Aluminijum štedi električnu energiju

Ledena zima koja je pred nama može da bude malo toplija, ako iskoristite pametan i jednostavan trik sa folijom u koji se kunu milioni ljudi. Postupak je vrlo jednostavan – običnu aluminijumsku foliju stavite iza radijatora, kako bi ona reflektovala toplotu i učinila stan ili kuću još toplijom. Ovo je posebno dobar trik za sve ljude koji se greju na struju, jer na ovaj način mogu da smanje potrošnju električne energije, a da se pritom ne smrzavaju.

Sve što treba da uradite jeste da uzmete jedno parče debljeg kartona, dovoljno veliko da pokrije celu površinu iza radijatora. Karton zatim dobro zamotajte u aluminijumsku foliju i to nekoliko puta, pa tako zamotan karton stavite direktno iza radijatora (možete i da ga zakačite za zid).

Aluminijumska folija
Aluminijumska folija

Poznato je da aluminijumska folija reflektuje svetlost i toplotu pa će na ovaj način stan da vam bude topliji, jer deo energije koji inače trošite na bespotrebno grejanje zida na ovaj način prelazi u stan. Baš kao što folija u cipelama čuva toplotu stopala, folija iza radijatora čuva toplotu stana!

Iako u pojedinim “uradi sam” radnjama mogu da se nabave već spremljene ploče sa folijom, oni koji su isprobali trik kažu da nema potrebe da se na to baca novac, jer i naša obična, kuhinjska folija sasvim dobro radi posao.

Najveće koristi od ovoga će osetiti ljudi koji nemaju najbolju izolaciju u spoljašnjim zidovima, pa su zidovi stalno hladni. Grejanje pomoću folije funkcioniše sa svim vrstama radijatora.

Preuzeto sa: www.grenef.com, izvor: www.noizz.rs