ALU stolarija Aluminij i sve prednosti koje biste trebali znati

Aluminij i sve prednosti koje biste trebali znati

Larson alu paneli za fasadu
Foto: Tehnomarket d.o.o., alu fasada

Aluminij pruža konstrukcijsku čvrstoću prozoru. Ukoliko je za ostakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i trajnost – na prvo mjesto se stavlja aluminijska stolarija.

RIJEČ STRUČNJAKA: Stručnjak iz Tehnomarketa odgovara na vaša pitanja i nedoumice u vezi s aluminijskom stolarijom.

Aluminijski sustavi su širok pojam koji može obuhvatiti različite elemente konstrukcije, poput zidova, fasada ili krovnih prozora. Ovi sustavi nikada nemaju nosivu ulogu, oni jedino nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju i pojavili su se kao lagana i učinkovita zamjena za konstrukcije koje su se ranije izrađivale od čelika i bile su vrlo teške.

Larson alu paneli za fasadu
Foto: Tehnomarket d.o.o., alu fasada

Na neka pitanja o aluminijskim sustavima pristiglim na našu redakciju odgovorit će Aleksandar Živanović, stručnjak iz tvrtke “Tehnomarket”.

Gdje preporučujete ugradnju aluminijske stolarije?

Aluminijska stolarija, poput Tehnomarket LINEAL aluminijskih i aluminij-drvo prozora, preporučuje se za sve projekte gdje se očekuje energetska učinkovitost, visoka kvaliteta, jednostavno održavanje i trajnost ugrađenih elemenata.

Koje staklo staviti na prozore?

Ovisno o očekivanim performansama, svakako preporučujemo ugradnju niskoemisijskih dvoslojnih i troslojnih stakala, s warm-edge lajsnama i međuprostorom ispunjenim inertnim plinom – argonom. Razvoj tehnologije omogućio je prilagođavanje stakla svakom pojedinom projektu, istodobno postižući optimalne rezultate.

Tehnomarket sustav aluminij-drvo LINEAL W THERM 104
Tehnomarket sustav aluminij-drvo LINEAL W THERM 104

Koliko su važni montažeri koji ugrađuju stolariju i na što obratiti pažnju?

Ugradnja stolarije izuzetno je važan dio procesa koji drastično utječe na energetsku učinkovitost i mikroklimu u interijeru. Također, pravilna ugradnja doprinosi trajnosti prozora i jednostavnoj uporabi. Tijekom ugradnje elementa treba paziti na njegovo pozicioniranje u odnosu na liniju izoterme – što znači da unutarnja strana profila, iza toplinskog prekida, ne smije biti ispred toplinske izolacije zida. Također preporučujemo završnu ugradnju prema RAL standardima, koji nude optimalno brtvljenje, otpornost na vremenske utjecaje, propusnost pare i zvučnu izolaciju.

Kako odabrati brend stolarije i koje su razlike istih profila kod različitih proizvođača?

Pri odabiru proizvođača važno je obratiti pažnju na nekoliko čimbenika – performanse proizvoda, certifikate kvalitete, jamstvo i što je najvažnije – dostupnost sustava i lokalnu tehničku podršku koja može reagirati u najkraćem mogućem roku. Tehnomarket je domaći proizvođač, s tradicijom dugom 27 godina i kompletnim proizvodnim procesom od faze dizajniranja sustava do gotovih proizvoda, čiju kvalitetu potvrđuju certifikati njemačkog Instituta ift Rosenheim.

Tehnomarket LINELA serija prozora i vrata
Tehnomarket LINELA serija prozora i vrata

Koliko su važni okovi u jednom prozoru?

Okovi su izuzetno važni za pravilno funkcioniranje, trajnost i udobnost prilikom korištenja elemenata. Potpuno iskustvo korištenja prozora ovisi o njihovoj kvaliteti i pravilnoj ugradnji.

Tehnomarket Lineal Therm prozorski sistemi
Tehnomarket Lineal Therm prozorski sistemi

Koje rolete odabrati, aluminijske ili pvc?

Aluminijske rolete su kvalitetnije i dugotrajnije rješenje od plastičnih roleta i mogu se savršeno uklopiti s bojom aluminijskih prozora, tako da vizualno tvore cjelinu.

Ranije se govorilo da je za stambene zgrade bolji pvc? Zašto vlada ovo mišljenje?

Ranijih godina su PVC sustavi postizali bolje performanse od aluminijskih, međutim, brzim razvojem tehnologije tijekom proteklog desetljeća i primjenom novih tehničkih rješenja u praksi, danas imamo vrhunske, energetski učinkovite aluminijske sustave pogodne za ugradnju u niskoenergetske i pasivne kuće, poput Tehnomarketa LINEAL THERM 77 i W-THERM 104 sustava u kombinaciji aluminij i aluminij-drvo.

Tehnomarket Energetski učinkoviti LINEAL THERM 77 sustav prozora i vrata
Tehnomarket Energetski učinkoviti LINEAL THERM 77 sustav prozora i vrata

Kada su u pitanju prozori, kakvu garanciju mogu dobiti i na što trebam paziti?

Kada kupujete aluminijske prozore, obratite pažnju na zajamčenu kvalitetu profila, ugradnju i postojanost boje. Za okove se obično prenosi jamstvo od proizvođača, najčešće u trajanju od dvije godine.

Što uzeti u obzir pri odabiru aluminijskih fasada i koje staklo odabrati?

Pri odabiru stakla za aluminijske fasade, kao što je Tehnomarket ALUMINIK CS55, važno je odabrati odgovarajuće staklo, ovisno o namjeni, lokaciji i orijentaciji objekta.

Larcore A2 aluminijumski fasadni panel kompanije Tehnomarket
Foto: Tehnomarket d.o.o., projekat Park Gate, Tirana, Albanija

Kako stakla u potpunosti zamjenjuju klasičan zid, mora se voditi računa o nivou toplinske izolacije, zaštite od buke i zaštite od sunca. Suvremene staklene fasade, uz primjenu troslojnog izolacijskog stakla imaju izuzetno dobre termoizolacijske sposobnosti, kao i zvučnu izolaciju, dok se uz pomoć visokoselekcijskih stakala i opcionalne dodatne zaštite (poput zastora i brisoleja) objekt prilagođava lokaciji, sve s cljem maksimalne uštede energije i udobnosti korisnika prostora. Svakako, ovo je kompleksno pitanje i svim našim klijentima nudimo stručne konzultacije prilikom odabira odgovarajućeg fasadnog profila i tipa stakla.

www.tehnomarket.com

Tehnomarket d.o.o
A. Skadarska 73, 26101 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799
E. profil@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com