Fasade J.u.A.Frischeis – Fasada kao posjetnica

J.u.A.Frischeis – Fasada kao posjetnica

Foto: J.u.A.Frischeis, drvena fasada
Foto: J.u.A.Frischeis

Drvo u stilskoj kombinaciji s drugim materijalima – mogućnosti individualne vanjske ovojnice su ogromne i kreativnosti ovdje gotovo nema kraja. U J. u. A. Frischeisu postoje materijali u najrazličitijim izvedbama.

Fasada je kao posjetnica. Ona stvara prvi dojam o zgradi. Izgled stoga, naravno, ima važnu ulogu u izboru materijala i dizajnu. Vanjska ovojnica mora biti funkcionalna i štititi zgradu, budući da su fasade pored krovova elementi koji su najizloženiji različitim utjecajima. Tvrtka J. u. A. Frischeis, veletrgovac za drvo sa sjedištem u Velikoj Gorici, ima dugogodišnje iskustvo s različitim materijalima.

Individualno s drvom

Onome, kome je za njegovu fasadu bitan prirodni materijal drvo, imat će korist od materijala koji se može lako obraditi, a živahnog je izgleda i posjeduje dobre karakteristike čvrstoće. Drvena fasada se može izvesti u različitim varijantama s letvicama, daskama ili profiliranim daskama, a može se i dobro kombinirati s drugim materijalima – kao primjerice s kompaktnim pločama. Ovisno o kupčevoj želji fasada od drvenih profila se može izvesti vodoravno, okomito ili dijagonalno. Svakako da okomito slaganje drvenih profila ima prednosti, budući da se vlaga na drvetu brže može osušiti te time postoji manje opterećenje vlagom za fasadu. Profili se kao preklopna obloga u pravilu mogu položiti za vodoravno oblaganje ili okomitog oblaganje.

Foto: J.u.A.Frischeis, drvena fasada
Foto: J.u.A.Frischeis

Drvo je kao materijal za fasadnu gradnju pogodno za velike zgrade kao i za obiteljske kuće pa čak i fasadama kuća u masivnoj gradnji može dati svoju posebnu notu. Odabirom vrste drva, obloge, načina montaže i površinske obrade drvena fasada se može dizajnirati u potpunosti individualno: Prirodna trošnost ostavlja dojam živahnosti, a tko više voli šareno, uspjet će nanošenjem boje stvoriti unikat. Kako god bilo – niti jedna drvena fasada ne nalikuje drugoj. Ono što neke može začuditi: Prednost fasada od drva – prirodnog materijala – jest dulji životni vijek od žbukanih fasada.

Dosad je rečeno ponešto, a u nastavku možete pronaći detalje o prednostima:

Drvene su fasade svestrane

Kao materijal za gradnju fasade drvo je primjereno kako za velike zgrade tako i za obiteljske kuće. Odabirom vrste drva, oblaga- nja, vrste montaže i površinske obrade drvena se fasada može potpuno individualno urediti. Tako niti jedna fasada ne izgleda isto.

Foto: J.u.A.Frischeis, drvena fasada
Foto: J.u.A.Frischeis

Solidno rješenje

Praksa pokazuje da drvene fasade uz stručno korištenje materijala često postižu duži vijek trajanja od žbukane fasade.

Sirovina s karakterom

Drvo se može staviti na fasadu s površinskom zaštitom ili bez nje. Ako se ne stavlja površinski premaz, s vremenom dolazi do prirodnog trošenja. To je izraz živosti drva i prirodnog procesa starenja. Trošenje nema nikakav utjecaj na čvrstoću.

Topli zimski kaput

Kad je u pitanju toplinska izolacija, važna je i drvena fasada – ona je poput „pakiranja“, topla obloga za zgradu: U idealnom slučaju izolacija se postavlja između drvne oplate i nosivog zida. Tako drvena fasada postaje zaštitna ovojnica zgrade.

Prethodna montaža i za fasadu

Moderne proizvodne tehnologije jamče visok stupanj preciznosti – što je osnovni preduvjet kvalitetne gradnje. Montaža se time uvelike olakšava i skraćuje se vrijeme gradnje.

Foto: J.u.A.Frischeis, drvena fasada
Foto: J.u.A.Frischeis

Drvo pomaže štedjeti

Kad se uspoređuju različiti načini gradnje, često se ukazuje na faktor troškova. Konstantno se, međutim, ignorira činjenica da svaka nova kuća uz pomoć planskog know-how-a jednostavno može postati energetski učinkovita ili niskoenergetska kuća. Uz pomoć drvnih obloga i vanjske izolacije svaki vanjski zid može povećati otpornost na prolaz topline, čak i u starim zgradama. Poboljšanje izolacijskih vrijednosti isplativo je i lako izvedivo te povećava energetski standard – a time i vrijednost kuće.

I ono „ispod” je važno

Bilo da je željena fasada sada od drva, kompaktnih ploča ili kombinacije oba materijala: Za optimalni životni vijek je bitno potkonstrukcija bude pravilno usklađena s materijalom. Odgovarajuće konstrukcijske sustave i stručno savjetovanje možete pronaći u svim podružnicama društva J. u. A. Frischeis.

Foto: J.u.A.Frischeis

www.frischeis.hr

J.u.A. Frischeis d.o.o. V. Gorica
10410 Velika Gorica
Ljudevita Posavskog 49
T. +385 1 6223 853
F. +385 1 6223 861
E. frischeis@frischeis.hr
W. www.frischeis.hr