnje vreme imaju veću estetsku ulogu nego ranije. Osim što uživaju stanari kuće, mame poglede i izazivaju i prolaznike na ulici. Poboljšanjem kvaliteta ugradnje materijala, došlo se do stadijuma kada se arhitekte i dizajneri mogu posvetiti eksterijeru, i maštu pretočiti u realnost. Baš kao što jeste primer ova kuća sa lisnatom fasadom.