Naslovna PVC Stolarija

Prednosti PVC-U stolarije novog doba

Dragana Rajkov |PVC Stolarija|dec 24, 2021
PVC-U stolarija

VEĆE DIMENZIJE

Dosadašnja PVC-U stolarija imala je prozore klasičnih dimenzija. Zbog težine i krutosti profila nije bilo mogućnosti stvaranja većih portala, koji bi omogućili veću količinu svetlosti, ali i novu i lepšu dimenziju prostora. U tome je prednjačila aluminijumska stolarija, koja je svojim tankim profilima omogućila razvoj tzv. elegantne, moderne arhitekture.

Zahvaljujući novom profilu, PVC-U stolarija počela je da oponaša alumunijum stolariju. Naime, novi materijal u profilu omogućio je stvaranje tankih PVC-U profila, većih dimenzija.

Ovo je naišlo na veliko odobravanje korisnika PVC-U stolarije, koji su konačno mogli na svojim objektima da postave stolariju velikih otvora, sa većom količinom svetlosti i modernim izgledom. Upravo, oni su korisnici modernih kuća sa ovakvom stolarijom.

PVC stolarija Deceuninck Elegante
Deceuninck – PVC prozorski profil sa samo 9 mm širokim vanjskim rubom

VISOKA ENERGETSKA EFIKASNOST

PVC-U stolarija je poznata kao veoma energetski efikasna stolarija koja pruža odličnu toplotnu i zvučnu barijeru. PVC-U stolarija novog doba je otišla korak dalje. Naime, korišćenjem novog materijala, iz PVC-U profila je izbačeno metalno ojačanje, koje je dovodilo do termičkih mostova i snižavanja već odlične energetske efikasnosti. Izbacivanjem ojačanja, koeficijent toplotne provodljivosti Uf profila dostigao je cifru od 0,8 W/m2K.
Novoprojektovani profili su u stanju da nose masu stakla i do 150 kg. Bez ikakvih problema se u ramove može ugraditi trostruki staklo-izolacioni paket.

GEALAN-LINEAR® Jednostavno klasa za sebe
GEALAN-LINEAR® je jasan, oštar i beskompromisno moderan sistem profila

Najnovija istraživanja pokazuju da je moguće ostvariti koeficijent prolaženja toplote kompletnog prozora, Uw = 0,6 W/m2K. Moderne kuće sa prozorom ovakvih performansi dostižu uštedu od čak 66 %. Više nego impresivno. Zar ne?

VEĆA SIGURNOST

Jedna od bitnih osobina kvalitetne PVC-U stolarije jeste visok stepen zaštite koju pruža od nezvanih gostiju. Kada je u pitanju PVC-U stolarija u novim, modernim objektima, ona je dodatno ojačana sistemom, koji sprečava da do obijanja uopšte i dođe. Naime, novi modeli imaju mogućnost detekcije provalnika, nakon čega mu šalju svetlosnu i zvučnu signalizaciju da je uočen i da odustane od svoje namere. U većini slučajeva do pokušaja obijanja ni ne dođe, čime se smanjuju ili eliminišu troškovi oštećenja stolarije. Takav sistem uz snažne i kvalitetne okove pruža zaštitu visoke klase RC3.

REHAU / EcoPuls PVC stolarija
foto: REHAU / EcoPuls PVC stolarija

VEĆA ARHITEKTURALNA SLOBODA

Ako bi objedinili sve navedene novosti i prednosti, jasno je da PVC-U stolarija novog doba, građevinama daje moderan, ekskluzivan izgled.

Zahvaljujući profilima velikih dimenzija, odličnog dizajna, ali i male težine, koja je izbacivanjem metalnog ojačanja manja za 40%, ovi profili su laki i jednostavniji za obradu i montažu.
Kao takvi, arhitektama daju veliku slobodu u kreiranju i stvaranju, kao i u slučaju aluminijuma. Rezultat toga su moderni objekti odličnih osobina.

Sa druge strane, PVC-U stolarija novog doba je svoj razvoj zasnovala na potrebama savremenog čoveka, koji podrazumeva smanjenje buke do 47 dB, što je uticalo na povećanje udobnosti svakodnevnog života i to na duge staze.

Photo-created-by-marymarkevich-www.freepik.com

EKOLOŠKA OSVEŠĆENOST

Pored čoveka, PVC-U stolarija u modernim objektima napravljena je u skladu i sa potrebama prirode. Naime, moderna stolarija se izrađuje od recikliranog materijala. I ne samo to.

Jedan isti PVC-U materijal se može sedam puta koristiti u proizvodnji. Na taj način se jedan isti materijal koristi u proizvodnji novih modela, a ujedno se smanjuje i količina emisije ugljen dioksida.

Ukoliko svemu tome dodamo i činjenicu da se PVC-U prozori koriste i do 50 godina, jasno je kolika je energetska ušteda, kao i koliko je smanjen negativni uticaj na životnu sredinu.

UMESTO ZAKLJUČKA

Zahvaljujući modernim oblicima PVC-U stolarije postignuti su višestruki rezultati. Stvoreni su novi moderni, arhitekturni oblici, koji su objedinili i obezbedili kvalitetniji život korisnika, veću energetsku efikasnost, uz istovremeno očuvanje prirode i zdravog života. Veoma često moderni oblici i načini života prožeti su predrasudama o lošem uticaju na čoveka kao pojedinca, ali i na okruženje i održivi razvoj. Moderne kuće sa PVC-U stolarijom su pravi demant tome, kao i činjenica da ukoliko se studiozno, profesionalno i kvalitetno posvetimo istraživanju i stvaranju, rezultati su ništa manje kvalitetni i održivi.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstALUMIL kao generalni sponzor 5. Balkanskog Arhitektonskog Bijenala
Sledeći tekstProzor kao slaba tačka