Ugođaj, završna obrada i funkcija

Kada planirate svoj dom, kvake na vratima nisu element koji vam odmah pada na pamet tokom procesa dizajniranja; međutim, one su mnogo važnije nego što mislite.

Ručke su funkcionalni proizvodi koji se svakodnevno dodiruju. Podcenjeno je mišljenje s obzorim na to koliko se one koriste i koliko su potrebne, a ponekad ih potpuno previdimo u postupku odabira elemenata enterijera.

Od presudnog je značaja da ručke imaju gladak dizajn i da su udobne za vašu ruku. Prilikom razvijanja ručki svaka komponenta treba biti ispitana u smislu stila, delovanja i mehanizma. Koliko je lako otvoriti ili zatvoriti? Da li je u proporciji sa veličinom i stilom vrata? A, napetost na opruzi trebala bi biti baš tačna.

Windsor dodatna oprema za stolariju - mesingane ručke za prozore
Windsor dodatna oprema za stolariju – mesingane ručke za prozore

Ozbiljni proizvođači blisko sarađuju sa arhitektima i dizajnerima na razvoju visokokvalitetnih proizvoda za stambene projekte. Ove mesingane ručke kovane su u Italiji nakon čega ih i ručno dorađuje specijalizovani tim tim zanatlija.

Za kreiranje različitih završnih obrada, koriste se različiti tretmani metala, a zatim se ručno radi finalno oblikovanje od strane veštih majstora koji stvaraju niz prirodnih patina.

Windsor dodatna oprema za stolariju - mesingane ručke za sobna vrata
Windsor dodatna oprema za stolariju – mesingane ručke za sobna vrata

Italijanski asortiman ručki izrađen je od čvrstog mesinga. Mesing, legura bakra i cinka, je daktilni metal, što znači da je jak, a istovremeno vrlo obradiv materijal sa kojim se može raditi. Izdržava pritisak, čineći ga otpornim na habanje, što u konačnici produžava životni vek vrata. Trajniji je od ostalih metala, zbog čega je široko prepoznatljiv po upotrebi u hardveru vrhunskih vrata.

Polirani mesing je čvrst ali može biti vedar i monumentalan, dok svojim mat izgledom, bronzanim živim brončanim finišom, daje topao i prijatan osećaj.

Ručke za vrata su važan element dizajna koji upotpunjuje mnoge druge izbore tokom procesa dizajniranja enterijera kako bi se postigla dizajnerska estetika kuće.