Korak u svet iz 1001 noći

Bliskoistočne kulture, obavijene velom misterije i magije, imaju neku toplu privlačnost, i pritom nas često podsećaju na priče iz 1001 noći. Ukoliko želite da u svom stanu napravite malu oazu iz bajke, razmislite o dekorisanju ovim stilom. Da bi ideja i koncept bili u potpunosti u skladu sa kontekstom, prostorije koje se preporučuju za dekorisanje arapskim stilom su terasa, balkon, i spavaća soba. Uvođenjem bliskoistočnih elemenata u ove prostore zaista možete doprineti atmosferi bajkovitosti.

Kada govorimo o arapskom stilu, treba da imamo u vidu da je okosnica estetskog izražavanja arapskog sveta religija koja zabranjuje prikaz čovečijeg lika, životinja, čak i biljaka. Skulpture su takođe neprihvatljiv način izražavanja.

Ovakav način gledanja na stvari usmerio je arapske umetnike na stvaranje stilizovanih, geometrijskih dekoracija i ornamenata, i upravo ove bogate i veličanstvene dekoracije predstavljaju svojevrstan zaštitni znak arapske umetnosti, arhitekture, kulture, čak i identiteta.

Jedan od najupečatljivijih elemenata arapskih enterijera jesu vrata i prozori. Zapravo, u arapskim enterijerima unutrašnja vrata su otvori, često bez ikakve površine koja ih zatvara. Ovi otvori su najčešće završeni lukom koji je jedna od najizrazitijih odlika islamske arhitekture. Kada se govori o ulaznim vratima, ona su zatvorena površinom koja je najčešće napravljena od drveta.

Panel ulaznih vrata je često bogato ukrašen geometrijskim šarama. Veličina vrata i bogatstvo šara zavisili su od bogatstva i društvenog položaja vlasnika – što je bogatiji vlasnik bio, to su bogatije i lepše vrata bila ukrašena. Geometrijske šare se često mogu naći i oko ulaznih vrata kao i oko prozorskih otvora.

Šare mogu biti rezbarene ili urađene u reljefu, odnosno oslikane ili napravljene kao živopisni mozaik. Osim geometrijskih, na vratima i oko njih često su se mogli naći i biljni motivi i šare koje su u manjoj ili većoj meri bili stilizovani.

Kada govorimo o prozorima, oni su uglavnom izduženi i sa lučnom završnicom. Kao i kod vrata, prisutna je dekoracija kako oko prozorskog otvora tako i na samom prozoru, često u vidu mreže načinjene od metala, kamena ili od drugog materijala. Ova ”mreža” je u isto vreme i ukras i zaštita, ali pre svega ukras. Kao i kod vrata, bogatstvo dekoracije oko prozora kao i bogatstvo dekoracije samog prozora zavisi od bogatstva i statusa domaćina.

Ukoliko u svom enterijeru želite da postignete utisak i atmosferu u ovom stilu, služite se pre svega detaljima kao što su ćupovi i bokali sa izduženim i uskim grlima, limeni ili porcelanski tanjiri sa urezanim motivima i šarama, geometrijskim i stilizovanim, bogato ukrašenim.

Lampe sa abažurima od perli koje daju prigušenu svetlost doprinose opštem utisku bajkovitosti i misterije, i upravo ovu karakteristiku treba iskoristiti.   

Možete se odlučiti da ulonite neka od unutrašnjih vrata a da otvor ukrasite geometrijskim šarama ili biljnim motivima. Ovaj naslikani okvir može se izraditi i u mozaiku. Kao završnica nezaobilazan je luk iznad vrata. Luk se može nacrtati ili, ukoliko postoje mogućnosti za to, izraditi u enterijeru. Isti tretman možete primeniti oko prozora. Na vrata-otvore možete staviti zavese od perli u različitim bojama. Iznad prozora možete okačiti lanterne u koje ćete staviti sveće ili nenapadne svetiljke. Ovi detalji u prozorima mogu uveliko doprineti stvaranju mistične i tople atmosfere.

Zavese od perli mogu se pojaviti i na prozorima, u kombinaciji sa zavesama od sjajnih materijala u jakim bojama kao što su tamnonarandžasta, ciklama, purpurna, plava. Na prozorima takođe možete primeniti i samolepljivu foliju sa dezenom geometrijskih šara.

Ovakav tretman može i najobičniji prozor da pretvori u zanimljiv detalj koji će vas na trenutak odvesti u egzotičan orijentalni kutak koji podseća na Maroko. Izuzetno važan detalj su tapiserije. One se nalaze svuda: na podovima, na zidovima, na tavanici, i može se reći da su jedan od omiljenih elemenata prilikom ukrašavanja ovim stilom. Još jedan od izuzetno važnih elemenata je tkanina. Bitno je da bude ”bogata” i teška. Takođe se primenjuje na zidovima i tavanicama, kao i na nameštaju.

Draperije od svile, brokata, satena su nezaobilazan detalj. U autentičnim arapskim enterijerima često se može primetiti da su i zidovi tapacirani tkaninama, međutim, kao alternativa tapiserijama i tkaninama, pojavljuju se i drvene ploče sa sirijskim mozaicima.

Tavanice su, kao i zidovi, često ukrašeni pomoću tapiserija i tkanina. Boje koje se pritom koriste su jarke i žive, tople i životne. Koriste se plava, purpurna, crvena, veoma važne su i zlatna, srebrna, boja bakra, zatim plava i zelena, žuta i bela…

Spektar je veoma širok, kao i način kombinovanja. Jastuci su još jedan jako važan detalj. Ima ih mnogo, bogato su ukrašeni geometrijskim elementima i doprinose atmosferi opuštenosti i toplini, domaćinskom ugođaju čitavog prostora.

Nameštaj u arapskoj kulturi nema centralno mesto. Ormani, kredenci, police i ostali elementi za držanje stvari pravljeni su kao niše u zidu koje su od pogleda sakrivane drvenim vratima, draperijama ili tapiserijama. Kreveti su prekrivani prekrivačima, često sa veoma bogatom ornamentacijom, kao i jastucima, takođe veoma raskošno ukrašenim.

Tapiserija je takođe često korišćena za prekrivanje škrinja, otomana i sličnih komada nameštaja. Paravan je veoma često korišćen pregradni element. Često je bogato ukrašen i dekorativan, sa ispunom od tkanine, tapiserije ili ukrašen mozaikom.

Arapski stil se karakteriše geometrizmom, stilizovanim figurama, veoma bogatim arabeskama, mozaicima, živim bojama, tapiserijama i tkaninama. Vrata i prozori su veoma važni arhitektonski elementi koji svojim lukovima i dekoracijom podvlače autentičnost arapskog stila.

Autor teksta: Irma Talović