Koliko često drvena stolarija mora da se premazuje i štiti?

Sam životni vek drvene stolarije može biti zadivljujuće dug

Sam životni vek drvene stolarije može biti zadivljujuće dug ukoliko se stolarija na odgovarajući način održava. Drvo je izuzetno otporan materijal, posebno tvrde vrste drveta, a ukoliko dobija neophodnu negu i održavanje ono može biti veoma dugotrajno i pritom izgledati kao da je novo.

Ono što se kod drvene stolarije može smatrati nedostatkom je potreba za redovnim održavanjem – svakih nekoliko sezona stolariju koja je izložena spoljnim uticajima je neophodno premazati zaštitnim slojem. Na ovaj način se održava atraktivnost drvene stolarije i naravno, produžava njen životni vek.

Vodorazradivi lakovi su ekološki premazi
Farbanje stolarije

Današnje tehnologije izrade drvene stolarije često podrazumevaju i fabričku zaštitu elemenata od kojih će se stolarija kasnije sklapati. Ova fabrička zaštita se sastoji od specijalnih premaza i tretmana koje drvo čini otpornijim na spoljašnje uticaje. Ovi dodatni slojevi zaštite ne znače da se drvo ne treba uopšte održavati ali umnogome utiču na dugotrajnost, otpornost i dobar izgled stolarije od drveta tokom dugog vremenskog perioda.

Osim prednosti kada je redovno održavanje u pitanju, ukoliko se drvena stolarija slučajno ošteti to ne mora da znači i kraj njenog životnog veka jer je većinu oštećenja zapravo moguće relativno lako sanirati. Ovo je jedna od značajnih prednosti drvene stolarije koju ne možemo naći kod prozora i vrata od bilo kog drugog materijala.

Osnovni vodeni lakovi mogu biti transparentni ili beli
Farbanje drvene stolarije

Osim prirodne boje i teksture drveta, stolariji će specifičan izgled dati i eventualno rezbarenje i premazivanje različitim zaštitnim sredstvima ili farbanje u određenu boju, što je njihova velika prednost. Stolarija od drugih vrsta materijala dolazi prefabrikovana i nemoguće joj je promeniti izgled osim u slučaju da je zamenimo. Ukoliko korisnicima prostora dosadi boja drvene stolarije ona se jednostavno može ošmirglati, premazati osnovnim premazom, a zatim premazati farbom u boji ili tretirati po želji – postupak je više nego jednostavan.

Drvo pleni svojim prirodnim osobinama – bojom, šarama, teksturom, osećajem topline na pogled i dodir, ali i izuzetnim termoizolacionim karakteristikama i ekološkom dimenzijom.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstSMARTIA M8200: Otkrijte nove robusne nosače za jednostavnu ugradnju
Sledeći tekstČesto se po imenu profila naziva ceo prozor