Tende kao zaklon i ukras

Svaki objekat koji u svom sklopu ima terasu, balkon ili dvorište, bogatiji je za slobodu otvorenog prostora i nesmetanih vizura, koji su, naročito u gradovima, praktično luksuz. Da bi se na otvorenom prostoru u sklopu doma, komercijalnih i javnih objekata zaista uživalo, potrebno je da on bude zaštićen. Postizanje komfora ispod vedrog neba moguće je, lako i lepo, uz odabir odgovarajućih tendi.

Ugradnja tendi predstavlja jedan od najlakših, najpraktičnijih, ekonomičnih i vizuelno atraktivnih načina zaštite od prekomernog sunca, UV zračenja i lakših padavina. Stoga su idealan izbor za natrkivanje terasa i balkona, a na tržištu se pojavljuju u nebrojano kombinacija, boja i dezena, i od različitih materijala i konstrukcija.

Zbog svoje praktičnosti i široke palete izbora, tende predstavljaju najrašireniji element natkrivanja spoljnih prostora. Koriste se kako za natrkivanje u domovima, tako i za natrkivanje različitih komercijalnih objekata: kafea, prodavnica, i svih objekata uslužnih delatnosti i javnih namena. U domovima služe da zasene dvorišta, terase, balkone, lođe, pa i prozore, zimske i letnje bašte.

Pored zaštite otvorenih prostora, ugradnja tendi aktivno učestvuje i u izolaciji doma. Natrkivanjem spoljnih zidova i prozora smanjuje se i pregrejavanje unutar samog objekta. Na taj način, ugradnja tendi pomaže smanjenje troškova klimatizacije unutar prostora, i bitno utiče i na postizanje komfora unutar prostorija.

Postoje različite vrste tendi i veoma je izvesno da svaka namena i željeni dizajn može naći odgovarajuću. Prvi korak u izboru je odlučiti da li ugraditi pokretne ili nepokretne tende. Upravljanje pokretnim tendama može biti ručno ili uz pomoć elektromotora, a moguće je i u kombinaciji.

Po obliku one mogu biti kružne, polukružne, trapezaste, pečurkaste, kose, poput tunela, i u još nebrojano mnogo formi. Po konstrukciji razlikujemo tende sa klizačima, sa zglobnim rukama, konzolne, perde, alka itd.

Nepokretne tende mogu takođe biti ravne, kružne ili polukružne, trapezaste, kao i jedra, 3D, tunel tende i različitih oblika po želji.

Konstrukcija tendi se izrađuje od nekoliko materijala. Najčešće je od metalnih profila ili aluminijuma. Za samu konstrukciju potrebni su masivni profili, najčešže aluminijumski, sa ili bez plastifikacije, a da bi se tenda izvlačila neophodne su metalne makaze. Naravno, visoko kvalitetni materijali su garancija dugog veka trajanja, naročito kod mehanizama koji su stalno u pokretu i izloženi su atmosferalijama.

Sama platna takođe dolaze u ogronom izboru. S obzirom na to da su stalno izložene atmosferalijama, tende se najčešće se izrađuju od impregniranih, akrilnih ili PVC, ciradnih platna. U upotrebi su poliester, pamuk, vinil, mreža, akrilik, aliminijum itd., a odluku je najbolje doneti u odnosu na namenu samog objekta, kao i željeni vizuelni efekat.

Kako služe za natrkivanje prostora i uglavnom se nalaze na visini nešto manjoj od tavanice, u većini slučajeva je prostor ipak prijatniji ispod svetlijih natkrivaka. Zato su popularnije tende u svetlim bojama, ali u tom slučaju potrebno je odabrati kvalitetan materijal koji neće propuštati sunce i štetne UV zrake. Uglavnom se veoma lako održavaju, jednostavnjim pranjem vodom, s tim što bi platno na svakih 5-7 godina trebalo zameniti.

Pokretne tende imaju mogućnost i automatizacije, gde se njihovo otvaranje i zatvaranje obavlja jednostavnim pritiskom na dugme. Na taj način, na istom mestu je moguće zaštiti se od jakog podnevnog sunca, ali i uživati u blagom jutarnjem ili zlatnom popodnevnom.

Tende se mogu pokretati preko daljinske komande, a na tržištu je i poseban sistem automatskog izvlačenja i uvlačenja, senzorom osetljivim na sunce, vetar i kišu, kao i programirano upravljanje. Ugradnjom ovakvih tendi korisnik je oslobođen svih briga i može iskoristiti maksimum od spoljnog prostora, a ujedno zaštititi i unutrašnjost objekta.

Ukoliko se ne kupuje gotov proizvod, pre same izrade potrebno je precizno uzeti mere, na licu mesta, prostora gde se tende ugrađuje. Zatim otpočinje proces izrade, i finišira se postavljanjem. Funkcionalnost tende je broj jedan, ali naravno da ona mora da zadovolji i sve estetske kriterijume, uz poštovanje kvaliteta koji će garantovati dug vek korišćenja.

Pored zaštite od atmosferskih uticaja, površina tende zahvalna je i za različito ispisivanje reklama ili logotipa što je naročito od koristi komercijalnim objektima i proizvodima. Takođe, dizajn tendi je praktično nesaglediv u svom izboru. Od različitih materijala, providnih ili neprovidnih tendi, njihove šare i dezeni su u potpunosti podređeni izboru korisnika i moguće je uklopiti ih u svaki objekat i namenu, ili ga posebno istaći.

Na samu konstrukciju tende moguće je ugraditi i osvetljenje, gde višestruka namena ovog proizvoda još više dolazi do izražaja.

Prilikom ugradnje tendi potrebno je razmisliti i o mestu njihovog postavljanja i izazovima sa kojima će se susreti u svom životnom dobu. Poželjno je ne postavljati ih na mestima koja su izložena jakom vetru.

 

Takođe, ukoliko se njihovo pokretanje vrši manuelno, prilikom nevremena je pametnije zatvoriti ih, zato što čak i najjača konstrukcija u otvorenoj formi može da popusti pred naletima jakih nepogoda.

Tende su većinski namenjene za zaštitu u periodu letnjih meseci i načelno im ne prija mokar i težak sneg. U zimskom periodu potrebno je voditi malo više računa o njima ako se koriste, i redovno ih čistiti od snega.

Iako su pokretne tende funkcionalnije jer daju veći izbor od nepokretnih, mnogi korisnici odlučuju se i za nepokretne tende i one postaju stalni i aktivni učesnik u ambijentu i vizuelnom izražaju prostora i objekta.