Prednosti PVC stolarije novog doba

Dosadašnja PVC stolarija imala je prozore klasičnih dimenzija. Zbog težine i krutosti profila nije bilo mogućnosti stvaranja većih portala, koji bi omogućili veću količinu svetlosti, ali i novu i lepšu dimenziju prostora. U tome je prednjačila aluminijumska stolarija, koja je svojim tankim profilima omogućila razvoj tzv. elegantne, moderne arhitekture.

Zahvaljujući novom profilu, PVC stolarija počela je da oponaša alumunijum stolariju. Naime, novi materijal u profilu omogućio je stvaranje tankih PVC profila, većih dimenzija.

Ovo je naišlo na veliko odobravanje korisnika PVC stolarije, koji su konačno mogli na svojim objektima da postave stolariju velikih otvora, sa većom količinom svetlosti i modernim izgledom. Upravo, oni su korisnici modernih kuća sa ovakvom stolarijom.

PVC stolarija Deceuninck Elegante
Deceuninck – PVC prozorski profil sa samo 9 mm širokim vanjskim rubom

VISOKA ENERGETSKA EFIKASNOST PVC STOLARIJE

PVC stolarija je poznata kao veoma energetski efikasna stolarija koja pruža odličnu toplotnu i zvučnu barijeru. PVC-U stolarija novog doba je otišla korak dalje. Naime, korišćenjem novog materijala, iz PVC profila je izbačeno metalno ojačanje, koje je dovodilo do termičkih mostova i snižavanja već odlične energetske efikasnosti. Izbacivanjem ojačanja, koeficijent toplotne provodljivosti Uf profila dostigao je cifru od 0,8 W/m2K.

Novoprojektovani profili su u stanju da nose masu stakla i do 150 kg. Bez ikakvih problema se u ramove može ugraditi trostruki staklo-izolacioni paket.

GEALAN-LINEAR® Jednostavno klasa za sebe
GEALAN-LINEAR® je jasan, oštar i beskompromisno moderan sistem profila

Najnovija istraživanja pokazuju da je moguće ostvariti koeficijent prolaženja toplote kompletnog prozora, Uw = 0,6 W/m2K. Moderne kuće sa prozorom ovakvih performansi dostižu uštedu od čak 66%. Više nego impresivno. Zar ne?

VEĆA SIGURNOST

Jedna od bitnih osobina kvalitetne PVC stolarije jeste visok stepen zaštite koju pruža od nezvanih gostiju. Kada je u pitanju PVC stolarija u novim, modernim objektima, ona je dodatno ojačana sistemom, koji sprečava da do obijanja uopšte i dođe. Naime, novi modeli imaju mogućnost detekcije provalnika, nakon čega mu šalju svetlosnu i zvučnu signalizaciju da je uočen i da odustane od svoje namere. U većini slučajeva do pokušaja obijanja ni ne dođe, čime se smanjuju ili eliminišu troškovi oštećenja stolarije. Takav sistem uz snažne i kvalitetne okove pruža zaštitu visoke klase RC3.

REHAU / EcoPuls PVC stolarija
foto: REHAU / EcoPuls PVC stolarija

VEĆA ARHITEKTURALNA SLOBODA

Ako bi objedinili sve navedene novosti i prednosti, jasno je da PVC stolarija novog doba, građevinama daje moderan, ekskluzivan izgled.

Zahvaljujući profilima velikih dimenzija, odličnog dizajna, ali i male težine, koja je izbacivanjem metalnog ojačanja manja za 40%, ovi profili su laki i jednostavniji za obradu i montažu. Kao takvi, arhitektama daju veliku slobodu u kreiranju i stvaranju, kao i u slučaju aluminijuma. Rezultat toga su moderni objekti odličnih osobina.

Sa druge strane, PVC stolarija novog doba je svoj razvoj zasnovala na potrebama savremenog čoveka, koji podrazumeva smanjenje buke do 47 dB, što je uticalo na povećanje udobnosti svakodnevnog života i to na duge staze.

Photo-created-by-marymarkevich-www.freepik.com

EKOLOŠKA OSVEŠĆENOST

Pored čoveka, PVC stolarija u modernim objektima napravljena je u skladu i sa potrebama prirode. Naime, moderna stolarija se izrađuje od recikliranog materijala. I ne samo to.

Jedan isti PVC materijal se može sedam puta koristiti u proizvodnji. Na taj način se jedan isti materijal koristi u proizvodnji novih modela, a ujedno se smanjuje i količina emisije ugljen dioksida.

Ukoliko svemu tome dodamo i činjenicu da se PVC prozori koriste i do 50 godina, jasno je kolika je energetska ušteda, kao i koliko je smanjen negativni uticaj na životnu sredinu.

Zahvaljujući modernim oblicima PVC stolarije postignuti su višestruki rezultati. Stvoreni su novi moderni, arhitekturni oblici, koji su objedinili i obezbedili kvalitetniji život korisnika, veću energetsku efikasnost, uz istovremeno očuvanje prirode i zdravog života. Veoma često moderni oblici i načini života prožeti su predrasudama o lošem uticaju na čoveka kao pojedinca, ali i na okruženje i održivi razvoj. Moderne kuće sa PVC stolarijom su pravi demant tome, kao i činjenica da ukoliko se studiozno, profesionalno i kvalitetno posvetimo istraživanju i stvaranju, rezultati su ništa manje kvalitetni i održivi.