Plemeniti gasovi i toplotna izolacija u prozorima

U današnje vreme moderni prozori moraju se odlikovati vrhunskim svojstvima, a posebno visokom toplotnom izolacijom. I ulagači i proizvođači traže rešenja koja će omogućiti postizanje najboljih parametara i efikasne zaštite od nepotrebnih gubitaka toplote.

Izolaciono staklo (IZO staklo) sastoji se od dve ili više staklenih jedinica spojenih distantnim profilom i dihtungom. Prostor između staklenih jedinica ispunjen je plemenitim gasovima – obično argonom ili kriptonom. Ti su gasovi gušći od vazduha i smanjuju količinu prenosa toplote kroz IZO staklo.

Slika 1. Gubitak toplote u dvoslojnom IZO staklu
Slika 1. Gubitak toplote u dvoslojnom IZO staklu

Kako bismo razumeli princip delovanja plemenitih gasova, prvo treba da razumemo kako toplota struji kroz prozore. Tri su vrste prenosa toplote: toplotno zračenje, kondukcija toplote i konvekcija toplote (slika 1). Kod dvoslojnih IZO stakala od prozirnog stakla bez premaza, oko 50% prenosa toplote odvija se zračenjem, dok se otprilike po 25% odvija kondukcijom i konvekcijom. Kada se staklu doda premaz niske emisije (low-e), gubitak toplote zračenjem značajno se smanjuje (čak do 98%). Usled toga, kondukcija i konvekcija toplote imaju mnogo značajniji uticaj. U takvim se slučajevima spasonosnim pokazuje plemeniti gas niske provodljivosti, jer poboljšava izolaciona svojstva stakala.

Vazduh ima toplotnu provodljivost 0,026 W/m2K. Ako taj vazduh zamenimo gasom niže provodljivosti, možemo usporiti gubitak toplote kroz prozore. Argon ima provodljivost od 0,018 W/m2K, što je 33% niže nego vazduh, dok egzotičniji kripton ima provodljivost od 0,009 W/m2K, što je 64% niže nego vazduh. Dodavanje argona u dvoslojno IZO staklo (bez low-e premaza) smanjuje stopu gubitka toplote (U-faktor) do 10%. Ako dvoslojna IZO stakla imaju low-e premaz, argon smanjuje U-faktor do 17%, dok se upotrebom kriptona U-faktor može smanjiti do 25%.

Slika 2. Automatizovani proces punjenja gasom
Slika 2. Automatizovani proces punjenja gasom

Međutim, najbolji se rezultati postižu kombinovanjem prednosti plemenitog gasa sa modernim staklima sa low-e premazom. Na taj se način gubitak toplote može umanjiti za neverovatnih 70% u poređenju sa tradicionalnim rešenjima, što predstavlja značajno poboljšanje svojstava. Uz izolaciona svojstva, plemeniti gas ima i druge prednosti, npr. poboljšava svojstva zvučne izolacije i smanjuje mogućnost unutrašnje kondenzacije.

No, da bi plemeniti gas u prozorima ispravno delovao, njegova koncentracija mora biti najmanje 85%. U sklopu savremenih proizvodnih linija nudi se i viša koncentracija gasa zahvaljujući vrlo efikasnom automatizovanom postupku punjenja gasom (slika 2 i 3.). Važno je znati da je čak i kod savršeno izvedenih IZO stakala očekivani gubitak gasa oko 1% godišnje. Stoga se samo najsavremenijim mašinama i dobro kontrolisanim postupkom proizvodnje može osigurati visok kvalitet IZO stakala, koji je presudan za postizanje najboljih i dugotrajnih svojstava prozora.

SLika 3. Linija sa presom / foto: PRESS GLASS

Pri kupovini prozora potencijalni kupac ne može objektivno da proceni svojstva gotovog proizvoda i komponenti korišćenih u njegovoj proizvodnji. Stoga se, pre odlučivanja o kupovini, preporučuje da zatraži dokumente – izjavu o svojstvima potkrepljenu rezultatima ispitivanja i komplet sertifikata kojima se potvrđuje usklađenost sa evropskim standardima. Njima kompanija od koje kupujemo dokazuje svoju posvećenost kvalitetu ponuđenog proizvoda i spremnost na njegovo ispitivanje u nezavisnim ovlašćenim laboratorijama.

Robert Mokwa
PRESS GLASS d.o.o.

 

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com

Prethodni tekstKako izabrati najbolji prozor?
Sledeći tekstANKETA na portalu www.prozorivrata.com: Da li bi proizvođač stolarije trebao da ima showroom/izložbeni salon?