Ugođaj, završna obrada i funkcija

Kada planirate svoj dom, kvake na vratima nisu element koji vam odmah pada na pamet tokom procesa dizajniranja; međutim, one su mnogo važnije nego što mislite.

Ručke su funkcionalni proizvodi koji se svakodnevno dodiruju. Podcenjeno je mišljenje s obzorim na to koliko se one koriste i koliko su potrebne, a ponekad ih potpuno previdimo u postupku odabira elemenata enterijera.

Od presudnog je značaja da ručke imaju gladak dizajn i da su udobne za vašu ruku. Prilikom razvijanja ručki svaka komponenta treba biti ispitana u smislu stila, delovanja i mehanizma. Koliko je lako otvoriti ili zatvoriti? Da li je u proporciji sa veličinom i stilom vrata? A, napetost na opruzi trebala bi biti baš tačna.

Windsor dodatna oprema za stolariju - mesingane ručke za prozore
Windsor dodatna oprema za stolariju – mesingane ručke za prozore

Ozbiljni proizvođači blisko sarađuju sa arhitektima i dizajnerima na razvoju visokokvalitetnih proizvoda za stambene projekte. Ove mesingane ručke kovane su u Italiji nakon čega ih i ručno dorađuje specijalizovani tim tim zanatlija.

Za kreiranje različitih završnih obrada, koriste se različiti tretmani metala, a zatim se ručno radi finalno oblikovanje od strane veštih majstora koji stvaraju niz prirodnih patina.

Windsor dodatna oprema za stolariju - mesingane ručke za sobna vrata
Windsor dodatna oprema za stolariju – mesingane ručke za sobna vrata

Italijanski asortiman ručki izrađen je od čvrstog mesinga. Mesing, legura bakra i cinka, je daktilni metal, što znači da je jak, a istovremeno vrlo obradiv materijal sa kojim se može raditi. Izdržava pritisak, čineći ga otpornim na habanje, što u konačnici produžava životni vek vrata. Trajniji je od ostalih metala, zbog čega je široko prepoznatljiv po upotrebi u hardveru vrhunskih vrata.

Polirani mesing je čvrst ali može biti vedar i monumentalan, dok svojim mat izgledom, bronzanim živim brončanim finišom, daje topao i prijatan osećaj.

Ručke za vrata su važan element dizajna koji upotpunjuje mnoge druge izbore tokom procesa dizajniranja enterijera kako bi se postigla dizajnerska estetika kuće.

Prethodni tekstJoš jedan uspešno završen projekat kompanije Link Line
Sledeći tekstIstraživanje budućnosti: prozori i vrata