Neki od aspekata značaja drvenih prozora

Nastavljamo prezentaciju drvene stolarije iz jednog naizgled sporednog ugla a u suštini reč je o detalju koji samo drvena stolarija može da priušti svojim korinicima.

Osnovna funkcija prozora je da obezbedi zaštitu unutrašnjeg prostora od spoljnih uticaja bilo da su to sunce, kiša, vetar i ostalo. U vreme industrijske gradnje objekata za masovno stanovanje logično je da se traži što jefitiniji proizvod koji zadovoljava tražene parametre.

Drvena stolarija
Drvena stolarija / foto: Unidas d.o.o.

U današnje vreme, kada je sa razvojem standarda stanovanja došlo do uobličenja stilova enterijera i prozor ne sme zaostajati u tom delu. Iz tog razloga sa unutrašnje strane postavljaju se enterijerski elementi (obloge zidova, podprozorske klupice, maske za radijatore) i na taj način oni menjaju monotoniju prostora u okviru prozora.

Drveni elementi u enterijeru, maska za radijator od drveta
Drveni elementi u enterijeru, maska za radijator od drveta / foto: Unidas d.o.o.

Sa spoljašnje strane pak, u zavisnosti od vrste i namene objekta, prozor može biti opremljen ukrasnim i fasadnim elementima, oblogama fasade i dr.

Da bi sve ovo moglo da se izvede, drvo kao materijal zahteva alate koji omogućavaju prilagodljivost zahtevima projektanata čak i za male serije.

Cena drvene stolarije je u proseku veća od cene PVC stolarije, a vrlo često i aluminijumske iz prostog razloga što je za proizvodnju drvene stolarije potreban ozbiljan prostor, visoka tehnološka opremljenost i odlična obučenost zaposlenih u svakoj fazi proizvodnje i ugradnje prozora.

Obrada u sklopu prozora pripada enterijeru ali je neraskidivo vezana sa projektom stolarije. Ovaj elemenat je naročito prisutan kod objekata koji su od posebnog značaja i pod zaštitom istorijskih vrednosti jedne zemlje.

Stolarija od drveta
Stolarija od drveta / foto: Unidas d.o.o.

Vrlo je važno da se objekti koji se renoviraju u potpunosti pridržavaju starih postojećih modela što je neretko jako teško izvodljivo. Loše upravljanje je u nekim slučajevima, zamenom neodgovarajućih prozora, vrlo često dovodilo u pitanje arhitektonski pečat vremena renoviranog objekta.

Iz svega napred navedenog građevinska stolarija izrađena od drveta još jako dugo neće imati alternativu za ekskluzivnost objekata kao i za objekte od posebnog značaja.

Unidas

UNIDAS d.o.o.
Đuje i Dragoljuba 1b, 11090 Beograd
T. +381 11 233 4699
T. +381 11 232 2888
M. +381 63 327 146
office@unidas.biz
www.unidas.co.rs