Klasika kojoj se uvek vraćamo – Superiorna drvena stolarija

Drvo je tokom dugog vremenskog perioda bilo standard za izradu stolarije. Ono je bilo upotrebljavano kako za izradu prozorskih ramova tako i za izradu vrata. Poslednjih decenija, međutim, u skladu sa razvojem arhitekture i građevinskih tehnika i tehnologija, javila se potreba za drugim vrstama stolarije kao što je stolarija od metala ili PVC-a, tako da je drvo bilo potisnuto u drugi plan na izvesno vreme. Ipak, poslednjih godina se u svetu, ali i kod nas može primetiti upadljiv trend povratka drvenoj stolariji.

Jedna od prednosti drvene stolarije je da se za izradu stolarije mogu koristiti različite vrste drveta, a različite vrste drveta imaju i različit izgled. Javor, mahagoni ili hrastovina – sve ove vrste drveta imaju različitu boju i teksturu koja se umnogome razlikuje.

Drvena stolarija
Životni vijek drvene stolarije može biti zadivljujuće dug

Još jedan izuzetno važan razlog za korišćenje drvene stolarije je činjenica da drvo prirodno poseduje karakteristike izuzetno važne za elemente stolarije: ono je odličan termo i zvuko-izolacioni element. Ukoliko se za prozore i vrata odabere odgovarajuća vrsta drveta i ukoliko se stolarija na stručan način izradi ono može biti daleko superiornije u odnosu na stolariju od drugih materijala kada se radi o termičkim i zvukoizolacionim karakteristikama.

Pritom, pošto je drvo prirodan materijal, ono ima sposobnost da „diše“ i na ovaj način stolarija od drveta ima važnu ulogu u održavanju optimalne vlažnosti vazduha u objektu i čini boravak u prostoru prijatnijim.

Još jedna odlična karakteristika drveta je da kod njega nema formiranja hladnog mosta na elementu stolarije što znači da se na stolariji neće formirati kondenz, neprijatna pojava koja je često praćena stvaranjem buđi koja značajno utiče na higijenu prostora i, posledično, na zdravlje svih onih koji taj prostor koriste.

Feng Shui drvena stolarija
Feng Shui drvena stolarija

Danas smo svedoci ogromnog problema koje ljudski otpad stvara na planeti zemlji, a najveće žrtve ovog problema vrlo lako možemo postati mi sami. Osim u domenu odlaganja otpada drveni prozori i vrata prednjače i kada je energija za proizvodnju u pitanju.

Kako bi se proizvela drvena stolarija potrebno je značajno u proseku oko 8 puta manje energije nego prilikom proizvodnje stolarije od drugih materijala.

Kada je u pitanju uticaj drvene stolarije na globalno zagrevanje ono je – negativno. Takozvani potencijal globalnog zagrevanja koji se poslednjih godina računa za različite elemente, materijale i aktivnosti je za drvenu stolariju u negativnom spektru vrednosti. Ovo znači da drveni prozori i vrata tokom svog dugog životnog veka zapravo utiču na smanjenje ugljen-dioksida u atmosferi doprinoseći na ovaj način smanjenju efekta staklene bašte. Svi ovi faktori čine da drvena stolarija bude okarakterisana kao izuzetan ekološki element.

Drveni prozori i vrata su klasika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na tradicionalnim kućama drvena stolarija će biti jedini izbor ukoliko se želi očuvati originalni karakter objekta, a pošto su izuzetno trajni ukoliko se redovno održavaju na redovnoj bazi, oni mogu trajati čitav životni vek.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.