Upcycling je u trendu – Stara vrata kao novi element enterijera

Davanje nove namene starim predmetima je blagotvorno iz više razloga: utiče se na smanjenje proizvodnje otpada, štedi se u materijalu, i što je možda i najvažnije, pruža dobar osećaj. Uz malo veštine, uživanje u sopstvenoj kreativnosti može dati sjajne rezulate u enterijeru.

Svi znamo šta je reciklaža – recycling, ali u svetu je sve pristuniji jedan sličan, ali malo drugačiji trend: upcycling! Upcycling je ponovna upotreba starih predmeta, s tim što se od reciklaže razlikuje u jednom ključnom faktoru: podrazumeva njihovo unapređenje. Korak naviše, na šta ukazuje i prefiks UP, podrazumeva kreativno menjanje i davanje vrednijeg života starim stvarima, pretvaranje starog u nešto još bolje nego što je to ranije bilo.

Uz malo ideje moguće im je udahnuti novi život u novom, renoviranom domu
Upcycling starih vrata

Pojam upcycling je zapravo veoma širok jer se „apsajklovati“ može sve, ali odomaćio se za jednostavne ali maštovite intervencije koje smo svi sposobni sami, ili uz malo pomoći, da izvedemo. Upcycling je povezan s predmetima koje nalazimo u našim domovima, sa svakodnevnim objektima kojima možemo dati manje uobičajenu namenu. Uz dobijanje boljih – bilo lepših ili korisnijih predmeta, ima i druge prednosti: lišavanje beskorisnih stvari bez gomilanja otpada, novčana ušteda, i što je najlepše – buđenje i ispoljavanje lične kreativnosti čije rezultate držimo u svojim rukama. Ideja ne manjka jer kako se trend više širi, tako je i sve više internet uputsava kako jednostavno pretvoriti stari nameštaj u nešto sasvim novo.

Po pravilu se izbegava postavljanje kreveta uz fasadni zid
Oblaganje zidova starim vratima

Iako novi trend, pojava davanja nove namene starim objektima nije ništa novo, čak je i više bila zastupljena ranije kada su ljudi bili više prinuđeni da koriste svoju kreativnost i maštu da bi sebi ulepšali okruženje i koristili ono što im je već pri ruci. Nekada se skoro sve ponovo upotrebljavalo dok zaista ne postane neupotrebljivo. Stara vrata pretvarana su u stolove, kutije i sanduci u stolice i police, a džakovi za hranu u nove haljine. Mnoge inspiracije moguće je naći u starim običajima naših predaka, ali i u materijalima.

Upcycling je pravi izbor naročito pri renoviranju gde ostaje veliki broj materijala ili delova koji se inače bacaju. Uz malo ideje moguće im je udahnuti novi život u novom, renoviranom domu.

Kao jedan od čestih predmeta na meniju upcyclinga nalaze se stara vrata. I na prvi pogled je jasno da je prava šteta samo se lišiti takvog predmeta, a uz malo mašte to i ne mora. Zbog svojih dimenzija, stara vrata mogu poslužiti kao niz korisnih ukrasa ili čak upotrebnih predmeta u domu.

Najčešće se koriste u komadu i u kombinaciji sa modernim materijlima
Najčešća prenamena starih vrata je upravo u moderan i retro sto

Najčešća prenamena starih vrata je upravo u moderan i retro sto. Najčešće se koriste u komadu i u kombinaciji sa modernim materijlima, gde im se dodaju čelične nogare. Naravno, u zavisnosti od afiniteta i budžeta nogare ovog imrpovizovanog stola mogu biti od bukvalno bilo čega, da li tanke moderne čelične, ili isto tako upcyclovane palete koje ujedno mogu pružiti i prostor za odlaganje časopisa i drugih priručnih stvari u dnevnim boravcima. Naravno, stara vrata je potrebno malo obraditi pre ponovne upotrebe – najčešće to podrazumeva dobro šmirglanje i ponovno farbanje, ali sve češće srećemo i vrata koja su minimalno obrađena i na taj način se upravo zadržava taj rustikalni izgled koji je takođe sve više u trendu.

Stara vrata mogu biti jako korisna kao ukrasni element
Po pravilu se izbegava postavljanje kreveta uz fasadni zid

Druga česta upotreba starih vrata u domaćinstvu je u oblaganju zidova. Fasadni zidovi su najhladniji i po pravilu se izbegava postavljanje kreveta uz fasadni zid. Ipak, nije uvek moguće to poštovati. Upravo u tim situacijama stara vrata mogu biti jako korisna kao ukrasni element koji će se postaviti uz zid a pored samog kreveta tako da viri jedno pola metra iznad, i na taj način zaštiti od hladnoće koja se emituje kroz fasadu.

Ukoliko se u posedu nalazi veća količina starih vrata, može biti zgodno njima obložiti čitav fasadni zid. Naravno, u tom slučaju je još značajnije obraditi ih na taj načih da doprinesu enterijeru, kako zauzimaju veliku površinu. Mogu biti ofarbana u belo, a mogu biti u boji, pa i u različitim bojama, što donosi enterijeru, a naročito dečijim spavaćim sobama, novi život.

Jednostavnim prikucavanjem nogara stara vrata se stave u vertikalan položaj
Mogu biti jako korisna i u vizuelnom pregrađivanju prostorija

Još jedna zanimljiva novija upotreba starih vrata je sve prisutnija u visećem obliku – u vidu police. Trend je da se stara vrata ošmirglaju i ofarbaju u neku jarku boju i onda okače na kanap, lanac ili slično, ali tako da može nositi težinu, i tako dobijaju ulogu inovativne police. Nije neuobičajeno ni da se ošuplji centralni deo vrata i zameni staklom. Za nošenje stvari se takođe koriste i u vertikalnom položaju gde se na sama vrata jednostavno ukucaju ekseri ili drugi nosači i na njih se kače predmeti po želji, a to je naročito često u ulaznim zonama ili u radionicama. Takođe, zbog svojih gabarita mogu biti jako korisna i u vizuelnom pregrađivanju prostorija, a naročito ako su u paru.

Davanje nove namene starim predmetima
Ljuljaška – upcycling starih vrata

Jednostavnim prikucavanjem nogara stara vrata se stave u vertikalan položaj i mogu se smestiti i pomerati biilo kuda po prostoriji čime vizuelno pregrađuju prostor, što je naročito korisno u stvaranju više ambijentalnih celina u jednom celovitom prostoru. Na sličan način se sve više upotrebljavaju i u kafićima i javnim objektima, gde doprinose baš posebnom izrazu enterijera a veoma su funkcionalna u razdvajanju sedećih mesta.

U takvom vertikalnom položaju centralni deo vrata se može prošupljiti, zameniti staklnom ili tablom za pisanje, što im opet daje potpuno novu namenu. Naravno, postoji još mnogo načina na koji se mogu upotrebiti stara vrata i nameštaj, što u celini a što iz delova, a sve je stvar malo mašte i veštine.