Arhitektura: Prozori kao neobična rešenja u enterijerima

Za upotrebu prozora između dva prostora u enterijeru postoji više razloga. U prvom redu ti razlozi mogu biti praktični – potrebno je izvesne prostore otvoriti ili osvetliti i slično. Kao drugi razlog može se uzeti estetika prostora i postizanje izvesnih efekata koji su rezultat ideje dizajnera ili šire arhitektonske priče

U konvencionalnom arhitektonskom projektovanju i dizajnu enterijera prozore smo navikli da nalazimo na zidovima prema spoljašnjem svetu. Međutim, osim kao svojevrsna barijera i istovremeno spona između enterijera i eksterijera, prozori i otvori mogu poslužiti i da pregrade odnosno povežu dva enterijera. U mnogim slučajevima prozori se mogu pokazati kao izuzetno efektan element dizajna i istovremeno imati praktičnu vrednost kada se postave između dva unutrašnja prostora.

Upotreba prozora u enterijeru
Nekonvencionalno rešenje upotrebe prozora

Za upotrebu prozora između dva prostora u enterijeru postoji više razloga. U prvom redu ti razlozi mogu biti praktični – potrebno je izvesne prostore otvoriti ili osvetliti i slično. Kao drugi razlog može se uzeti estetika prostora i postizanje izvesnih efekata koji su rezultat ideje dizajnera ili šire arhitektonske priče.

Ukoliko je enterijer mali ili u njemu postoje manji zatvoreni prostori ovo može doprineti opštem utisku skučenosti i neprijatnosti u celom enterijeru. Upravo se upotrebom unutrašnjih prozora ovakva atmosfera može izbeći i ublažiti a prostor učiniti svetlijim i vizuelno većim. U slučaju da je prostor zaista skučen dodatni utisak može podvući boja prostora. Svetlija boja zidova, nameštaja i ostalih elemenata u prostoru će prostor otvoriti i učiniti vizuelno većim dok će tamne i jarke boje uticati suprotno na svaki prostor – činiće ga manjim i skučenim, zatvorenim.

Unutrašnji prozori
Za upotrebu prozora između dva prostora u enterijeru

Dodavanje enterijerskog prozora na slepi zid u malom prostoru u predsoblju, kupatilu ili čak ormaru ili prostoru za odlaganje stvari će učiniti da prostor deluje manje klaustrofobično i otvorenije. Ovi prozori između dve prostorije mogu biti sa običnim ili pak sa translucentnim staklom. U prvom slučaju prozori će potpuno otvarati pogled na određen prostor dok će u drugom slučaju služiti samo da propuste svetlost istovremeno štiteći određen prostor od pogleda što je posebno važno u slučaju kada se ovakav poduhvat preduzima na prozoru prema ostavi ili kupatilu.

Prozori kao elemenat enterijera, kuhinja i trpezarija
Poseban šarm prozora u enterijeru
Prozor koji deli dve male prostorije hodnik i kupatilo
Unutrašnji prozori za male prostore

Zidovi definišu određeni prostor ali ukoliko u zidu između dve sobe ostavimo prostor za prozor ili otvor to će celoj atmosferi dati poseban šarm. Ovo se posebno odnosi na prostore između na primer dnevne sobe i kuhinje ili dnevne sobe i drugih prostorija u stanu. Čak i ukoliko se u zidu ostavi samo oblik koji podseća na prozor ili prozorski ram ovaj detalj će itekako uticati na to da u prostoru postoji utisak otvorenosti i prostranosti. Isti efekat postići će se ukoliko se između dve sobe napravi nazidak a gornji deo nazidka se definiše stubovima ili drugim sličnim elementima koji će definisati prostor istovremeno ga ostavljajući otvorenim. U ovom slučaju se u prostoru dobija igra otvoreno-zatvoreno i formira izvestan osećaj privatnosti.

Ukoliko je enterijer mali ili u njemu postoje manji zatvoreni prostori
Stilizovani unutrašnji prozori
Stepenište sa više prirodne svetlosti
Unutrašnji prozori za više svetlosti na stepeništu

Ukoliko u prostoriji ne postoji dovoljno mesta na zidu da se ugradi prozor između dve sobe onda se možemo poslužiti izvesnim trikovima. Kao prvo, umesto običnih vrata između dve prostorije možemo postaviti vrata sa staklima ili pak sa običnim otvorima. Drugi trik se sastoji u tome da se u prostor ugrade visoki prozori koji će u određene prostorije propuštati svetlost ali će biti veoma visoko postavljeni tako da će pružati osećaj privatnosti. Ovaj trik se kod nas često može naći u zgradama građenim 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Tokom ovih decenija nastao je veliki broj tipskih projekata kod kojih su se izvesni standardi shvatali veoma ozbiljno. Tako se vodilo računa o tome da sve prostorije u stanu imaju prirodno osvetljenje i ventilaciju. Visoki prozori su se postavljali najčešće između kuhinje i kupatila i predstavljali su relativno zgodno rešenje. Vremenom, međutim, ova praksa je iz različitih razloga potpuno napuštena.

Visoki prozori u domovima kao izvor dodatnog osvetljenja
Visoki prozori u domovima

Danas se visoki prozori mogu očekivati u domovima kao izvor dodatnog osvetljenja u određenim prostorijama ali i kao dekorativni dizajnerski elementi koji su ne samo praktični nego i veoma efektni.

Ukoliko se radi o prozorima između prostorija u poslovnim i javnim objektima oni su često potreba prostora u kojima se postavljaju. U ovakvim objektima osnova je veoma velike površine i veoma je teško postići da svaka prostorija ima direktno osvetljenja. Zbog ovoga se kod poslovnih prostora mnogo češće sreću prozori u enterijeru. Ovi prozori i otvori imaju pre svega ulogu da koliko toliko obezbede prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost objekta. Kod poslovnih i javnih objekata se takođe u mnogo većem broju slučajeva javljaju i visoki prozori kod prostora gde se ćeli postići delimična privatnost.

Unutrašnji prozori u poslovnim objektima
Unutrašnji prozori u poslovnim objektima

U javnim i poslovnim objektima prozori iz jednog u drugi unutrašnji prostor ne samo da su mnogo češća pojava već dizajneri umeju da daju sebi slobodu da od ovog elementa naprave veoma efektan detalj ili čak i glavni motiv u prostoru. Osim prozora iz jednog enterijera u drugi kod javnih i poslovnih objekata često se javljaju i čitavi zidovi od stakla, neobične pregrade i ramovi između prostora i druga kreativna i vizuelno veoma atraktivna rešenja. Sva ova rešenja ne samo da propuštaju svetlost u unutrašnjost objekta već izgledaju kao da im je prvenstvena uloga da prostor učine vizuelno privlačnim, dopadljivim i efektnim. Osim u poslovnim prostorima, prozori iz jedne unutrašnje prostorije u drugu javljaju se i u objektima kao što su škole i bolnice gde je neophodno omogućiti osvetljenost unutrašnjih koridora i prostora i učiniti ih prijatnijim za boravak. Unutrašnji prozori u određenim tipologijama kao što su bolnice ili kantine mogu imati i čisto praktičnu ulogu da omoguće obavljanje određenih funkcija i radnji.

Prozori kao elemenat enterijera, kuhinja i trpezarija
Prozori kao elemenat enterijera

Kada se prozor između dva prostora probija u već postojećim privatnim kućama, stanovima ili poslovnim prostorima treba se voditi računa koliko postojeća konstrukcija dozvoljava ugradnju ovakvog elementa. Sledeća stavka o kojoj treba voditi računa je da se novi prozor ili otvor i po svojim dimenzijama i po materijalima kao i obliku uklopi u postojeći dizajn. Kada se radi o prozorima između prostorija u novom projektu onda su svi ovi činioci sastavni deo problematike projekta i svih onih koji na izradi projekta sarađuju.

Prozori između dva enterijeru su sve samo ne konvencionalna rešenja ali je u tome i njihova lepota i čar. Oni omogućavaju protok svetlosti i vazduha i otvaraju prostore u kojima se nalaze, i vizuelno i fizički, i stvaraju pozitivnu atmosferu za prijatan boravak ljudi u prostoru.

Piše: Irma Talović