Drvena fasada

Drvene fasade su tip ventilisanih fasada. Prednosti drvene fasade jeste u estetici i toplini koju pruža drvo. Potrebno ju je održavati svakih 5-10 godina, zavisnosti od tipa premaza i klimatskih uslova. Samimi tim, drvena fasada nije jeftina investicija. 

Da bi se određena vrsta drveta mogla staviti na fasadu, ona mora biti izdržljiva na temperature, na sve vrste uvijanja, savijanja i skupljanja. Najvažnije je sprečiti nastanak mrlja usled curenja vode niz fasadu. Ukoiko se fasada tretira lakovima, najbolji su oni na vodenoj bazi sa kojima drvo i dalje prima i otpušta vlagu. Ako se koriste klasični lakovi – oni brzo pucaju i ljušte se.

Izgled drvene fasade
Slika 2 – Izgled drvene fasade

Drvene fasade se izrađuju od tikovine, ariša, iroka i ipea.

Montaža drvene fasade

Montaža drvene fasade počinje od projektovanja i planiranja. Faze ugradnje su sledeće: ugradnja izolacije, montaža aluminijskih nosača podkonstrukcije, ugradnja parne brane, montaža podkonstrukcije i nivelacija, montaža drvenih obloga i lakiranje.

Kuća Linnenbo

Kuća Linnenbo ima fasadu od tamnog drveta, premazanu uljem i ugljenisanu kako bi se dao akcenat na prirodne čvorove i građu. Ulična i dvorišna strana kuće imaju sličnu fasadu, sa  prozorima žutog okvira koji daju svakoj strani drugačiji dojam.

Kuća Linnenbo
Slika 3 – Kuća Linnenbo

Drvene fasade su vrlo svestrane: mogu biti arhitektonski jednostavne ili ukrašene, neobrađene ili premazane jakim bojama, bauhaus ili drugog stila. U zavisnosti od načina oblaganja, drvena fasada može da se slaže vertikalno ili horizontalno.

Kuća sa drvenom fasadom u Norveškoj
Slika 4 – Kuća sa drvenom fasadom u Norveškoj

Prethodni tekstZaštita od provale na krovnim prozorima
Sledeći tekstZavese sa alkama u vašem domu