Proizvodnja i ugradnja plastičnih prozora – deo III

30. Može li se konstruktivno rešiti problem različitog intenziteta buke na svakoj strani zgrade, a da prozori zadrže isti izgled?

Da, to je posebna prednost tehnologije sistema. Zavisno od spoljne buke moguće je birati između najraznovrsnijih konstrukcija za zvučnu izolaciju, a da pri tome svi prozori spolja izgledaju jednako. I namena prostorija igra pri tome važnu ulogu. Nepotrebno je kancelarijske prostorije izolovati na isti način kao spavaće sobe.
Najbolja zvučna izolacija nije ona koja nas u potpunosti zatvara od spoljnjeg sveta. Pri tome se stvara osećaj da smo zatočeni.

31. Kako prozorski sistemi doprinose saniranju nekog objekta?

Veoma mnogo. U principu ugradnja prozora povećava vrednost stanovanja, a time i vrednost cele zgrade.
Saniranjem, objekti u građevinsko-fizičkom smislu znatno dobijaju na vrednosti. Poboljšava im se izgled i omogućava pametna namena, a da pri tome osnova ostaje očuvana.

32. Kakvih su sve boja prozorski profili?

Plastični prozori najčešće se ugrađuju u beloj vodi. To ne samo da odgovara viševekovnoj evropskoj tradiciji već se posebno ogleda i u prednosti proizvodnog materijala. Takođe nudi se i atraktivna optika drva.

33. Kako se održavaju prozori?

Pojam o lakoći održavanja ovde stvarno dolazi do izražaja. Perfektna, svilenkasto mat površina. Slabije prima suvu, vlažnu ili agresivnu prljavštinu od neravnog sloja boje. Inače je za uobičajeno održavanje dovoljno blago sredstvo za čišćenje.
Čišćenje i održavanje prozora

34. Kako napraviti prozor da znatno otežava provale?

Izuzetno stabilni profili nude veoma dobre preduslove. Specijalni okovi, posebno ostakljenje, kvalitetna izrada prozora i stručna ugradnja daju prozoru „pečat“ da otežava provale.

35. Kako se prozori ponašaju u slučaju požara?

Proizvedeni prozori delotvorna su preventiva od požara. Razvijeni su prozorski profili kao radni materijal iz kojeg se proizvode prozori – teško zapaljivi po DIN-u 4102.B1. Ne gori sam i gasi se ako nema zapaljivog izvora. Da je teško zapaljiv, uslovljeno je hemijskom nadgradnjom, zato se ta osobina u toku vremena ne smanjuje. U slučaju požara kao i kod svih organskih jedinjenja mogu pri sagorevanju nastati otrovni gasovi. Prilikom gašenja požara potrebno je nositi masku za disanje jer se kod svih požara stvara ugljenmonoksid.

36. Kako se prozor otvara?

Prozor se može otvarati oko vertikalne i delimično naginjanja oko horizontalne ose (kipovanje). Moguće je i horizontalno pomeranje krila (pomični prozor).

37. Koji je raspored na prozoru najbolji?

Odlučujuća je arhitektura fasade kao i raspored prostorija odnosno njihova namena. Zahvaljujući raznovrsnosti profila gotovo da je moguće stvoriti svaki željeni raspored. Preširoka krila treba izbegavati, jer ulaze duboko u prostoriju te time čine velike delove stambenog prostora neiskorištenima.

38. Postoje li kompletni elementi roletni za prozore?

Pri renoviranju mogu se ugraditi roletne i tamo gde to građevinski uslovi do tada nisu dozvoljavali. Zatvorene roletne, usput rečeno još više pojačavaju toplotnu izolaciju. A zaštita od znatiželjnih pogleda i sunca doprinosi ugodnoj atmosferi.

39. Postoje li rešetkasti kapci/grilje?

Nude se sistemi koji, osim funkcije omogućavaju, i bogatu slobodu oblikovanja. Zahvaljujući racionalnoj izradi odnos između cene i učinka vrlo je razuman. Mogući su i klasični oblici i sa lamelama koje se mogu i podešavati.

40. Da li želite da se osigurate prednostima kvaliteta?

Osim podataka o izvedbi i upotrebi trebalo bi navesti i podatke o grupi naprezanja, zaptivenosti fuga, visini objekta, željenoj zvučnoj i toplotnoj izolaciji i vrsti okova odnosno ostakljenja.

41. Šta radi proizvođač prozora?

Bilo renoviranje, bilo novogradnja, potrebno je stručnjaka – proizvođača prozora obavezno savetovati pri planiranju radova. U ličnom razgovoru predočava najsigurniju i najekonomičniju prozorsku konstrukciju koja će savršeno ispuniti sve Vaše želje adekvatne namene, te zvučne toplotne izolacije. On ukazuje na primene i pravi orijentacionu ponudu.
Stručnjak će odgovorno izmeriti i napraviti prozor te ga optimalno i u roku ugraditi, a daće i uputstvo za rukovanje i kasnije servisne usluge.

42. Ne razumemo šta ko radi. Ko sve učestvuje u izradi prozora?

Hemijska industrija proizvodi sirovinu PVC. Proizvodi se dry blend i iz njega izvlače profili dužine 6 metara. Ti se profili koriste za proizvodnju prozora.

43. Koliko traje zamena starih prozora?

U osnovi je to posao od samo par sati ili pri većem broju prozora od par dana. Novi se prozori isporučuju potpuno ostakljeni. Stari se prozor demontira, novi montira, fiksira i zaptiva.

Dr Dragan Škobalj