Geometrijsko ruho fasade

Šta je toliko impresivno kod geometrijske fasade? Ona kontantno izaziva vizuelno menjajući uglove, linije i perspektive. Bez obzira da li je osnova jednostavna, ako se ubace različite boje i linije unutar zadatog obrasca, efekat je zagarantovan.

Plum Condo Sales Office

Ovaj projekat je realiziovan od strane Foundry Of Space studija, a zgrada “Plum Condo Sales Office” u Bangkoku, koja se nalazi ispod stambene četvrti i prostire se na površini od 1.600 kvadratnih metara, privlači poglede svojom neobičnošću. Geometrijski fasada igra važnu ulogu, jer daje dinamiku zgradi, što je čini jedinstvenom i atraktivnom.
Dodavanjem zelenila oko zgrade, sivilo fasade dobija drugu dimenziju – a sama atmosfera i utisak postaju svežiji i ugodniji.

Plum Condo Sales Office
Slika 2 – Plum Condo Sales Office

Tim dizajnera iz Foundry Of Space studija, objasnili su da “Arhitektura ne poboljšava samo kvalitet izgrađenog okruženja za ljude koji žive u njemu, već i inspiriše svakog ko radi ili  odmara.”

Zgrada Istraživačkog centra za komunikaciju i dizajn

Kompanija “Henning Larsen Architects” je projektovala zgradu Istraživačkog centra za komunikaciju i dizajn Univerziteta južne Danske u Koldingu. Specifičnost ove zgrade je u kinetičkoj fasadi napravljenoj od 1600 metalnih panela koja se lako prilagođava vremenskim uslovima i kontroliše unutrašnju temperaturu.

Slika 3 - Kompjuterski kontrolisani trouglasti paneli
Slika 3 – Kompjuterski kontrolisani trouglasti paneli

Umetnik Tobijas Rehberger je smislio obojeno LED osvetljenje koje se menja u toku dana. Zahvaljujući svojim karakteristikama, ova zgrada ima smanjene energetske potrebe za 50 odsto.

Obojeno LED osvetljenje
Slika 4 – Obojeno LED osvetljenje

Neboderi iz Abu Dabija

Neboderi visoki 145 m prekriveni su trouglastim panelima koji blokiraju sunčevu svetlost. Oni su kompjuterski kontrolisani, otvaraju se, zatvaraju i pomeraju horizontalno – kako bi štitili od sunca. Dizajn panela je inspirisan mašrabijama – tradicionalnim arapskim rešetkastim prozorima koja sadrže geometrijske ornamente. Neboderi su ispod panela obloženi staklom, tako da paneli ujedno služe i kao zaštita od zagrevanja štedeći električnu energiju.

Neboderi u Abu Dabiju
Slika 5 – Neboderi u Abu Dabiju