REČ STRUČNJAKA: Ulazna vrata

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PROZORI&VRATA”
O. Nenad Radović, kompanija “TEHNI”

ULAZNA VRATA – garancija sigurnosti

Dom nije samo kuća. Dom je mesto za koje znamo da je naše, gde možemo da se opustimo i gde se osećamo lagodno i sigurno. Da bi zaista mogao da bude sve to, i siguran i bezbedan za naše najdraže, mora se poći od samog ulaza. Nije svejedno kakva su vrata, jer ona su ta koja nam garantuju sigurnost. Primarne funkcije ulaznih vrata su da nas štite od neželjenih posetioca, buke, nepovoljnih vremenskih uslova, da nam pruže sigurnost i bezbednost. Naravno, to se sve može postići i na estetski privlačan način, jer ulazna vrata su i svojevrsna prezentacija celog doma. Pred njima će svako zastati pre nego ih otvorite. Iako su vrata važan aspekt svakog doma, veliki broj ljudi na našoj web stranici nema ulazna vrata koja odgovaraju osnovnim apektima sigurnosti, pa ni zvučne izolacije.

Nenad Radović, TEHNI
Nenad Radović, TEHNI

Zbog svih nedoumica koje imate, zbog nejasnoća i dvoumljena kod ovog važnog dela vašeg doma, konsultovali smo stručno lice, odnosno direktora kompanije TEHNI u Srbiji, Nenada Radovića koji je i odgovorio na neka pitanja poslata na našu redakciju.

TEHNI ulazna vrata sa skrivenim krilom PUZZLE sistem alu panela
TEHNI ulazna vrata sa skrivenim krilom PUZZLE sistem alu panela

KAKO DA PREPOZNAM KVALITETNA ALUMINIJUMSKA VRATA, O ČEMU TREBA DA VODIM RAČUNA?

Kvalitetna ulazna vrata od aluminijuma definiše nekoliko parametara koji svi zajedno određuju taj kvalitet: na početku to su profili od kojih su napravljeni štok i krilo, zatim panel od kojeg je napravljeno krilo, brava i šarke.

Profili obavezno trebaju da imaju termo prekid po mogućnosti što veći i određenu debljinu zida profila koju determiniše dimenzija konkretne stolarije. Profili su opremljeni i određenim brojem dihtunga koji ostvaruju kvalitetno zaptivanje između stoka i krila i što je njihov broj veći veća je i verovatnoća da će koeficijent zvučne i toplotne provodljivosti biti povoljniji.

Paneli za vrata moraju biti određene minimalne debljine i da su ispunjeni odgovarajućim termo materijalom, najčešće stirodurom. Stirodur je pogodan jer ima dobra termo svojstva i ne upija vlagu. Debljina panela za vrata po novim evrpskim standardima ne bi smela biti ispod 40 mm jer se samo sa tom debljinom (ili većom od nje), osigurava da se preko panela (vrata) ne gubi toplotna energija.

Brava i šarke ne utiču na izolaciona svojstva vrata, ali je bitno da njihov kvalitet na ugrozi osnovnu funkciju vrata i da obezbede neometano funkcionisanje vrata jer se vrata najviše koriste od sve ostale stolarije na jednoj kući.

KOLIKO JE TEŽINA ULAZNIH VRATA SA ŠTOKOM VAŽNA U POGLEDU SIGURNOSTI I KVALITETA?

Težina ulaznih vrata je sigurno bitna, ali ne i najbitnija jer težinu pored aluminijumskih profila određuju i paneli i stakla, ako ih ima, i drugi ukrasni ornamenti na vratima kao na primer ukrasni inoxi i aluminijumske kornize. Važnija je težina profila od kojih su napravljeni štokovi i krilo aluminijumskih vrata. Već smo rekli da je dobro da debljina spoljnih zidova profila bude što veća (za ulazna vrata je dobro ako ona prelazi 2,0 mm).

TEHNI ulazna vrata sa skrivenim krilom PUZZLE sistem alu panela
TEHNI ulazna vrata sa skrivenim krilom PUZZLE sistem alu panela

MOJA PORODICA I JA SMO KUPILI STAN NA PRVOM SPRATU, S OBZIROM DA SMO MI NA NIŽIM SPRATOVIMA NAJČEŠĆE “ŽRTVE” PROVALNIKA, KOJI TIP VRATA NAM PREPORUČUJETE?

Na ovo pitanje se ne može decidno odgovoriti. Kada se planira zaštita od provale stana uvek se kombinuje nekoliko aspekata zaštite. Na primer alarm sa sigurnosnim vratima ili sigurnosnom bravom. Ako gledamo samo vrata sigurnost počinje ugradnjom kvalitetne brave opremljene kvalitetnim cilindrom. Ako ta brava ima više mesta zabravljivanja (3 i više) i ako je cilindar kodiran takva vrata imaju jedan veći stepen sigurnosti od provale. Možda ovde treba podsetiti da se atesti za sigurnost vrata u stranim institutima određuju na osnovu toga koliko vremena (minuta) je potrebno provalnicima da obiju konkretna vrata sa običnim alatom koji je dostupan i pri ruci ( šrafciger, pajser i slično). Iz ovoga je jasno da nema sigurnosnih vrata koja mogu zaustaviti provalnike ukoliko su oni opremljeni specijalizovanim alatom za obijanje. Tu je pitanje samo koliko će im minuta na kraju biti potrebno da obiju konkretna vrata. Zaključak: kvalitetna brava i kvalitetan cilindar mogu produžiti vreme predviđeno za obijanje vrata i mozda to bude odbijajući factor da provalnik ne pokuša da obije vaša vrata.

SVIĐAJU MI SE VRATA KOJA U SEBI IMAJU I STAKLA, KOJA STAKLA PREPORUČUJETE ZA OVU NAMENU DA ISPUNJAVAJU KOMPONENTU SIGURNOSTI?

Stakla na vratima imaju višestruku namenu: ukrasnu, sigurnosnu i izolacionu. Do skora su stakla na vratima imala samo ukrasnu funkciju pa su se ugrađivala stakla različitih dimenzija, oblika i boje. U poslednje vreme kako se sve vise obraća pažnja na izolaciona svojstva vrata stakla su došla u prvi plan jer su stakla najslabija karika na vratima, kada se gledaju termo svojstva vrata. U poređenju sa panelima za vrata od kojih se izrađuje krilo vrata i koji su izrađeni uglavnom od stirodura koji ima jako veliki koeficijent termo izolacije, staklo kao material nije bas sjajan izolator. Zato je preporuka da se ugrađuju troslojna stakla od kojih je najmanje jedan sloj, odnosno jedno staklo takozvani “pamplex” koji je sastavljen od dva stakla sa zaštitnim filmom između.

TEHNI vrata - ulazna vrata velikih dimenzija
TEHNI vrata – ulazna vrata velikih dimenzija

IMAM VELIKI OTVOR NA TERASI, PA BIH NEKA VRATA KOJA OMOGUĆAVAJU VELIKI PROSTOR ZA PROLAZ. KOJA MI PREPORUČUJETE ZA OVU NAMENU?

Prilikom izbora vrata za balkon mora se voditi računa o tome da ta vrata moraju dobro da dihtuju zbog klimatskih uslova kod nas i zima koje mogu biti jako hladne. Naravno za balkonska vrata se uvek misli na staklena vrata. Već smo pomenuli da se preporučuje ugradnja troslojnog stakla zbog boljih termoizolacionih svojstava. Sa aspekta načina zatvaranja vrata najbolje dihtuju vrata sa klasičnim načinom zatvaranja. Ako su u pitanju velike staklene površine onda se preporučuje neki od kliznih sistema kao npr. podizno-klizni.

JASNO MI JE DA SE NE MOGU ZAŠTITITI OD PROVALA ULAZNIM VRATIMA SA OBIČNOM CILINDAR BRAVOM. KOJA JE DANAŠNJA, SAVREMENA ZAMENA ZA OVA ULAZNA VRATA I KOJE SU GLAVNE RAZLIKE?

Već smo napisali da se kvalitetna zaštita sastoji od više komponenti na vratima. Tu spadaju kvalitetna brava sa više mesta zabravljivanja (tri i više), zatim kvalitetan cilindar (najbolje kodirani) i kvalitetne šarke sa dodatkom sigurnosnih klinova. Ukoliko imate sve ovo na vašim vratima imate najosnovniji stepen zastite od provale.

KADA SE GOVORI O SIGURNOSTI PORODIČNE KUĆE, DA LI JE BOLJE IMATI JEFTINIJA VRATA I ALARM ILI BIH SVE TO MOGAO REŠITI SAMO DOBRIM VRATIMA?

Opet ponavljam da je najbolje imati kombinaciju više sistema zastite od provale. Nijedna vrata i sa najvećim koeficijentom zaštite od provale ne mogu zaštiti vas dom ukoliko se pojavi provalnik sa odgovarajućom opremom i koji ima dovoljno vremena na raspolaganju za provalu. Zato je i potrebna analiza okruženja vaše porodične kuće i procena stručnjaka koji će da kaže sa kojom kombinacijom više sistema zaštite se najbolje može zaštiti vaš dom od provale.

KOLIKO OPLATA BI TREBALO DA IMAJU ULAZNA VRATA I KOLIKO JE PREPORUČLJIVO S OBZIROM DA SU OVA KOJA SADA IMAM SASTAVLJENA OD SAMO JEDNOG SLOJA MEDIJAPANA?

Vrata sa oplatom od medijapana su stari i prevaziđeni metod izrade ulaznih vrata. Sada se medijapan koristi samo kao obloga za metalna sigurnosna vrata sa spoljne i unutrašnje strane vrata. Takav medijapan je debljine oko 5 mm i služi da prekrije metalnu konstrukciju vrata, dakle ima čisto dekorativnu funkciju. Za izradu aluminijumska vrata se koriste paneli koji su izrađeni od aluminijumskih limova i punjeni su stirodurom, staklom ili playwood-om.

TEHNI vrata - ulazna vrata velikih dimenzija
TEHNI vrata – ulazna vrata velikih dimenzija

ŠTA ZNAČI DA JE BRAVA ULAZNIH VRATA SASTAVLJENA OD TRI TAČKE?

To znači da takva brava pored jezička i reze ima još najmanje dva mesta gde se krilo od vrata bravi za štok. Ranije su to bili valjci, a sada su sve više u upotrebi tzv. kljunovi. Ovi kljunovi prilikom zaključavanja ulaze u telo stoka vrata na za to predviđenom mestu i na taj način dodatno osiguravaju vrata. Brave sa kljunovima postaju sve popularnije jer pružaju veći stepen sigurnosti jer se vrata sa ovom bravom ne mogu jednostavno obiti pajserom, što je bio slučaj sa vratima sa bravom sa valjcima. Ranije su brave sa valjcima (pet mesta zabravljivanja) bile najjednostavnije brave, a danas su to brave sa tri mesta zabravljivanja (sa kljunom).

TEHNI moderna ulazna vrata
TEHNI moderna ulazna vrata

KOLIKO JE VAŽAN ŠTOK NA SIGURNOSNIM VRATIMA I KOJE KRITERIJUME MORA DA ISPUNJAVA DA BI ONA BILA SAČUVANA OD PROVALA?

Svaki deo na vratima je važan i ima svoj udeo u ukupnoj sigurnosti vrata. Tako je i sa štokom. Kvalitetan štok nista ne znači ukoliko svi ostali delovi nisu kvalitetno ukomponovani u sistem. Za štok je osnovno i bitno da je urađen od kvalitetnog materijala koji će omogućiti ugradnju kvalitetnih šarki i obezbediti kvalitetnu vezu vrata sa zidom, odnosno adekvatnu ugradnju vrata.

www.tehni.rs

TEHNI BEOGRAD
Autoput za Novi Sad 296E, Beograd, Srbija
T. +381 11 3774 372
F. +381 11 377 4384
office@tehni.rs
www.tehni.rs

TEHNI SA PANTELOS
2nd Kimerion-Pigadion, Xanthi, Grčka
T. +302 3 1 0700 517
F. +302 3 1 0758 856
customer@pantelos.gr
www.pantelos.gr