Kako izabrati roletne?

Roletne prvenstveno imaju zaštitnu ulogu. Međutim, budući da se nalaze sa spoljne strane objekta, sastavni su deo fasade i mogu značajno doprineti estetici eksterijera. Razvojem tehnoloških mogućnosti, širi se polje njihove primene, odnosno svojim se materijalima, formom, dizajnom, načinima ugradnje i pokretanja, kao i bojama prilagođavaju imperativima savremene gradnje. U skladu sa velikim izborom dolazimo do pitanja Kako izabrati roletne?

Kao tradicionalni sistem osenčenja, roletne ni danas ne gube na svojoj primenljivosti i popularnosti. Zbog svoje trajnosti, izdržljivosti, ali i praktičnosti odličan su izbor koji pruža zaštitu od spoljašnjih uticaja – kiše, vetra, grada, snega, ali i termoizolaciju u vrelim letnjim danima, čuvajući prijatnu atmosferu unutrašnjosti, kada se njihovim spuštanjem sprečava prolazak svetlosti i toplote, ili pak u hladnim zimskim mesecima, se značajno povećava toplotna izolacija kompletnog prozora.

One su i odlični zvučni izolatori, što se naročito poboljšava odgovarajućim razmacima između roletni i prozora. Pored navedenog, roletnama se fasadni otvor čini sigurnijim od provala, a samim tim boravak u domu bezbedniji. Potreba za roletnama je višestruko opravdana, te se ugrađuju na sve vrste stolarija, a bojom i materijalima mogu biti sinhronizovane s njom.

Prema načinu ugradnje roletne mogu biti:

  • spoljašnje i
  • unutrašnje.

Po sistemu otvaranja roletne mogu biti:

  • vertikalne ili
  • horizontalne.

Spoljašnje roletne uobičajeno su napravljene od drveta, čelika, aluminijuma ili vinila, dok, ukoliko su unutrašnje, mogu biti izrađene od različitih vrsta tkanina. Međutim, kada govorimo o roletnama, prvenstveno mislimo na one spoljašnje, sačinjene od profilisanih letvica od drveta, plastike ili aluminijuma.

Kao spoljašnje, razlikuju se i po sistemu ugradnje:

  • mogu biti već ugrađene u prozor i njegov sastavni deo
  • mogu se naknadno ugrađivati, bez obzira na materijal prozorskog profila.

Ugradne roletne koriste se onda kada stari drveni prozori već imaju kutiju za roletnu, ukoliko ih ugrađujemo u već postojeću kuću, ili se, kao u slučaju gradnje nove kuće, unapred predviđa mesto za kutiju kako se ne bi smanjila veličina prozorskog otvora.

Kada su posredi roletne sa eksternim kućištem, ono se nalazi iznad prozora sa spoljne strane, a može imati zaobljenu ili petougaonu kutiju od PVC-u, aluminijuma ili aluminijum-cink lima.

Link Line doo, PVC i ALU roletne za prozore i vrata
Foto: Link Line doo, PVC i ALU roletne za prozore i vrata

Roletne su danas najčešće izrađene od PVC-a kojeg odlikuje izuzetan kvalitet, te otpornost na spoljašnje uticaje, što rezultira i poboljšanom izolacijom i očuvanjem toplotne energije, a prednost se ogleda i u jednostavnosti ugradnje i spektru boja. Izuzetno otporne na spoljašnje udare i vremenske uticaje su aluminijumske roletne, lagane, nečujne i sa odličnim mehaničkim svojstvima.

Tehnološki razvoj roletni

Razvoj tehnologije doprineo je širenju dijapazona upotrebnih materijala, te se sve više nalazi plastika, platno, te i papir, ali i u mehanizmima kojima se lako rukuje.

Zanimljive su, na primer, tzv. diskretne roletne, koje izgledaju kao vertikalne roletne, s tim što se svaka kolona može podići ili spustiti po principu sličnom horizontalnim roletnama, te se tako stvara dinamičnost i veća kontrola prodora svetla.

PVC roletne modernog dizajna
PVC roletne modernog dizajna

Interesantne su i solarne roletne, koje takođe funkcionišu poput vertikalnih, s tim da su sa strane prozorskog okna postavljeni solarni paneli. Tokom dana one su zatvorene kako bi se solarni paneli napajali.

Roletne-klime specifikuju klima-uređaji ugrađeni u sam mehanizam, a koji se napaja posredstvom solarnog panela.

Postoje i tzv. muzičke roletne, koje u sebi sadrže zvučnik, te roletne koje plešu, tj. zahvaljujući rupama u njima emituje se svetlost i postiže ples senki itd.

Spoljašnje roletne
Spoljašnje roletne

Estetski razvoj roletni

U pogledu dizajna, roletne su takođe evoluirale. Mogu biti oslikane, sa jedne ili obe strane, gde su slike vidljive kada su roletne spuštene. Tako se na njima mogu naći predstave likova iz filmova, sportisti, pejzaži ili pak biti sa personalizovanim aplikacijama.

Posebnu vrstu čine termoroletne. Između dva sloja materijala nalazi se aluminijum kojim se poboljšava izolacija. One se, uglavnom, koriste za krovne prozore. Specifikuje ih i to što ne moraju biti fiksirane ni na dno ni na vrh prozora, već se mogu pozicionirati na bilo kojoj visini na prozoru, te se skupljati ili razvlačiti.

Mehanizmi za roletne

Mehanizmi pokretanja roletni takođe su napredovali. I dalje se mogu pokretati ručno, automatom sa trakom ili kurblom, ili automatski pomoću elektromotora, zidnog tastera, programatora za upravljanje koji omogućava istovremeno podizanje i spuštanje različitih roletni u zadato vreme; pomoću daljinskog upravljača ili pak posredstvom senzora za pokretanje usled promene temperature ili količine svetlosti.