Računi za grejanje su 75-90% manji

Niskoenergetska kuća je dizajnirana tako da omogući veoma velike uštede u korišćenju energije. Prozori za ove kuće su 70% efikasniji u očuvanju toplote unutar objekta u odnosu na obične prozore sa dvostrukim staklima.

Visoko kvalitetna izolacija koja je projektovana tako da spreči pojavu toplotnih mostova u kući štedi 90% energije u odnosu na tradicionalnu gradnju.

Takođe, ovakva izolacija bolje štiti konstrukciju i produžava vek trajanja objekta, pa time sprečava dodatne troškove na njenoj sanaciji tokom vremena.

Izolacija objekta
Izolacija objekta i ušteda energije

Ako se postavljanje izolacije i odabir vrste izolacije uradi pravilno onda u veoma dugom periodu neće biti potrebna ponovna zamena ove izolacije – posle 20 godina će možda biti potrebno krečenje fasade, kao što bi bilo potrebno i za zgradu bez izolacije.

Slika: Optimalna debljina termoizolacije u odnosu na ukupne troškove posmatrano za čitav period eksploatacije objekta.
Slika: Optimalna debljina termoizolacije u odnosu na ukupne troškove posmatrano za čitav period eksploatacije objekta.

Prema istraživanjima koje je Institut pasivne kuće sproveo u Nemačkoj, pokazalo se da je debljina izolacije propisana njihovim standardom upravo ona koja posmatrano za čitav period eksploatacije objekta predstavlja najekonomičnije rešenje.*¹

Za konstrukcije zidova koje imaju vrednosti koeficijenta prolaza toplote U = 0,22 W/(m²K) do U = 0,10 W/(m²K) napovoljniji je odnos ukupnih troškova (postavljanje i održavanje umanjeno za postignute uštede), što odgovara debljini termoizolacije od 15 – 35 cm. Optimum je postignut za konstrukcije zida čija je vrednost U = 0,145 W/(m²K).*²

Ovo je zapravo debljina izolacije potrebna za postizanje niskoenergetskog i pasivnog objekta.

Kaže se da je potrebno toliko malo energije za grejanje u ovim objektima da ih je moguće grejati samo sa par upaljenih sveća. S obzirom na veoma burna dešavanja na globalnom nivou, naročito u pogledu situacije sa naftom i energentima, mogućnost ovakve nezavisnosti od distributivne mreže i energetskog sistema omogućava veliki spokoj u životu čoveka.

Autor teksta: Sonja Krastavčević dipl.inž.arh. EN-EF Studio

*¹ Passipedia – The Passive House Resource, https://www.passipedia.org/planning/thermal_protection/integrated_thermal_protection#detailed_information_on_passive_house_ insulation (septembar 2014)
*² Kah, O; Feist, W; Pfluger, R; Schnieders, J; Kaufmann, B; Schulz T; Bastian, Z: Endbericht: Bewertung energetischer Anforderungen im Lichte steigender Energiepreise für die EnEV und die KfW-Förderung, Darmstadt: Passivhaus Institut [online], 2008.

Prethodni tekstSigurno zaštićeni, šta god se dešava pred Vašim vratima
Sledeći tekstPovežite se sa izlagačima BUDMA Sajma