Kondenzacija na novoj stolariji

U toku zimskih meseci jedno od najčešće postavljenih pitanje jeste ono koje se tiče stvaranja kondenzacije na novoj stolariji, često pod pretpostavkom da nešto nije u redu sa njom. Takvo razmišljanje može biti razumljivo ukoliko nije bilo sličnih problema pre zamene stare stolarije…

Međutim suština samog problema je sasvim suprotna. Svaki put kada temperatura napolju padne, vodena para se kondenzuje na unutrašnjoj strani stakla i kaplje preko samog prozora.

To ne znači da su vaši PVC prozori i vrata loši, već naprotiv da izuzetno dobro dihtuju, što ukoliko provetravanje nije dobro dovodi do prezasićenja vazduha vlagom i stvaranja kondenzacije.

Kvalitetna PVC stolarija ugradnja prozora i vrata Betaplast
Kvalitetna PVC stolarija, ugradnja prozora i vrata / Foto: Betaplast

Mogućnost da se pojavi kondenzacija je veća u prostoru gde postoji nekontrolisano isparavanje zbog kuvanja, sušenja veša, vlage u zidovima, povećanog broja saksija sa cvećem i eventualno povećanog broja ljudi u prostoriji.

Takođe, ako je u pitanju nova gradnja ili su nedavno rađeni građevinski radovi u vašoj prostoriji, zidovi će dodatno vlažiti vazduh sve dok se dobro ne prosuše, što će uticati na pojačanu kondenzaciju.

Bitna osobina vazduha je da izvesnu količinu vlage može da primi i da zadrži. Ova osobina vazduha izražava se u % kao relativna vlažnost vazduha, i meri se hidrometrom.Ukoliko je relativana vlažnost vazduha 100% tj.ako je dostignuta takozvana tačka zasićenja to znači da vazduh nije u stanju da dalje prima vodenu paru.

Količina vodene pare koju vazduh može da primi zavisi od temperature.Što je viša temperatura određene količine vazduha, utoliko više vodene pare može da primi.Ako uzmemo hladan i vlažan vazduh i zagrevamo ga, time ga isušujemo i raste njegova sposobnost primanja vodene pare. Ovaj efekat može da se koristi za smanjenje vodene pare u vazduhu pre svega u hladnim mesecima. U dodiru toplog vazduha i hladnijih površina, rashlađuju se površine predmeta i on postaje sve vlažniji i taloži se na hladnije površine u vidu kondenzata. Provetravanjem se ubacuje u prostoriju svež i hladan vazduh, a time se topao i vlažan vazduh unutar prostorije isušuje.

Postavljanjem PVC stolarije vi ćete povećati temperaturu u prostoriji ali ne mora da znači da ćete rešiti problem stvaranja kondenzacije.

Ugradnja PVC stolarije
PVC stolarija dvobojni pvc ANTRACIT-BELO sa troslojnim staklima i komarnicima u antracit boji / foto: Betaplast

Neki od načina za sprečavanje kondenzacije su:

– pravilno provetravanje

Pravilno provetravanje se obezbeđuje otvaranjem svih vrata i prozora na 4-5 minuta, što obezbeđuje optimalno mešanje svežeg vazduha sa onim unutrašnjim a da se za to vreme ne ohlade zidovi i daje mogućnost vazduhu da primi dodatnu vlagu pre tačke zasićenja. Nepravilno je držati prozor na kipu duži vremenski period jer to neće stvoriti ni približno isti efekat kao maločas navedeno.

– mehaničko provetravanje pomoću uređaja

Postoje uređaji za provetravanje i smanjenje vlage u vazduhu ali oni predstavljaju skuplje rešenje i zahtevaju utrošak energije.

– ugradnja kvalitetne PVC stolarije

INOUTIC PVC profili nemačkog proizvođača su se pokazali kao izvrstan faktor u obezbeđenju energetske efikasnosti i učuvanju toplote u vašim prostorijama. Uz pravilno provetravanje u prostorijama gde su prozori i vrata napravljeni od INOUTIC profila problem kondenzacije će biti vaša davna tamna prošlost.

www.betaplast.rs

BETAPLAST
Radnička 6, 21244 Šajkaš
M +381 64 237 88 47
info@betaplast.rs
www.betaplast.rs
FB: Betaplast PVC stolarija