Fasada koja obezbeđuje ventilaciju i prirodno osvetljenje

Fasada na ovoj jedinstvenoj indijskoj zgradi pomaže ventilaciji i obezbeđuje potrebnu svetlost tokom celog dana bez veštačkog osvetljenja.

Sedište Punjab Kesari u Delhiju u Indiji je zamišljeno kao „fuzija“ tradicionalne indijske arhitekture i savremenog poslovnog prostora, gde je glavni cilj smanjenje toplote i optimizovanje odnosa otvorenosti fasade, osiguravajući prirodno osvetljenje koje je potrebno tokom dana.

Fasada koja obezbeđuje ventilaciju i prirodno osvetljenje
Fasada koja obezbeđuje ventilaciju i prirodno osvetljenje

Inspiracija je bila da se prevede tradicionalni indijski obrazac fasade pomoću digitalne simulacije u jedan iterativni proces da bi se stvorila odgovarajuća forma za izgradnju. Ovi tradicionalni „Jali“ paravani stvaraju kulturološki osećaj pripadnosti. Nivo od 500 luksa se postiže u zgradi na nivou radnih stanica iz svake podne ploče, uz faktor dnevne svetlosti od dva preko 80% od podnih ploča; a ovo je učinjeno kako bi se obezbedilo da veštačko osvetljenje nije potrebno unutar zgrade tokom normalanog dana.

Heksagonalni obrazac je korišćen kao osnova i kroz iterativne procese različiti obrasci poroznosti su generisani da bi stvarali različite uslove osvetljenja. To je dovelo do promenljivog stanja neprovidnosti u fasadi koja je imala dvostruku svrhu, stvaranja performativne arhitekture i stvaranja promenljivih otvora na fasadi u različitim orijentacijama stvaranja dizajna za fasadu koja animira i ima inherentno značenje. Ovaj dobijeni obrazac preoblikuje 81% neprovidnosti na severnoj fasadi i ide do 27% na južnoj fasadi, dok je na srednjem delu neprovidnost 54% na istočnoj strani i 62% na zapadnoj fasadi.

„Jali“ fasada je napravljena od staklenih betonskih panela. Što se tiče dozvoljenih odstupanja u izgradnji za sistem je usvojeno CNC glodanje, kalup će biti kreiran za fasadni obrazac i ovaj kalup će se koristiti za livanje fasadnih ploča. Zakrivljenost ulaza će biti određena koristeći ovaj proces pomoću digitalne fabrikacije kalupa, tako da se postigne veća preciznost u dizajnu.

Održivost je u epicentru projekta i „ugrađena“ je u obliku optimizovanog prirodnog osvetljenja, poprečne ventilacije i smanjenja toplote. Dvostruki „Jali “ paravan smanjuje spoljnu temperaturu vazduha ispred stakla. Hladniji vazduh se uvlači u atrijum uz pomoć efekta „dimnjaka“ i u prostor atrijuma dovodi prirodnu ventilaciju i smanjuje unutrašnju temperaturu vazduha, pa se na taj način smanjuje opterećenje klima uređaja.

Ovaj projekat je naručen 2014. godine i krenuo je sa izgradnjom u avgustu 2015. godine. Datum realizacije i otvaranja je januar 2017. godine.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs