Energetska efikasnost Sistemi klimatizacije u Pasivnoj kući

Sistemi klimatizacije u Pasivnoj kući

Vazduh je unutar Pasivne kuće uvek čist i to na energetski efikasan način

Pošto se Pasivna kuća ventiliše pomoću sistema ventilacije sa rekuperacijom, ventilacioni gubici mogu biti redukovani do 90%.

Nema potrebe za ubacivanjem hladnog zimskog vazduha otvaranjem prozora i vetrenjem, vazduh je unutar Pasivne kuće uvek čist i to na energetski efikasan način. To znači da je veoma malo dodatne energije za grejanje objekta potrebno da se obezbedi komforna temperatura unutar kuće.

SISTEM MOŽE BITI AUTOMATIZOVAN I LAK ZA KORIŠĆENJE

Sistemi klimatizacije u Pasivnoj kući su automatski i prilagođavaju se trenutnim potrebama kuće u odnosu na spoljašnju temperaturu i klimatske prilike. Korisnici ne moraju da brinu o kvalitetu vazduha i provetravanju prostorija, kao ni o prevelikim računima, jer je sistem napravljen tako da pruža maksimalne uštede i komfor. Povremeno održavanje, u smislu zamene filtera za ventilaciju, je jedino što je potrebno.

Sistemi klimatizacije u Pasivnoj kući
Mogućnost upravljanja klimatizacijom objekta putem mobilnog telefona

Takođe, automatizacija sistema, mogućnost upravljanja klimatizacijom objekta putem mobilnog telefona i sistemi pametne kuće, postaju sve popularniji danas, kada smo navikli da skoro sve stvari kontrolišemo preko mobilnih telefona.

Da bi ovakvi sistemi imali smisla i bili isplativi, potrebno ih je postaviti kao nadogradnju na kvalitetno isprojektovan i građen objekat u standardu niskoenergetske kuće.

GEALAN-CAIRE flex
GEALAN-CAIRE®: novi inovativni ventilacioni sistem za sve životne prostore

Sistem ventilacije sa rekuperacijom neće imati smisla ako su prozori lošeg kvaliteta i postavljeni tako da kroz njih duva promaja. Slično je i sa ostalim sistemima, energetski efikasno grejanje će postići najbolji rezultat tek kada je objekat dobro izolovan i kompaktno isprojektovan, u tom slučaju sistemi automatizacije mogu postići izvanredne uštede i poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg komfora.

Autor teksta: Sonja Krastavčević dipl.inž.arh. EN-EF Studio

Prethodni tekstInstrukcije za čišćenje i održavanje prozora i vrata
Sledeći tekstALUMIL među 25 vodećih kompanija sa najboljom praksom održivosti u Grčkoj

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here