Koja vrata odabrati da štite vaš dom

Vrata su svakako najvažniji deo svačije kancelarije i doma . Ako su jaka, oni će vas sigurno zaštiti, a ako su pak moderna onda ona ostavljaju veliki utisak na sve druge. Kolega mi je pričao da ga znaju sve komšije u zgradi u kojoj živi jer su njegova vrata kvalitetnija, čuvaju toplotu i skreću pažnju i bojom i materijalom koji je kvalitetniji od drugih. I nije mu namera bila da izaziva reakciju kod ostalih stanara zgrade, ali činjenica da mnogi od nas ne razmišljaju o blagodetima dobrih ulaznih vrata sve dok ista ne vide kod drugog ili dok shvate da su se vratili sa posla, a neko je otvorio ista bez dozvole.

Ulazna vrata u različitim bojama za vaš dom
Vrata mogu biti nešto što izdvaja vaš dom od ostalih

Na tržištu ovih dana, kao i sa mnogim drugim proizvodima, imamo stvarno veliki izbor vrata. To uključuje staklena vrata, baštenska vrata, klizna vrata, aluminijska ulazna vrata i još mnogo toga zavisno od svrhe koju želimo da određena vrata imaju. U ovom tekstu baviću se bezbedonosnim vratima jer u vezi sa njima ima najviše zabluda kojima bi trebalo da se stane na put. Aluminijumske vrste vrata nude niz rešenja koja mogu vrlo laskati opštem utisku o vašem domu, može čak izgledati da ste ceo dom zamenili nečim većim, boljim i modernijim. Blindirana vrata koja ujedno mogu biti protupožarna i sve više su trend u domovima i ključna su stvar koju treba primetiti jer daje dodatnu snagu vratima od bilo kakve nevolje ili prirodne sile, kao što su vetar, voda i slično.

Sigurnosna vrata sa više tačaka
Slika 3 – Sigurnosna vrata sa više tačaka

Ako ste u potrazi za novim ulaznim vratima, pobrinite se da su vrata izabrana po funkciji i dizajnu koji će još jasnije istaći vaš dom. Bilo kako bilo, sve više naših sugrađana se odlučuje da instalira vrata koja su i lepa i bezbedonosna. Danas je to mnogo lakše jer se dugo radilo na tome da sigurnosna vrata ne budu glomazna i upadljiva, već lepa, ukusno napravljena i što je najvažnije, mnogo povoljnija. Uprkos uvraženom mišljenju da pravljanje ovakvih vrata iziskuje neki novi, skuplji i teži materijal, to je zabluda. Sugurnosna vrata se prave od materijala koji nije ni malo drugačiji od standardnih vrata.

Ulazna vrata predstavljaju prvi kontakt sa kućom
Vrata od čelika

Možete izabrati između drvenih vrata u kombinaciji sa staklom, čeličnih protivprovalnih vrata i sigurnosnih vrata od kovanog gvožđa. Ako su u pitanju kuće, onda su sigurnosna vrata u kombinaciji sa drvetom i staklom idealna za to. Stručni poduzetnici kažu da su takva vrata najbolji izbor za one koji žele da ostanu u proračunu. Ako ste u potrazi za vratima koja su jednostavna za održavanje i vrlo izdržljiva, razmislite o investiranju upravo u ovakva. Još ako se odlučite da uz to bude i kombinacija čelika, onda budite sigurni da je vaša sigurnost na vrhuncu uz malo uloženog novca. Takva kombinacija čini takva vrata vrlo sigurnim, njih je teško provaliti te one štite od nepovoljnih vremenskih uslova, poput kiše, grada, vetra i snega.

Drvo je večne lepote
Drvena vrata

Ne može se zanemariti ni činjenica da su vrata od kovanog gvožđa rađena od vrlo snažnog i izdržljivog materijala koji se može koristiti, osim toga za različite ostale namene. Uz veliki napredak u proizvodnim tehnologijama, izrađivanje protuprovalnih vrata od takvog materijala nikad nije bilo jednostavnije. Ovakva vrata su vrlo funkcionalna i na izgled lepa. Vrata od kovanog gvožđa daće vašem domu elegantan izgled i izgled kakav želite, bez ugrožavanja sigurnosti vašeg doma. U stvari, možemo reći da nijedan drugi materijal ne može ponuditi takvu lepotu i privlačnost, a istovremeno i bezvremenski stil i sirovu snagu kao što mogu vrata za sigurnost od kovanog gvožđa.

Kada se spomene čelik, mnogima ta riječ zvuči vrlo gruba i ne privlačna. Međutim, to nije tako. Čelična protuprovalna vrata su vrata koja pružaju najveću sigurnost i zaštitu u odnosu na sve prethodne navedene materijale. U početku su se takva vrata najviše koristila u industriji. Međutim, napretkom u tehnoligiji došlo je do njihove šire primene i danas je njihova potražnja kao vrata za domove, izuzetno porasla. Osim toga, razvojem tehnologije moguće je proizvesti velika čelična vrata koja imaju veliku izolaciju i brojne sigurnosne prednosti. Ovakva vrata su najskuplji tip protuprovalnih vrata na tržištu. Ali uz to, ovakva vrata nude i najveću i najboljhu mogućnost zaštite i sigurnosti unutar doma. Dakle, ukoliko želite najveću sigurnosti i spremni ste za tu sigurnost dobro da platite, onda svakako razmislite o ulaganju u jedna ovakva vrata za vaš dom.

Protuprovalna vrata su dostupna u raznim materijalima, veličinama i oblicima, kao i obična vrata. Sigurnost i otpornost na vremenske uslove trebali bi biti presudni i primarni faktor pri odabiru materijala. Kada uporedite različite vrste, svakako razmislite i o njihovoj ceni pre nego što donesete konačnu odluku. Drvena i staklena vrata su pristupačna i učinkovita. Protuprovalna vrata od kovanog gvožđa pružaju dodatnu sigurnost i bezvremenski dizajn. Dok su čelična protuprovalna vrata najučinkovitija u smislu sigurnosti i izolacije. Tek kada uzmete u obzir prednosti i nedostatke svake vrste, možete odabrati najbolja moguća za vaš dom.