Dekorativna cigla u kupatilima

Dekorativne zidne obloge u vidu stare opeke mogu dati lep rustičan izgled vašem kupatilu. Postavljanje zida od dekorativnih cigala može biti izazov. Postoji nekoliko načina postavljanja dekorativne opeke u kupatilu. Na vama je da odaberete onaj pravi koji će najbolje pristajati vašem kućnom ambijentu.

Funkcija dekorativne cigle

Dekorativne cigle se postavljaju da bi naglasile određeni deo prostorije i sl. Na primer, ukoliko imate lepu kadu i želite je učinite uočljivom, smestite je ispred zida na koji ste postavili dekorativne cigle. Na takav zid možete postaviti interesantan lavabo ili zidno ogledalo. Ukoliko ne želite da kvasite zid, možete postaviti drvene police od grubo tesanog drveta na njega ili pak, možete postaviti zanimljivu zidnu lampu.

Detalji koji upotpunjuju izgled kupatila - ormarići i zidna ogledala
Slika 2 – Detalji koji upotpunjuju izgled kupatila – ormarići i zidna ogledala

Kupatilo u vintage stilu

Zid kupatila možete uparite sa antikvarnim nameštajem, predmetima i sanitarijama. Kadu možete ukombinovati sa drvenim ormarićem i porcelanskim lavaboom kako bi sve izgledalo usklađeno i vintage. Drvene predmete prefarbajte tako da izgledaju rustično, a možete primeniti i tehniku dekupaža – shabby, čime će  te upotpuniti izgled prošlih vremena. Detaljima poput merdevina za peškire, posudica i sl. Pažljivo odabranih oživeće prošlo vreme na trenutke.

Shabby detalji u vašem kupatilu
Slika 3 – Shabby detalji u vašem kupatilu

Kupatilo modernog dizajna

Kupatilo u monohromatskim bojama: beloj, sivoj i crnoj, sa tušem ili kadom jednostavnih i svedenih linija modernizovaće i najtradicionalnije i tipsko kupatilo. Korišćenjem modernih materijala poput nerđajućeg čelika i betona, uvešćete budućnost na velika vrata vašeg doma. Zid od dekorativne cigle može biti u boji koju ste odabrali ili ga možete ostaviti u izvornoj boji.

Kupatilo u monohromatskim bojama
Slika 4 – Kupatilo u monohromatskim bojama

Ukoliko imate malo kupatilo, zid od dekorativne cigle može biti prejak i može uništiti željeni izgled. Ako zid obojite u belo, ili boju slonove kosti, daćete utisak prostranstva i dubine prostorije. Pre bojenja potrebno je da cigle pređete čeličnom četkom i pastom od tečnog sapuna, soli i vode. Nakon toga zid se ispere i ostavi da se osuši. Potom se na zid nanosi polivinil acetat koji će zaštititi ciglu. I tek potom zid se boji fasadnom bojom.

Dekorativna cigla upotrebljena na pravi način unosi dašak prirode i prošlosti u vaše kupatilo, ali može i svojim modernim izgledom naslutiti kakva nas budućnost iščekuje.