Integrisana automatska ventilacija – pametna ventilacija

Glavna funkcija prozora je da vrši protok i razmenu vazduha. Zahvaljujući energetskoj efikasnosti nove generacije prozora, omogućena je bolja cirkulacija vazduha. U stanju su da održavaju 85% vazduha topim unutar prostorije.

Inteligentni prozori čine vazduh u prostoriji čistim. Dodatno, sistem konstantno prati i meri sadržaj ugljen-dioksida, vlažnost i temperaturu vazduha unutar prostorije, dozvoljavajući mu da uvek zadrži svežinu.

Pametna ventilacija
Slika 2 – Pametna ventilacija

Kontrolne jedinice prate funkcionalnost filtera i prkazuju ga na monitoru. Kada je puno ljudi u jednoj prostoriji, kada se temperatura prostorije i prisustvo ugljen-dioksida povećava, ventilacija se automatski pojačava.

Pojedine kompanije koje se bave proizvodnjom prozorskih profila i sl. kombinuju  dnevnu svetlost  i ventilaciju i rešavaju problem gubitka velike količine toplote kroz prozore.

Prikaz ventilacije
Slika 3 – Prikaz ventilacije

Nova kompaktna prozorska ventilacija omogućava prozoru da diše, čime se osigurava konstantna obezbeđenost stambenih prostorija svežim vazduhom i sa zatvorenim prozorima. Nekontrolirano  trajanje ventilacije može dovesti do visokih gubitaka energije.

Inteligentni upravljački sistemi u domaćinstvu mogu doprineti uštedama u sistemu grejanja i do 30%, dok uštede električne energije mogu biti i do 5%.

Manualna kontrola ventilacije
Slika 4 – Manualna kontrola ventilacije

Inteligentna kuća

Inteligentna ili pametna kuća je kuća sa ugrađenim centralnim upravljačkim sistemom. Takav sistem je u mogućnosti integrisati u više sistema: grejanje, potrošna topla voda, hlađenje, rasveta, sigurnost. Jedna od bitnih funkcija takvog sistema je i optimizacija potrošnje energije u kući. Sistem može da reguliše temperaturu u svim prostorijama u kući prema zadatom režimu rada. bilo da se radi o zimi ili letu, može se iskontrolisati rasveta u pojedinim prostorijama.