Dugotrajnost za održivost: Kako je postići?

Kada menjamo stolariju, uglavnom se vodimo mišlju da to radimo na duge staze, situacija i jeste takva. Stolarija je izuzetno bitan deo svakog objekta, a sa druge strane i bitan finansijski izdatak, tako da se njena postavka obavlja jednom do dva puta u radnom veku čoveka.

Danas, kada živimo u vreme velikih klimatskih promena kojima smo sami kumovali, održanje energije i energetska efikasnost objekta, sa jedne strane, i zaštita životne sredine, sa druge, su dve strane vage koje moramo izbalansirati kako ne bismo došli u situaciju gubitka komfora svakodnevnog života i dodatnog urušavanja životne sredine. Pitate se kako to da postignemo?

Za početak moramo dugoročno da razmišljamo, što se uvek i radilo, bar kada je zamena stolarije u pitanju. Međutim, za potrebe ekonomskog razvoja, čovek je napravio grešku , bez razmišljanja o budućnosti. Vršena je nekontrolisana eksploatacija prirodnih sirovina, što je dovelo do narušavanja prirodne ravnoteže i situacije kojoj danas svedočimo.

REHAU Synego Slide PVC stolarija antracit boja profila
REHAU Synego Slide PVC stolarija antracit boja profila

Da bi se postigla dugotrajnost, neophodno je pažljivo birati materijale koji, zahvaljujući svom kvalitetu, pružaju istu uslugu dugi niz godina. Kada se radi o stolariji, tu se pre svega misli na PVC i aluminijum stolariju. PVC je izuzetno otporan, postojan materijal, koji pruža značajnu toplotnu i zvučnu izolaciju, čime doprinosi uštedi energije, manjim troškovima zagrevanja i hlađenja, ali i povećanju komfora svakodnevnog života.

Takođe, PVC je materijal koji se, pored standarde bele boje, danas nalazi u širokoj paleti drugih boja i dizajna, te se lako uklapa u svaki enterijer, ali i spoljašnji izgled objekta. PVC stolarija je veoma zahvalna stolarija u smislu održavanja. Praktično, kod nje nema održavanja. Dovoljna je samo vlažna krpa i higijena će biti na zavidnom nivou. Koliki je značaj PVC stolarije, ukazuje i činjenica da se ona stalno usavršava, pa tako danas imamo stolariju različitih dimenzija, oblika, ekološki održivu stolariju koja se proizvodi od recikliranog materijala, kao i stolariju visoke energetske efikasnosti i neodoljive estetike.

SMARTIA M19800 Termički izolovana harmonika vrata
Harmonika vrata / foto: ALUMIL

Aluminijum stolarija je elegantna, ekskluzivna, moderna stolarija, koja je uvođenjem termo prekida postala i visoko energetski efikasna stolarija, što je jedan od najbitnijih dokaza njenog kvaliteta. Moderna aluminijum stolarija doprinela je stvaranju jednog potpuno novog koncepta življenja. Naime, budući da je aluminijum veoma jak, izdržljiv, lak po svojoj strukturi, ali i oblikovanju, doprineo je stvaranju stolarije velikih dimenzija. Danas su poznati tzv. stakleni zidovi, koji praktično otvaraju enterijer ka spoljašnjoj sredini. Jednostavnim pomeranjem staklenih zidova, unutrašnje prostorije se spajaju sa dvorištem, baštom, pružajući opet blisku vezu čoveka i prirode.

Potreba za vraćanjem prirodi, kao i očuvanjem prirodnih resursa, dovela je do toga da danas imamo aluminijum stolariju koja se pravi od recikliranog aluminijuma, koji zadržava 100% kvalitet prvobitnog aluminijuma i koji se može više puta reciklirati. Sve ovo govori da se od početne stolarije više puta mogu stvoriti novi modeli stolarije, što će doprineti smanjenju eksploatacije dodatnih sirovina, smanjenju potrošnje energije za proizvodnju novih modela, kao i smanjenju emisije štetnih gasova i količine otpada na deponijama. Jednom rečju, savršeno.

PVC stolarija cene na tržištu ugradnja
Majstor za ugradnju PVC stolarije

Nakon izbora kvalitetnog materijala i ništa manje kvalitetne stolarije, neophodno je istu kvalitetno i profesionalno ugraditi. Svaki benefit koji PVC ili aluminijum stolarija pruža, pruža isključimo ukoliko se pravilno ugradi. Jasno je da stolarija koja nije dobro ugrađena, ne dihtuje dobro, te ni energetska efikasnost neće biti onakva kako je predviđeno. Takođe, ukoliko se prozori ne postave kako treba, vremenom će doći do oštećenja okova, koji će pružati manji stepen sigurnosti, da bi vremenom prestali sa radom. Jednostavno rečeno, ukoliko želimo stolariju koja će nam davati maksimum u smislu energetske efikasnosti, estetike, komfora i dugoročnosti, neophodno je da njenu ugradnju obave profesionalci, ljudi koji su stručni u tom domenu. Kada smo stolariju već ugradili, red je i da je kvalitetno i pravilno održavamo. Kada su PVC i aluminijum stolarija u pitanju proces održavanja je više nego jednostavan.

Kako nema potrebe za farbanjem, za održavanje i PVC i aluminijum stolarije dovoljni su meka krpa, sunđer i voda. Međutim, kada je drvena stolarija u pitanju, situacija je mnogo zahtevnija. Redovno šmirglanje i farbanje drvene stolarije je must have, da bi ona zadržala i pružila svoj kvalitet i lepotu.

GEALAN-bauhaus-06
Foto: GEALAN / www.gealan.rs

Poštovanjem svih postupaka, počevši od izbora materijala, preko ugradnje i održavanja, stičete uslove da, kvalitetno i na duge staze uživate u izabranoj stolariji. Pored ličnog zadovoljstva i to ekonomskog, energetskog, estetskog i emotivnog dugoročna stolarija ima i važnost globalnih razmera. Nije šala. Evo o čemu se tačno radi. Proizvodnja svake stolarije zahteva eksploataciju određenih sirovina koje se vade iz prirode. Bez obzira da li je u pitanju konkretno sirovina za proizvodnju ili energetsko gorivo koje će omogućiti obradu te sirovine i njeno pretvaranje u finalni proizvod, vrši se eksploatacija iz prirode.

Nakon toga sledi obrada sirovine i proizvodnja stolarije. Nakon dobro izabrane sirovine i kvalitetno sprovedenog procesa proizvodnje, stvaraju se uslovi za proizvodnju kvalitetne stolarije. Kada takvoj stolariji obezbedimo profesionalnu ugradnju i redovno održavanje, sve su šanse da će imati dug vek trajanja. Što je vek duži, manja je i potreba za ponovnim prolaskom kroz čitav taj proces od eksploatacije do proizvodnje stolarije, čime je i manja eksploatacija novih količina sirovina, energenata, manja je emisija štetnih gasova prilikom proizvodnje, tzv. carbon footprint, manje je devastacije prirodne sredine i veće su šanse za uspostavljanjem onog balansa sa početka priče. Balansa između potreba čoveka i održanja životne sredine.

Tehnomarket Lineal Block Therm 77 Njujork
Tehnomarket Lineal Block Therm 77 Njujork

Ukoliko se taj balans ne uspostavi, promene klimatskih prilika će se nastaviti još intenzivnije, dok će posledice biti nesagledive. Proces održivog razvoja, odgovorno ponašanje svakog pojedinca, razvijanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, poslednja su nada da zaustavimo dalje urušavanje prirode, života i opstanka svih nas kao živih bića na ovoj planeti. Neka ovo ne bude kraj, nego početak za nova, bolja i zdravija vremena.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar