Guglovanje – najoriginalniji ofis prostori

O Guglu je verovatno sve već ispričano. Dan počinje guglovanjem, Gugl spaja i razdavaja ljude, pomaže u biznisu, nauci, učenju, sportu, druženju, putovanjima.

Nešto što se ne pojavi na Guglu posle par sekundi pretraživanja možda nije ni toliko bitno ili nema dobar marketing? Kako smo živeli bez Gugla i kako je običan sajber svet doprineo razvoju arhitekture i enterijera?

Za kreativan rad potrebno je i inspirativno okruženje i brojni sadržaji za rad, odmor, rekreaciju

Sve je počelo sada već davne 1996. godine kada su dva doktora nauka Lari Pejdž i Sergej Brin zasnovali hipotezu da pretraživač koji analizira odnose između web sajtova treba da daje bolje rezultate od dotadašnjih.

Gugl vodi poreklo od pogrešnog izgovora reči „gugol“ – naziv broja 10100 (cifra praćena sa stotinu nula). Prilikom registracije domena Pejdž i Brin su videli da je domen “googol” zauzet i odlučili su se za male izmene. Od 2006. reč google je u zvaničnoj upotrebi i u rečnicima.

Gugl se koristi za pretraživanje i pronalaženje informacija na internet. Mi koristimo pojam guglovanje kao opšte prihvaćen. (Izvor: Wikipedia)

Centrala kompanije Gugl u Londonu smeštena je u zgradi koju je projektovao čuveni italijanski arhitekta Renzo Piano. Kreativni tim koji su Guglovci od samog početka okupljali kreirao je vizuelni identitet i prepoznatljiv logo u različitim bojama koji izgleda kao da su njegovi tvorci našli inspiraciju u Mondrijanovim slikama.

guglovi enterijeri podsećaju na plaže na Havajima, igraonice u DiznilenduKreativnost se ogledala u svemu što je tim radio i prezentovao javnosti. Veliko iznenađenje bili su radni prostori kompanije.

Enterijeri koji iznenađuju, oduševljavaju i omogućavaju da se zaposleni u Guglu osećaju posebno

Na početku su Guglovci kao i druge kompanije koje se bave informacionim tehnologijama imali jednostavne radne prostore, neretko smeštene u nekim industijskim objektima. Akcenat je bio na kompjuterskoj opremi, a ne na enterijerima, ali kako se kompanija razvijala i zapošljavala sve veći broj ljudi uvidelo se da je radni ambijent veoma bitan za produktivnost kreativnih timova.

Veoma brzo je concept “običnog – klasičnog” ofisa prevaziđen i krenulo se sa ozbiljnim osmišljavanjem i projektovanjem svih Guglovih prostora. Gugl ima svoje ofise širom sveta u kojim radi i provodi vreme veliki broj kreativaca.

Gugl ima svoje ofise širom sveta u kojim radi i provodi vreme veliki broj kreativaca

Gugl spaja i razdavaja ljude, pomaže u biznisu, nauci, učenju, sportu, druženju, putovanjimaZa kreativan rad potrebno je i inspirativno okruženje i brojni sadržaji za rad, odmor, rekreaciju. Guglov ofis je nešto gde bi svako od nas poželeo da radi u bilo kom delu Zemljine kugle.

Guglovi enterijeri podsećaju na skijališta u Švajcarskoj sa žičarama, plaže na Havajima, igraonice u Diznilendu, Spa centre, velike akvarijume, turska kupatila, barokne dvorce i sl. Prepuno boja, kontrasta, ostvarenih dizajnerskih i arhitektonskih snova, enterijeri koji iznenađuju, oduševljavaju i omogućavaju da se zaposleni u Guglu osećaju posebno.

Kancelarije prepune boja, kontrasta, ostvarenih dizajnerskih i arhitektonskih snova

Za kreativan rad potrebno je i inspirativno okruženje i brojni sadržaji za rad, odmor, rekreacijuI zaista rad u Guglu je naporan i zahtevan, ali sve ono što okružuje zaposlene taj rad čini produktivnim, a rezultati i liderska pozicija kompanije to dokazuju.

Piše: Melanija Pavlović dipl.ing.arh