Pogled iz potkrovlja kroz oči krovnih prozora

Poktrovlja su u prošlosti smatrana sekundarim prostorom za stanovanje i u te svrhe korišćena iz nužde i nedostatka prostora ili drugih sredstava.

Razvoj tehnologija, mogućnosti i trendova je to promenio, i moderna potkrovlja se danas često nađu među najpoželjnijim i prijatnijim stambenim prostorima. Ušuškano u kosine, svako potkrovlje nosi dozu šarma, individualnosti i rasterećenost koju pruža pogled direktno u nebo.

Krovni prozori Velux

Iako se od davnina potkrovlja koriste i preuređuju u prostore za stanovanje, njihova popularnost kao stambenih prostora danas je u usponu. Potkrovlja koja se nalaze pod kosinama specifični su prostori. Dok im jedni pripisuju mnoge mane, drugi vide brojne vrline. Kosine krova stvaraju posebnu atmosferu koju mnogi doživljavaju kao naročito prijatnu za stanovanje, zbog osećaja ušuškanosti.

Ipak, čitave površine koje se nalaze u neposrednoj blizini susreta krovnih ravni i poda ograničene su namene. Prostori niži od 100 centimetara nisu pogodni za kretanje i u njima se ne može planirati prolaz, što mnogi na prvi pogled doživljavaju kao gubljenje velikog dela kvadrata. Ipak, to nije sasvim tako.

Iako ograničene namene, niski delovi potkrovlja pružaju niz mogućnosti. Ispod 100 centimetara prostori se uglavnom koriste za spremišta i omogućavaju odlaganje velikog broja stvari, istovremeno ostavljajući centralni deo čistih površina. Takođe, prostori ispod 170cm visine pogodni su za razne druge aktivnosti osim kretanja, i u njima se može smestiti garnitura za sedenje, krevet ili kuhinjski elementi i još mnogo toga.

Ušuškano u kosine, svako potkrovlje nosi dozu šarma

Može se reći da umesto gubitka velike kvadrature, potkrovlja, naravno, ukoliko su dobro isplanirana, pružaju upravo mogućnost boljeg iskorišćavanja prostora.

Ključnu ulogu u komforu potkrovlja ima sam krov, njegova konstrukcija, izvedba i stanje. U njima je u načelu leti uvek nešto toplije, a zimi hladnije i zato su klima uređaji skoro obavezni za potkrovlja. Ipak, krovni prozori, njihova odgovarajuća orijentacija i tip, mogu obezbediti dovoljnu provetrenost i rashlađivanje.

Kod prostora veće visine, poželjno je da barem jedan krovni prozor bude pri vrhu, kako bi obezbedio lakše provetravanje i gubitak prekomerne toplote.

VELUX krovni prozori čak i kada su zatvoreni mogu da provetravaju prostorije u potkrovlju pomoću ventilacionog sistema i integrisane ventilacije u krilu prozora.

VELUX krovni prozori

Upravo su krovni prozori jedan od vodećih faktora zbog kojeg mnogi uživaju u ambijentu kosih površina. Tehnologija i savremene ideje donele su krovnim prozorima mnoge mogućnosti koje pokrivaju ranije nedostatke zbog kojih su ih mnogi izbegavali i pružaju nov nebeski pogled.

Isto pravilo važi kod svih prozora, a kod krovnih je i izraženije, zbog same prirode pozicije. Prva stvar (naravno, nakon same nosivosti i stanja greda) na koju treba obratiti pažnju pri useljavanju ili izvođenju potkrovlja je termoizolacija čitavog krova, konstrukcije i pokrivača.

Ukoliko manjka izolacionog sloja, on se mora nadoknaditi. Poželjno je i da se krov ventilira, odnosno da krovne letve na kojima leže crepovi budu polegnute na kontraletvama u suprotnom pravcu. Nakon izolacije krovnog pokrivača, na red dolaze prozori. Potrebno je da ih ima dovoljno i da budu dobro termički izolovani, a to najčešće znači biranje prozora od renomiranih i proverenih proizvođača.

Krovni prozori su konstrukcijski i tehnološki najkomplikovaniji deo građevinske stolarije, što je još jedan razlog isključivog biranja proverenog kvaliteta.

Direktan udar sunca i izraženiji atmosferski uticaji u protivnom može dotrajalost manje kvalitetnih prozora skupo da naplati, pregrejavanjem potkrovlja i trošenjem nepotrebne dodatne energije na njegovo rashlađivanje, ukoliko je uopšte moguće to uraditi na način koji održava prijatnu atmosferu u takvom stambenom prostoru (ili stvaranjem nepoželjne prekomerne provetrenosti).

Ključnu ulogu u komforu potkrovlja ima sam krov, njegova konstrukcija, izvedba i stanje

Osim kvaliteta samog prozora, potrebno je i voditi računa i o zastorima. Na krovnim prozorima, zastori imaju više nego na bilo kojim drugim ključnu ulogu. Iako zrakovi sunca koji se šire iz otvora u kosini mogu biti veoma poželjni i stvoriti neobičan i prijatan ambijent, treba se adekvatno zaštiti od direktnosti kojom napadaju u letnjim mesecima, kada je sunce najjače, u zenitu. Za krovne prozore postoji niz rešenja koja su zanimljiva kako funkcionalno, tako i estetski.

Tenda sa spoljne strane prozora pruža najbolju zaštitu od prekomernog pregrejavanja. Ukoliko se prozor zaštiti sa spoljne strane, sprečava se dolazak toplote do prozora i na taj način se temperatura smanjuje i do 90%. Postoje razne vrste ovih zastora, izrađenih od raznih i različito propusnih materijala, kao i onih koje je moguće kontrolisati ručno ili putem daljinskog upravljača.

Za unutrašnje roletne najčešće se biraju rolo zavese. Prednost ovih zaveza je što se izuzetno lako menjanju i održavaju. Lako se ugrađuju, sistem zavesa je najčešće takav da je platno stalno zategnuto, a moguća je i ugradnja pvc profila na pozadini role za platno koji ga štiti od visokih temperatura i produžava životni vek same zavese.

Krovni prozori su konstrukcijski i tehnološki najkomplikovaniji deo građevinske stolarije

Pored željenog senčenja i zatamnjivanja prostora, kao i pružanja privatnosti, rolo zavese pružaju i dekorativnost kojom odiše čitav potkrovni prostor. Dolaze u širokom spektru dezena i boja i moguće ih je uklopiti u svaki ambijent, a i dodatno ga oplemeniti. Takođe, od samog izbora zavesa zavisi i količina zatamnjivanja prostora.

Kao i kod klasičnih prozora, u ponudi za krovneprozore su i venecijaneri, zastori koji u potpunosti zamračuju prostor, kao i duo roletne koje delimično zamračuju a delimično propuštaju svetlost, u zavisnosti od želja.

Mudar izbor pri opremanju krovnih prozora predstavljaju i komarnici, jednostavni za održavanje i sa mogućnošću sakrivanja kada se želi otvoren pogled.

Na tržištu postoje i krovni prozori sa senzorima za oborine koji im omogućavaju da se ugrade i na velikim visinama, i otvaranje i zatvaranje se kontroliše bez problema. Takođe, prozori na senzor omogućavaju i bezbrižno stanovanje u potkrovlju, bez razmišljanja da li će pasti kiša kada nije situacija da se fizički zatvore prozori, ili postoji sumnja da li je to već urađeno, a prilika ne da proveru.

Pri rekonstrukciji i adaptaciji potkrovlja za naknadnu ugradnju su najpogodniji polegnuti prozori, oni koji leže u ravni krova jer je ugradnja uspravnih prozora dosta zahtevnija i skuplja. Ipak, u većini zemalja propisi nalažu da potkrovlja namenjena stanovanju imaju minimum jedan uspravni prozor, kao nužni izlaz u slučaju opasnosti.

Naime, ukoliko dođe do požara, potkrovlje po propisima treba da ima siguran izlaz i uspravni prozor je pogodan za brzu evakuaciju. Uglavnom se ugrađuje na zabatnoj strani kuće.

Pored sigurnosne uloge, uspravni prozori čine naročito zanimljiv enterijerski element potkrovlja. Dubina ovih prozora daje više raspoloživog prostora i pruža mogućnost stvaranja ambijentalnih celina. Takođe, otvaraju direktnije vizure u kombinaciji sa polegnutim krovnim prozorima i zaokružuju sliku koja se pruža sa samog vrha objekta.

VELUX Srbija d.o.o.
dr Ive Popovića Đanija 3
11 040 Beograd

Telefon: 011 20 57 500
Telefax: 011 20 57 509
E-mail: office-srbija@velux.com
www.velux.rs

Prethodni tekstPRESS GLASS je lider u oblasti proizvodnje prozorskih profila u Poljskoj
Sledeći tekstSigurnosna vrata – jedan od preduslova za miran san