Foto-tapete se vraćaju u modu i na zidove

Foto-tapete koje su se lepile napojedine zidove i predstavljali foto-mural u prostorima bile su izuzetno popularne tokom 70ih i 80ih godina prošlog veka. Ovaj vid dekoracije se čak smatrao pomalo kičastim i jeftinim, ali danas se foto-tapete vraćaju na velika vrata u modu. Ovaj put, one su bolje i lepše nego ranije, tako da slobodno možemo reći da se u modu vraća njihova poboljšana verzija.

Foto-tapete su idealno rešenje za sve one koji žele u svoj prostor da unesu dah nekih drugih predela ili jednostavno preferiraju dizajnerski izgled koji će ostaviti veoma jak utisak na posetioce. Foto-tapete su idealan način da se goli zidovi probude i ožive. Ranije su motivi na foto-tapetama bili uglavnom priroda, danas je to drugačije. Kompanije koje se bave štampanjem i proizvodnjom foto-tapeta ne samo da izlaze u susret svojim kupcima kada je dezen i slika u pitanju, već su u mogućnosti da izrade foto-tapet od fotografije koju im klijent obezbedi. Foto-tapete su se nekad koristile isključivo u dnevnim sobama, ali danas to više nije slučaj. U prvom redu, one se ne koriste samo u dnevnim sobama već i u drugim prostorijama u domu, a u drugom redu, postale su veoma omiljen način dekorisanja javnih objekata različite namene –   od zabave, preko trgovine pa do ozbiljnih poslovnih enterijera.

 Foto-tapete su idealan način da se goli zidovi probude i ožive

U domovima se može zapaziti trend da se foto-tapete iz dnevnih soba sele u druge prostore u kući. Zbog svoje atraktivnosti ali i veoma lake manipulacije fotografijama danas uz pomoć softvera kao što je fotošop kako bi se postigao bajkovit efekat, foto-tapete postali su omiljena dekoracija u dečijim sobama. Tako se na zidove u sobama mališana veoma lako mogu preneti njihovi omiljeni likovi iz crtaća ili atmosfera kao iz neke bajke, uz predele koji su izašli pravo iz bogate dečije mašte.

Osim dečijih soba i spavaće sobe postale su omiljeno mesto za foto-tapete. Ovde se pomoću murala u obliku fotografije veoma lako može dočarati atmosfera koja će pomoći da se zaspi i da se sanjaju veoma ugodni snovi. Zahvaljujući novim tehnologijama izrade, novi foto-tapeti su otporni na vlagu što je u velikoj meri uticalo na to da se sve više pojavljuju u kupatilima. Vodopadi, šuma, more i druge prirodnbe lepote zahvaljujući foto-tapetama se vrlo lako mogu postaviti u kupatila i na ovaj način od njih napraviti pravu malu oazu. Prostori kao što su predsoblja i stepeništa kao i male lođe su idealna mesta za foto-tapete. To su inače prostori na koje ne obraćamo puno pažnje prilikom dekorisanja ali uz foto-tapet oni će postati efektni i izazivaće divljenje ali i dobru atmosferu u prostoru.

Prostori kao što su predsoblja i stepeništa kao i male lođe su idealna mesta za foto-tapete

Na ovakvim mestima foto-tapet će delovati iznenađujuće ali će doprineti da inače neugledan prostor postane interesantan i privlačan.

Kada su javni objekti u pitanju, foto-tapete ovde nalaze svoje mesto u prostorima najrazličitijih mogućih namena, od butika preko lekarskih i zubarskih ordinacija i restorana pa do prostora velikih korporacija i malih preduzeća. U zavisnosti od namene prostora bira se i motiv na tapetu.

Prostori poput butika ili prodajnih radnji će u skladu sa robom koja se prodaje će imati prilagođen foto-tapet.

Ovde će izbor foto-tapeta najviše zavisiti od celokupnog dizajna prostora a cilj će biti da se stvori što prijatnija atmosfera za kupca koji u ovakvoj radnji boravi, ne bi li se što češće vraćao.

U zavisnosti od namene prostora bira se i motiv na tapetu

U ordinacijama ili bolnicama foto-tapeti će se nalaziti u holu ili drugim zajedničkim prostorijama i ulivaće sigurnost i smirenost posetiocima i onima koji u ovim prostorima rade i borave. Restorani se mogu odlučiti za motive koji su u skladu sa glavnom temom i menijem restorana. Celokupna atmosfera u restoranu treba takođe da bude prijatna, intrigantna i da inspiriše na ponovni povratak i obedovanje u istom.

Foto-tapet treb da stvara pozitivnu i prijatnu atmosferu

U kancelarijama i poslovnim prostorima foto-tapeti se mogu koristiti kako bi dočarali uspešnost biznisa koji se vodi. U slučaju da se postavlja u poslovne prostore, foto-tapet treba da odiše profesionalnošću i stvara pozitivnu i prijatnu atmosferu punu entuzijazma i enegrije. Na ovaj način će se uticati ne samo na zaposlene u kompaniji nego i na eventualne posetioce i klijente. Naravno, izbor foto-tapeta zavisi od dizajna samog prostora i u slučajevima kada se radi o javnim ili poslovnim prostorima najbolje je ostaviti ovaj zadatak dizajneru kako bi foto-mural bio efektan i postizao uspešnu i prijatnu atmosferu. Foto-tapeta može se naći na zidovima ali i na elementima kao što su stubovi, grede ili niše u zidu, sve u zavisnosti od dizajna prostora i maštovitosti, originalnosti i kreativnosti dizajnera. Foto-tapete su odličan način da se osveže unutrašnji prostori i ožive dosadni i neugledni zidovi. Oni mogu da posluže u ove svrhe umesto krečenja prostora ili kupovine novog nameštaja.

Izbor foto-tapeta zavisi od dizajna samog prostora

Uz pomoć modernih digitalnih tehnologija foto-tapete su izuzetno moderan način da se dekoriše prostor a da se ne uloži toliko truda i vremena kao prilikom krečenja ili toliko sredstava kao prilikom kupovine novog nameštaja. Motivi koji se javljaju na foto-tapetama variraju od scena iz prirode ili filmova, preko cvetnih i geometrijskih dezena pa do ličnih ili namenskih fotografija koje je moguće pretvoriti u foto-murale. Ovi murali mogu biti jednostavni i elegantni ili odvažni i upadljivi. Prilikom dekoracije prostora foto-tapetama postoji samo jedno pravilo: treba biti umeren i naći ravnotežu. Foto-murali se koriste kako bi se istakli pojedini elementi, najčešće zidovi, u enterijeru, i prilikom njihovog korišćenja treba se odlučiti za tačke koje se ističu i pritom nikako ne preterati sa upotrebom foto-tapete njenim postavljanjem na više velikih površina u jednom prostoru ukoliko se želi postići odmeren efekat sa ukusom.

Moderne tapete i fotografski murali

Takođe, kombinacija više fototapeta u jednom prostoru može rezultirati da prostor deluje prenatrpano i kič. Dakle, jedino pravilo je – odabrati zidove ili elemente koje će ove digitalne fotografske tapete ukrasiti i naglasiti.

Moderne tapete i fotografski murali su veoma trendi način da sa stilom dekorišete bilo koji prostor. Oni su savršeni za kućnu upotrebu ali će na jednako zanimljiv način da se uklope i u poslovne prostore i kancelarije. U domovima, foto-tapete stvaraju opuštenu i bajkovitu atmosferu a na javnim mestima oni mogu da dočaraju užurbanost gradova i na ovaj način udahnu energičnost i pozitivne vibracije u prostor. Moderni trendovi u dizajnu enterijera imaju neiscrpnu inspiraciju u foto-tapetama jer one pružaju originalan, kreativan i efektan način dekoracije zidova i tako transformišu bilo koji prostor u prijatnu i istovremeno elegantnu oazu u kojoj je neodoljivo živeti i raditi.

Piše: Irma Talović d.i.a.

Prethodni tekstDinamična fasada – novi trend u arhitekturi
Sledeći tekstTehnologija prozorske ventilacije