Alumil sistemi opremaju „kuću“ popularnog sporta

Bukurešt je grad intenzivnog karaktera i mladalačke atmosfere. Glavni grad Rumunije je kulturno i ekonomsko središte zemlje. Druga referentna tačka za grad su, naravno, različiti sportovi. Fudbal je najpopularniji, ali postoji i sport koji se čini voljenim u celoj zemlji, posebno u Bukureštu: ragbi! Nije slučajno što u gradu stoji jedan od najstarijih ragbi stadiona, koji je nakon nekoliko obnova na kraju redizajniran i rekonstruisan.

stadion
Foto: Cosmin Dragomir, Izvor: Alumil / Novi nacionalni stadion za ragbi u Bukureštu

Novi Nacionalni stadion za ragbi, smešten u severnom delu grada, projekat je koji je dizajnirao poznati arhitektonski biro Dico & Tiganas. Vizija arhitekata bila je izgradnja moderne znamenitosti Bukurešta, koja će biti domaćin atletskih događaja i istovremeno će poboljšati estetiku svog okruženja. Jedan od glavnih principa dizajna bilo je stvaranje otvorenih prostora koji bi poboljšali komunikaciju i sprečili prenatrpanost. Glavni deo zgrade stadiona formira trouglasti oblik koji postaje ogroman prostor suprotstavljen impresivnom manastiru Casin, pozicioniranom u blizini. Osnovne karakteristike zgrade su njene jasne linije i objedinjavanje prostora. Ovi elementi čine ovu izvanrednu i veliku konstrukciju humanijom i funkcionalnijom.

stadion
Foto: Cosmin Dragomir, Izvor: Alumil / Nacionalni stadion za ragbi u Bukureštu

Osećaj jedinstva ističe fasada koja igra ulogu jedinstvene bele „koverte“ koja zatvara celu konstrukciju. U tom smislu, izabrani aluminijumski sistemi su u skladu sa ovom filozofijom i takođe podržavaju estetski deo projekta. Sistem zavesa SMARTIA M7 pojačava prirodno osvetljenje koje ulazi u objekte stadiona i ragbi polje. M7 je idealan za konstrukcije poput Nacionalnog ragbi stadiona, jer pruža visoku statičku robusnost – preduslov za sportske arene – dok njegova izdržljivost u ekstremnim vremenskim uslovima efikasno pokriva potrebe zgrade. Takođe, jedan dodatni napredni sistem ALUMIL-a, toplotno izolovani sistem SMARTIA S67, značajno doprinosi identitetu zgrade. S67 se ističe modernim dizajnom, dok njegove visoke energetske performanse prate visoke zahteve savremenog stadiona.

stadion
Foto: Cosmin Dragomir, Izvor: Alumil

Nacionalni stadion za ragbi u Bukureštu je spektakularan dodatak gradskom pejzažu. Njegove minimalne linije i glatka koegzistencija sa spoljnim okruženjem razvijaju urbano područje prilagođeno građanima, što svima šalje poruku optimizma i sportskog duha. Učešće ALUMIL-a u stvaranju tako značajnog stadiona dokazuje fleksibilnost i široku raznolikost rešenja proizvoda kompanije, kada je reč o međunarodnim velikim projektima.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE – Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs