Kratak vodič za vanvremenski božićni dekor

Vreme božićnih praznika je vreme da napravite pogled unazad, prepoznate svoje blagoslove, opustite se i provedete vreme sa onima koje volite. A, da bi to bilo najbolje moguće, važno je da se pozabavite i ukrašavanjem enterijera. Suština je da vaš prostor učinite prijatnim, komfornim i uz to ostanete verni sopstvenom stilu. Novogodišnja jelka, jabuke, orasi, sveće, dovoljni su da kreirte udoban i uvek aktuelan, vanvremenski dekor.

Šta je to na šta treba obratiti pažnju, kako biste što jednostavnije stigli do, za vas, najprijatnijeg božićnog dekora, delimo vam sada.

Držite se nekog reda

Da vaš božićni dekor ne bi izgledao konfuzno, odaberite jednu šemu boja ili stil dizajna i pokušajte da ga dosledno koristite u celom domu. Vintage elementi dobro se slažu sa klasičnim božićnim bojama crvenom, zelenom i zlatnom. Moderni elementi dobro se slažu sa monohromatskom šemom boja na bazi bele boje. Koristite radove svoje dece kao ukrase za novogodišnju jelku ili enterijer. I ne zaboravite. Ne postoji pogrešan način dekorisanja enterijera. Važno je da vaš novogodišnji enterijer bude baš takav, vaš i da vi u njemu budete opušteni i srećni.

Crvena je boja ljubavi i božićnog dekora

Kao i svake godine, crvena boja pruža tradicionalan, svečan i vanvremenski način božićnog ukrašavanja enterijera. Pitate se kako da ove godine crvena boja uđe u vaš dekor? Evo nekoliko rešenja:

  •  napunite prozirnu posudu, vazu ili fenjer ukrasima sa crvenim kuglicama,
  • stavite, ako već niste crvene ukrase na jelku,
  • ubacite crvene mirisne sveće, crvene prekrivače, prostirke ili jastuke,
  • kuhinjske delove ukrasite crvenim kariranim stolnjacima, krpama ili zavesama,
  • u kupatilo ubacite crvene peškire i tuš zavese,
  • dajte mašti na volju, samo neka mašta bude u crveno obojena.
božićni dekor
Božićni dekor / Foto: pexels.com

Biljke su uvek IN

Ukoliko ste ljubitelj sobnog cveća i isto gajite, budite sigurni da je ono IN kada je božićno i novogodišnje ukrašavanje enterijera u pitanju. Ako vam cveće baš ne ide od ruke, a vi skoknite do obližnje svećare ili pijace i kupite sveže cveće za vaznu ili Božićnu zvezdu u saksiji i uživajte u lepoti istog, jer ono će svojom lepotom doprineti prazničnoj atmosferi. Ako vam se to lično ne dopada ili niste u mogućnosti da nabavite sveže cveće, božićni, zimski dekor možete ulepšati i veštačkim zelenilom, borovim grančicama i različitim bobicama.

Ne preterujte

Ovde, pre svega mislimo na preterivanje u vijanju trendova, ali i preterivanje u smislu gomilanja ukrasa i dekora koji će vam ugušiti prostor. Stoga, polako. Ima još vremena. Vodite računa o veličini vašeg prostora, napravite takav dekor koji će dati notu prazničnog raspoloženja, ali će biti i dovoljno prijatan da se možete opustiti i uživati u Božiću, jer isti je simbol života, blagostanja i ljubavi.

Uz božićne ukrase i dobru dozu praznične radosti, ukrašavanje vašeg doma može biti svečana zabava za celu porodicu. Tradicija prazničnog ukrašavanja je posebno radosna deci. A, kako deca prepoznaju prave vrednosti, treba se ugledati na njih, rukovoditi se njihovim osećanjima i radovati se.

božični slatkiši
Božićne emocije/ Foto: pexels.com

Imajte to na umu ovih dana. Ako vas obaveze već pritiskaju i traže od vas da budete pod stresom, gledajte da božićno ukrašavanje enterijera bude lep, prijatan proces u kome ćete uživati zajedno sa svojom porodicom. Jer, znate i sami, samo lepe stvari se pamte. Pa dajte da ih bude što više.

Ukrasite se lepo i uživajte, Božić kuca na vrata.

Prethodni tekstZašto su krovni paneli dobar izbor za toplotnu izolaciju?
Sledeći tekstIzdržljiva udobnost za vrata modernog izgleda