Inovativni prozorski sistem

Ovaj inovativni sistem prozora može da greje i hladi. Već godinama, drvo predstavlja lako dostupnu prozorsku podlogu, i najčešćom izborom za domove. Drvo je takođe lako za obradu, prirodni je izolator i dopunjuje mnoge oblike arhitekture.

Inovativni prozori
Slika 2 – Inovativni prozori

U poređenju sa vinil i fiberglasom, drveni okviri zahtevaju više održavanja. Potrebno je redovno zaptivanje i bojenje, kako bi se produžila lepota i performanse prozora.

Drvene inovacije su zasnovane na razvoju i komercijalizaciji novih tehnologija
Slika 3 – Drvene inovacije su zasnovane na razvoju i komercijalizaciji novih tehnologija

Proizvođači često nude aluminijum ili fiberglas sa drvenim okvirom kako bi poboljšali trajnost prozora i vrata, a zauzvrat nude superiorne performanse i lepotu drveta.

Inovativni prozori su opremljeni vodenim sistemom koji štiti unutrašnjost od punog drveta odvodeći vodu kroz skriveni sistem vodenih kanala i drenažnih otvora. Ovaj sistem dozvoljava prozoru visoke performanse u pogledu dizajna.

Nova tehnologija prozora ima minimalan uticaj na životnu sredinu
Sslika 4 – Nova tehnologija prozora ima minimalan uticaj na životnu sredinu

Prednosti drvenih okvira su: toplina zbog punoće drveta, mogućnost farbanja u željenu boju, i odlične izolacione osobine.

Drvene inovacije

Drvene inovacije su zasnovane na razvoju i komercijalizaciji  novih tehnologija koje pomažu da se oživi tradicionalni materijal – drvo, kao moderan materijal današnjice. Poboljšanjem kvaliteta drveta, pomeraju se granice nauke i dizajna. Fokusom na prozore, kao najugroženije delove zgrada, koji su najviše izloženi vremenskim uslovima, i najpodložniji infiltraciji vode, primenom tehnologije poboljšavaju se opcije prozorskih okvira.

Istraživanja su pokazala da su mnogi prozorski okviri bili loše osmišljeni i neodrživi, te su povećavali svoju osvetljivost na prodor vode. Pokazalo se da tehnologija koja se primenjuje u automobilskoj industriji, a koja obuhvata lepljenje i farbanje automobilske plastike na bazi polipropilena, može da se primeni i u tehnologiji obrade drveta.

Inovativni prozorski sistemi
Slika 5 -Inovativni prozorski sistemi

Sprej na bazi vode se koristi za modifikovanje površine drveta i pobojšava vezu  sa premazom na površini. Nova tehnologija prozora ima minimalan uticaj na životnu sredinu, najbolju energetsku efikasnost, kao i zvučnu izolaciju, i dugotrajnu strukturu koja smanjuje mogućnost infiltracije vode, koja je ključni faktor razvoja truleži.