Najbolje ocene za BAU 2019

Rekordan broj izlagača

  • 2.250 dalo najviše ocene Sajmu BAU
  • 250.000 posetilaca, njih 85.000 (najviši do sada) iz inostranstva
  • digitalBAU će se održavati svake dve godine, počevši od 2020. godine u Kelnu
Predrag Rađen na Sajmu BAU 2019
Predrag Rađe, urednik izdanja na Sajmu BAU 2019

Očekivano, BAU 2019 je bio još jedan događaj sa rekordanom posećenošću. Na izložbenom prostoru od 200.000 kvadratnih metara po prvi put bilo je čak 2.250 izlagača (2017 ih je bilo 2.120) iz 45 zemalja predstavilo je svoje proizvode i rešenja za široku oblast građevinskog sektora. Broj posetilaca dostigao je 250.000, a broj posetilaca izvan Nemačke penje se na novi nivo od 85.000 (2017 ih je bilo 80.500) iz preko 150 zemalja. Ove impresivne brojke definitivno naglašavaju status BAU-a kao „Svetskog vodećeg sajma za arhitekturu, materijale i sisteme“. Od skoro 70.000 učesnika, svaki četvrti posetilac došao je iz oblasti arhitekture, inženjeringa i planiranja.

Zamenik predsednika Odbora Reinhard Pfeiffer je veoma zadovoljan uspehom koji je BAU napravio ove godine: „Velika zainteresovanost posetilaca za automatizaciju zgrada i BAU IT pokazuje da je čitava tema digitalizacije sada sve zastupljenija i da je konačno uzela veliki udeo i u građevinskom sektoru. Sa ključnim temama koje smo identifikovali za BAU 2019 već smo stavili fokus na digitalnu transformaciju.”

Štand ift Rosenheim-a, Sajam Bau 2019
Štand ift Rosenheim-a, Sajam Bau 2019

Koliko su zadovoljni izlagači ovim događajem vidi se i u istraživanju koje je sprovela agencija Gelszus. Po njima, 97% ispitanih izlagača ocenilo je sajam „odličnim do dobrog“. 95% njih je reklo da je ovaj događaj prepoznalo kao vodeći sajam za ovaj sektor. 94% izlagača dalo je najviše ocene za kvalitet posetilaca, a 92% je dalo istu ocenu međunarodnom širenju među posetiocima. Na pitanje kako su sagledali trenutnu ekonomsku situaciju u svom sektoru, 94 posto izlagača je izjavilo da je ona „odlično do dobra“.

Vodeći na tabeli posetilaca iz inostranstva su , reklo bi se očekivano, susedne zemlje Austrija, Švajcarska i Italija, sok je zapažen veliki porast posetilaca iz Ruske Federacije (preko 4.000 ove godine) i Kine (preko 3.500). Ove brojke stavile su ove dve zemlje na četvrto i peto mesto što je njihov najviši rang do sada.

Deo redakcije časopisa “Prozori&Vrata” bio je prisutan na ovoj manifestaciji i ono što smo mi primetili je svakako odlična organizacija domaćina. Uvek nas iznova fascinira njihova sposobnost da misle na svaki detalj. Sasvim nam je jasno zbog čekaju se ovaj Sajam pominje kao jedan od primarnih na svetu i zbog čega su brojke o njegovoj posećenosti svakim održavanjem veći nego na prethodnom. Mi na ovom impresivnom događaju iskoristimo priliku da posetimo naše uspešne klijente, učestvujemo na njihovim konferencijama i na prezentacijama novih ili unapređenih proizvoda, kao i da se informišemo o novim tehnologijama kako bismo iste preneli našim čitaocima i na taj način opravdali njihovo ukazano poverenje. Ono što nam je jasno svakim novim dolaskom je da ćemo se, zbog svega pomenutog, ponovo vratiti.

Cathrine Lee, zamenica generalnog direktora za Afriku i Evropu u kompaniji KIN LONG, vidi ovaj veliki interes posetioca iz Kine kao rezultat angažmana BAU-a u regionu: “Uspešna Fenestration BAU Kina osigurala je da ove godine možemo primiti znatno više posetioca iz Azije, posebno iz Kine, na našem štandu. I ove godine, Izrael je prvi put ušao u prvih deset na tabeli za broj posetilaca.“

Anketa posetilaca pokazala je visok nivo zadovoljstva, kao što je to bilo i prošli put, 2017. godine. Opet je čak neverovatnih 98 posto posetioca BAU-a opisalo ovaj događaj kao „odličan do dobrog“, 97 posto je reklo da namerava ponovo posetiti za dvije godine. Najviše ocene su dali posetioci, posebno u pogledu širine i kvaliteta asortimana na sajmu (96 posto „odličnih do dobrih“) i prisutnosti tržišnih lidera (95 posto).

S obzirom na sve veći značaj digitalizacije u građevinskom sektoru, na sajmu Messe Munchen predstavljen je digitalBAU, novi koncept sajma u saradnji sa nemačkim udruženjem građevinskog softvera (Bundesverband Bausoftvare – BVBS). Generalni direktor BVBS-a Michael Fritz je uveren da će novi događaj biti uspešan: “Vidimo veliku potražnju među svim dobavljačima digitalnih aplikacija za uspostavljanje sajma uz već veoma uspešan BAU. Planeri, građevinske firme i pravna lica iz ovog sektora moraju se informisati o predstojećim izazovima, a sa digital BAU-om mi im nudimo odličnu priliku za to.” Zbog svega rečenog, digitalBAU će biti održan, po prvi put, 11. do 13. februara 2020. godine u Kelnu.

Sajam Bau 2019. -izlagači

Nova sekcija izložbe i ključna tema ovogodiš- njeg BAU-a bila je tehnologija svetla koja je predstavljena u hali C2. U fokusu je bila integracija različitih aplikacija u kući i kancelariji, kao i različiti aspekti i uticaj osvetljenja na arhitekturu. Adalbert Neumann, predsednik Upravnog odbora kompanije Busch-Jaeger Elektra, bio je veoma zadovoljan: “Uspeli smo da pokažemo mnogim arhitektima da naš široki portfelj rešenja nudi ogromnu dodatnu korist. Budućnost jeste u digitalizaciji i mi radimo na tome,a BAU je ogromna platforma za predstavljanje ove publike. “
BAU 2019 zvanično je otvorio Gunther Adler, državni sekretar u nemačkom ministarstvu unutrašnjih poslova, zgrada i zajednice (BMI). U svom obraćanju istakao je visok status građevinskog sektora i sajma: „BAU 2019 je najvažniji prikaz sposobnosti nemačke i međunarodne građevinske industrije. Ovde nemački građevinski sektor pokazuje svoju odličnu inovativnu snagu.”

Pod motom „Povezujemo se, maksimiziramo, inspirišemo“ Digital Village u Hali C5 po prvi put je prikazao digitalne inicijative građevinske industrije zajedno sa najnovijim razvojem softvera. Takođe, početnici su imali priliku da predstave svoje poslovne koncepte. Kao deo digitalBAU 2020, Digital Village se sprema za samostalni nastup.

Duga noć arhitekture

  • Preko 35.000 ljubitelja arhitekture moglo je pogledati u niz uzbudljivih zgrada u Minhenu
  • Još jedan odličan odziv
  • 76 zgrada na 7 ruta
  • Tematske ture su bile popunjene

Peta duga noć arhitekture, koju je organizovao BAU, vodeći svetski sajam arhitekture, materijala i sistema, oduševila je stanovnike Minhena, ljubitelje arhitekture i posetioce i izlagače na BAU 2019. Više od 35.000 ljudi učestvovalo je u događaju pod nazivom„Duga noć arhitekture“ (LNA) koja je još jednom je ponudila jedinstven uvid u najimpresivnije građevine i projekte u bavarskom glavnom gradu.

Sajam BAU 2019, izlagači

“Minhen je toliko raznovrstan i uzbudljiv, a kada bolje pogledate, jasno je da ima mnogo interesantnih zgrada. Duga noć arhitekture ove godine bila je peta prilika da se doživi ogroman arhitektonski pejzaž grada i to je opet bio pun pogodak”, rekao je zamenik predsednika Odbora Messe Munchen, dr Reinhard Pfeiffer. „Ovim događajem uspešno smo otvorili uzbudljivu temu arhitekture široj publici.“

Sedam tematskih tura koje su bile ponuđene isključivo izlagačima i posjetiocima BAU-a su još jednom bile popunjene unaprijed. Za publiku u trgovini ovo je bila još jedna kulturna atrakcija u njihovoj poseti Minhenu i ona je u središte grada donela glavne teme sajma.

Sajam BAU, Minhen noću

Minhen noću

Raznovrsna kombinacija zgrada ponudila je nešto za svačiji ukus. Izbor je bio u rasponu od KARE Kraftverk, sedišta kompanije OSRAM do crkve Presvetog Srca. Među 76 zgrada bilo je i 22 novih, kao što su Shovpalast Munchen, biblioteka Monacensia i Steelcase Learning + Innovation Center.