Razvoj prozorskog rama kao važan faktor u energetskoj efikasnosti

Jedan važan element koji čini važan faktor u energetskoj efikasnosti je ram prozora i vrata. Ram kod pojedinih prozora i vrata može činiti i do trećine celokupnog elementa. I u ovom domenu istraživači su poslednjih decenija došli do važnih otkrića koja su poboljšala energetske performanse rama.

* Struktura ramova koji su načinjeni od kompozitnih materijala je redizajnirana i učinjena efikasnijom a novi materijali su razvijeni kako bi se sprečio ili drastično umanjio prelaz toplote iz jednog prostora u drugi.

Toplotna izolacija prozora i vrata poboljšana je zahvaljujući inovativnim metodama za regulaciju prekomernog osvetljenja kao i novim materijalima koji su doprineli drastičnom poboljšanju ramova za prozore i vrata, višestrukim staklima, gasnim ispunama kao i specijalnim premazima za stakla ali i termoizolaciji od novih materijala. Svi ovi faktori doprineli su tome da je u odnosu na stolariju od samo pre nekoliko decenija današnja stolarija neuporedivo bolja i štedi mnogo više energije. Razvoj materijala je oblast koja i dalje privlači mnogo ulaganja tako da se može očekivati da ćemo u budućosti moći da vidimo još drastičnih poboljšanja kada se radi o energetskoj efikasnosti prozora i vrata.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.

Prethodni tekstANKETA na portalu www.prozorivrata.com: Da li bi proizvođač stolarije trebao da ima showroom/izložbeni salon?
Sledeći tekstTop 12 aktivnosti kompanije Alumil u 2020.