Klizna vrata od aluminijuma

Klizna vrata od aluminijuma

Moderna klizna vrata od aluminijuma prepoznatljiva su po minimalističkom dizajnu koji je u potpunosti u skladu sa aktuelnim arhitektonskim trendovima: sa veoma uskim skrivenim profilom i preklopnim profilom koji omogućavaju maksimalni prodor dnevnog svetla u objekat, elegantnim ravnim linijama i specijalnim ergonomskim rukohvatom jednostavne estetike – sve kako bi se pokrio najširi spektar konstruktivnih potreba u kliznoj i podizno-kliznoj tipologiji.

Klizna vrata od aluminijuma su odličan izbor za objekte sa velikom prohodnošću i frekvencijom ljudi u kojima se suočava sa manjkom prostora i istovremenom potrebom da se on maksimalno iskoristi. Osmišljena upravo iz naglašeno praktičnih pobuda, rani modeli kliznih vrata, nažalost, su imali određene bitne nedostatke poput niskog nivoa bezbednosti zbog lakog obijanja, skromnog izgleda, kvarljivosti mehanizma i energetske neefikasnosti.

Najnoviji modeli naslanjaju se na trendove takozvane “transparentne” arhitekture koja kombinuje dobru toplotnu izolaciju, sigurnost i moderan dizajn. Visokom nivou toplotne izolacije doprinose profilni zaptivni ulošci od posebnog anti-distorzionog poliamida za izbegavanje mogućih kvarova usled velikih temperaturnih razlika između unutrašnje i spoljašnje sredine, ali i nizak prag koji istovremeno olakšava pristup enterijeru i eksterijeru. Od zaštitnih komponenti tu je i “pametni” sistem za evakuaciju vode sa skrivenim profilima koji garantuju vodonepropusnost u svim vremenskim uslovima.

PRESS GLASS, staklo za klizna vrata velikih dimenzija
Foto: PRESS GLASS, staklo za klizna vrata velikih dimenzija

Zavisno od izbora klijenta radi se dvostruko ili trostruko ostakljenje (gotovo bez izuzetka termoizo panelima), sa tri nivoa zaptivanja u vidu četkica i EPDM guma. Sistemi su sa inox vođicama za savršeno glatko klizanje, dostupni u opciji sa dve ili tri tačke zaključavanja (kod podizno-kliznog su to obavezno tri tačke bravljenja), i tri opcije po pitanju nosivosti kliznog mehanizma: 90 kg i 120 kg za paralelno-klizne, 200 kg za podizno-klizne sisteme.

Minimalistički dizajn ovde podrazumeva upravo ono što mu naziv kaže: minimalnu vidljivu visinu konstrukcije ram-krilo (kod nekih modela primenjeni su skriveni profili, skroz integrisani u zid), minimalno širok središnji profil za maksimalnu vidljivost, te uzak profil sučeljavanja sa što manjom širinom vidljivog aluminijuma.

Kod pojedinih serija određeni modeli dostupni su i u verziji na daljinsko upravljanje sa elektromotorom, a takođe u verziji sistema centralne kontrole sa senzorima koji zahvaljujući baterijama radi i u slučaju nestanka struje.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstHarmonika klizna vrata za balkone i terase
Sledeći tekstZbog čega su rolo zavese savršen izbor za uređenje svakog enterijera?