Energetska efikasnost Promjena paradigme

Promjena paradigme

Koncepti kao što su pasivne kuće
Foto: profine Group

Naglasak na uštedu energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova je toliko jak da vrlo često ona iskonska, temeljna svrha izgrađenog okruženja – stvaranje zdravog ozračja za korisnike – postaje drugorazredna u ukupnom pristupu.

„Energetska učinkovitost“ vjerojatno je najčešće upotrebljavana sintagma proteklih desetak i više godina, barem kad su graditeljstvo i prateće industrije u pitanju. U početku potaknuta prije svega nepredvidivim skokovima cijena energenata i porastom svijesti o razmjerima negativnog utjecaja izgaranja fosilnih goriva na ozonski omotač i okoliš općenito, tema je vremenom i marketinškom eksploatacijom dostigla gotovo razmjere histerije. U Hrvatskoj se dodatno ovo razdoblje poklopilo s pristupnim aktivnostima i samim prostupanjem EU, dakle i razdobljem najintenzivnijeg usklađivanja nacionalnog s europskim zakonodavstvom, pa smo se odjednom našli u situaciji da nekoliko inozemnih i domaćih institucija paralelno radi na pravoj hiperprodukciji jako sličnih edukativnih i „edukativnih“ materijala namijenjenih struci i krajnjim korisnicima. Nećemo nimalo pretjerati ako kažemo da se radi o milijunima letaka, brošura, minuta i piksela medijskog prostora, popraćeno adekvatnom količinom utrošenog novca. Dakako da je edukacija neophodna i korisna (uostalom, profine Grupa je još prije ovoga o čemu pišemo pokrenula vlastitu inicijativu štednje energije s pratećim edukativnim programima za partnere, o čemu postoje pisani i elektronički zapisi iz tog vremena), problem je samo što sve skupa nisu pratile konkretne aktivnosti na terenu.

Zdrava zgrada treba zaštititi izvana koliko je potrebno
Foto: profine Group

Od gromko najavljivanih energetskih obnova zgrada u javnom vlasništvu nismo vidjeli gotovo ništa (mada se priča učestalo ponavlja – predvidivo, u skladu s izbornim ciklusima, baš kao i sada dok nastaje ovaj tekst), a jedini vidljiv poticaj posrnulom graditeljstvu dale su subvencije za energetsku obnovu fizičkim osobama, vlasnicima kuća i suvlasnicima višestambenih zgrada. Nimalo slučajno, i to je, promatrajući inozemna iskustva, najavljeno iz profine Grupe prije podosta godina…

GDJE JE NESTAO ČOVJEK?

Proteklih godina godina proveden je ogroman broj istraživanja i usvojen cijeli niz pravnih dokumenata o energetski učinkovitim zgradama. Tek ponegdje se u toj masi materijala spominje kvaliteta unutarnje klime, uglavnom u smislu temperature i vlažnosti ili emisija CO2. Iako se radi o parametrima koji imaju značajan utjecaj na percepciju korisnika o kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru, oni su krajnje nedostatni za stvaranje istinski zdravih uvjeta za život i rad ljudi. Zvučna i vizualna udobnost, kao i razina i trajanje prirodne svjetlosti rijetko se eksplicitno navode u procjeni kvalitete „energetski učinkovitih zgrada“. Naglasak na uštedu energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova je toliko jak da vrlo često ona iskonska, temeljna svrha izgrađenog okruženja – stvaranje zdravog ozračja za korisnike – postaje drugorazredna u ukupnom pristupu. Koncepti kao što su pasivne kuće ili NZEB (Nearly Zero Energy Building) i mnogi drugi nameću ograničenja za korištenje energije, ali vrlo malo govore o osjećaju ugode, prirodnom svjetlu ili povezanosti s krajolikom i vanjskim prostorom.

Osnovni energetski zahtjevi
Foto: profine Group

Obzirom na činjenicu da ljudi provedu najveći dio svog života u zatvorenom prostoru – kod kuće, na radnom mjestu ili tijekom aktivnosti u slobodno vrijeme, važno je ne zaboraviti da je primarna funkcija zgrade omogućiti sigurne i ugodne životne uvjete za svoje korisnike i da se tu radi o aspektima koji ne bi smjeli biti dovedeni u pitanje.

Zdrava zgrada treba zaštititi izvana koliko je potrebno, ali i povezati naš životni i radni prostor s okolnim svijetom koliko je god to moguće. Upravo tu prozori igraju iznimno važnu i, kao najosjetljiviji dio ovojnice zgrade, nimalo jednostavnu ulogu.

UDOBNO I ZDRAVO STANOVANJE UZ VRHUNSKU ENERGETSKU UČINKOVITOST

„Pasivno“ i „niskoenergetsko“ su cool pojmovi kad se odnose na gradnju, ali vjerojatno ih ne bismo voljeli povezati sa svojim životnim stilom i navikama, području gdje su na cijeni upravo suprotne asocijacije: aktivno i ispunjeno energijom. Dakako, zdrav i udoban dom je izrazito energetski učinkovit i za okoliš prijateljski dom, ali i takav koji nam omogućava udobnost, zdravu mikroklimu i punu interakciju s okolnim prostorom.

Recentna istraživanja kakva se redovito provode na razini EU pokazuju jasan trend: kad su osnovni energetski zahtjevi ispunjeni, među kriterijima kod ocjenjivanja stambenog i radnog prostora energetska učinkovitost pada na ljestvici preferencija, a prva mjesta zauzimaju količina dnevne svjetlosti (iznimno važna i za pravilne cikluse dnevnog i noćnog odmora!), kvaliteta zraka, dovoljna površina i opće stanje objekta, pa i socijalni faktori, kao što su odnosi sa susjedima.

Ovu, samo na prvi pogled neočekivanu ljestvicu vrijednosti trebali bi imati na umu svi oni koji se upuštaju u osmišljavanje i projektiranje zgrada, pri čemu, zbog već navedenih specifičnosti svog proizvoda, visoko kotiraju proizvođači prozorskih sustava.

„Pasivno“ i „niskoenergetsko“
Foto: profine Group

Primjer dobre prakse je stolarija izrađena od profila iz tvrtki KBE, Kömmerling ili Trocal, članica profine Grupe, koji već u standardnoj izvedbi postižu vrijednosti potrebne za niskoenergetsku i pasivnu gradnu, ali su projektirani s vizijom prostora ispunjenih prirodnom svjetlošću, jednostavnim prozračivanjem i minimalnim zahtjevima u pogledu korištenja i održavanja.

Osim toga, inteligentni dizajn komora i korištenje reciklabilnih materijala drastično smanjuju iskorištavanje prirodnih resursa i probleme oko zbrinjavanja proizvoda na kraju njihovog životnog ciklusa. Štednja energije i troškova grijanja spojena sa zadovoljstvom stanovanja i vrhunskom estetikom nikad nije bila jednostavnija i dostupnija.

Krovne letvice su prilagodljive
Foto: profine Group

ISKORAK U NOVU DIMENZIJU

Uvjerljiv primjer povezanosti navedenih sastavnica zdravog i udobnog stanovanja sa zahtjevima energetske efikasnosti su KBE, Kömmerling i Trocal PremiDoor klizne stijene koje omogućavaju ostakljivanje od zida do zida i od poda do stropa za maksimalno osvijetljen i privlačan interijer kao važan aspekt idealnog životnog prostora. Sljedeći, logičan potez bio je potpuni iskorak u vanjski svijet: novitet u profine-ovoj paleti je program pod nazivom Kömmerling pergola i na tržištu je od lipnja 2016. godine u 16 osnovnih modela. Primarni materijal je aluminij koji zahtijeva minimalno održavanje, uz čelik koji se koristi gdje je to potrebno, na strukturno odgovarajućim mjestima. Pergole su do 7 metara širine, ovisno o varijanti, a visina je 2,5 metra. Za početak, profine nudi 16 varijanti s istom krovnom konstrukcijom, ali s različitom osnovnom strukturom koja se može dopunjavati na razne načine, na primjer dodavanjem bočnih komponenti kao što su rolete ili stakla. Završna obrada moguća je u više od 300 boja.

Kömmerling pergola
Foto: profine Group

U svim varijantama krovne letvice su prilagodljive što omogućava kontrolu intenziteta sunčeve svjetlosti, osjenčenja i zaštitu od kiše u skladu s individualnim željama korisnika. Funkcijama motora se upravlja višekanalnim daljinskim upravljačem kojim se također mogu kontrolirati LED osvjetljenje i grijanje. Po želji, svim ovim sustavima može se upravljati i putem senzora koji reagiraju na svjetlo, vjetar i temperaturu. Pergola naslonjena na vaš dom čini njegov prirodan produžetak u prirodu, a može biti i samostojeća, kao neponovljiv akcent vaše okućnice.

Pergola - primarni materijal je aluminij
Foto: profine Group

Autor teksta: ing. Mladen Divković, Foto: profine Group GmbH