MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET dobio još jedno sedište

Međunarodni olimpijski komitet dobio je novo sedište u Švajcarskoj. Naime, „Olympic House“ se nalazi u Lozani, na obalama Ženevskog jezera, u blizini dvorca iz 18. veka. Zgradu karakteriše atraktivna zastakljena fasada, a ona se može pohvaliti i održivim dizajnom, uključujući sakupljanje kišnice, solarne ploče i upotrebu recikliranih materijala. Projekat je uradila firma 3XN, ali sa delom učešća lokalne firme IttenBrechbühl.

Očekivano, dizajn fasade odaje počast olimpijskom duhu i reflektuje posvećenost transparentnosti. Dinamična i talasasta forma, koja izgleda drugačije u zavisnosti od ugla posmatranja imala je nameru da prenese energiju sportista u pokretu. Inače,„Olympic House“ je simbol MOKa, ali u isto vreme mora da funkcioniše i kao radno mesto. Zbog ove činjenice unutrašnjost je fleksiblno organizovana i podrazumeva kancelarije koje se mogu rekonfigurisati ukoliko je potrebno. Veliko i impresivno centralno stepenište upućuje na olimpijske krugove i povezuje svih pet spratova kroz centralni atrijum.

Eksterijerzgrade MOK-A
Eksterijer zgrade MOK-a u Švajcarskoj

„Olympic House“ dobila je sertifikat LEED Platinum što su, ustvari, standard zelene gradnje, zatim standard održive gradnje i standard za energetski efikasne zgrade Minergie P.

Neke od značajnijih održivih karakteristika uključuju veliki niz solarnih panela na krovu koji smanjuju potrebe za električnom energijom koja se koristi sa mreže, dok se sistem za prikupljanje kišnice koristi za navodnjavanje i ispiranje toaleta. Sistem pumpnih stanica crpi vodu iz obližnjeg Ženevskog jezera na dubini od 60m kako bi se održala prijatna temperatura u unutrašnjosti, a ugrađene su i toplotne pumpe.