PVC Stolarija Gradimo održivi dom – Inovacija, ekologija i dizajn

Gradimo održivi dom – Inovacija, ekologija i dizajn

Josip Klasić na rebranding eventu u Osijeku
Foto: DECEUNINCK, Josip Klasić na rebranding eventu u Osijeku

Intervju: Josip Klasić, menadžer prodaje i marketinga tvrtke Inoutic d.o.o.

Poduzeće Deceuninck (de-ke-nink) je 1937. godine osnovao Benari Deceunink počevši s proizvodnjom bakelitnih gumba i kopči. Tijekom 1960-ih poduzeće je u potpunosti promijenilo svoju domenu aktivnosti, postavši ekstruderom PVC profila za rolete i stolariju.

Josip Klasić menadžer prodaje i marketinga u kompaniji Inoutic doo
Josip Klasić menadžer prodaje i marketinga u kompaniji Inoutic doo

Poduzeće Deceuninck je 2003. godine kupilo pogon za ekstrudiranje PVC profila Thyssen Polymer koji je 2006. godine promijenio ime u Inoutic. Danas je Deceuninck grupa vodeći proizvođač i dizajner PVC profila za prozore i građevinska rješenja u svijetu. S prodajnim lancima u više od 90 zemalja i uz preko 3700 zaposlenih, poduzeće Deceuninck redovito opskrbljuje preko 4000 kupaca diljem svijeta. U Europi postoje 24 podružnice, no prisutni su i u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Možete ih posjetiti u Santiagu de Chile, Sankt Peterburgu, Quingdaou ili Victoriji.

U SIJEČNJU JE OBJAVLJENA VIJEST DA SE SPAJAJU BRENDOVI INOUTIC I DECEUNINCK. ZAŠTO JE DO TOGA DOŠLO?

Deceuninck grupa odlučila je 2019. godinu započeti ujedinjenjem snažnih brendova Inoutic i Deceuninck u jedan globalni brend Deceuninck. Ujedinjavanje Deceunincka i Inoutica, do tada prisutnog u 16 zemlja s područja srednje i istočne Europe, označava jačanje vodeće uloge na polju PVC profila za prozore i vrata. Cilj ove strateške odluke je stvoriti još jači globalni brend s još čvršćom pozicijom vodećeg poduzeća u Europi i na svim tržištima diljem svijeta. Uvjereni smo da će ova odluka ubrzati inovacije i razvoj novih proizvoda u Europi i svijetu, što će nas istaknuti među konkurencijom. A ono što je, u konačnici, možda najbitnije, našim će kupcima omogućiti konkurentske prednosti kako bi unaprijedili i vlastito poslovanje.

Rebranding event u Osijeku
Foto: DECEUNINCK,, Rebranding event u Osijeku

DECEUNINCKOVI POČECI NA HRVATSKOM TRŽIŠTU I REGIJI?

Podružnice poduzeća Deceuninck u Hrvatskoj te Srbiji i Bosni i Hercegovini osnovane su 2004. odnosno 2007. godine, a danas uspješno zapošljavaju preko 100 djelatnika koji imaju priliku usavršiti svoje znanje u skladu s međunarodnim standardima kvalitete i poslovne izvrsnosti. Europska kvaliteta i odani pristup radu odlično su prepoznati na regionalnom tlu, pa tako Deceuninck aktivno surađuje s preko 450 poduzeća koji su specijalizirani za proizvodnju prozora i vrata. Do sada je Deceuninck opremio nebrojene objekte kod kojih su korisnici prepoznali vrhunsku kvalitetu, dizajn i održivost proizvoda.

DECEUNINCK KAO BREND I TRŽIŠNO POZICIONIRANJE – NA OVOM
DINAMIČNOM TRŽIŠTU

U pravu ste kada kažete da je tržište dinamično, no taj pojam ima puno dublji značaj za svjetski koncern poput Deceunincka koji u svakom trenutku mora imati optimalni balans između svjetskih tržišnih kretanja s jedne i lokalne tržišne dinamike s druge strane. Nadalje, tu su i mnogi snažni konkurenti koje cijenimo jer na taj način svi zajedno podižemo kvalitetu cijelog tržišta. Nažalost, činjenica je da je prisutno i mnoštvo proizvođača „no-name“ PVC profila s ponudom proizvoda koji nisu na potrebnoj razini kvalitete. No kako sam rekao, snažna konkurencija je dobra stvar i ona čvrsto i kontinuirano jača svijest (krajnjih) kupaca, tako da bez sumnje na kraju ipak pobjeđuje kvaliteta.

Elegante profil - PVC stolarija
Foto: DECEUNINCK,, Elegante profil

Ono po čemu se Deceuninck kao svjetski koncern posebno ističe su visokotehnološka dostignuća, koja već danas odgovaraju budućim zahtjevima po pitanju estetike, performansi i najviših ekoloških standarda. Mi stvaramo moderna rješenja za lijep i održiv dom kao što su visokokvalitetni PVC sustavi prozorskih profila te terase, fasade i krovne obloge iz Twinsona, patentiranog kompozita drva i PVC-a.

KAKO SE VAŠA TVRTKA NOSI S NOVIM IZAZOVIMA NA TRŽIŠTU, RASTOM POTRAŽNJE I ZAHTJEVIMA POJEDINIH KLIJENATA?

Europa predstavlja jedno izazovno tržišno okruženje. U našem poslu, u segmentu PVC profila, možemo reći da je Europa ispred drugih tržišta te predstavlja potpuno razvijeno i sofisticirano tržište. Suočeni smo s rastom cijena sirovina dok s druge strane postoji iznimno snažna konkurencija.

Ono što je misija Deceunincka jest da Gradimo Održivi Dom. Gradnju održivog doma temeljimo na Inovaciji, Ekologiji i Dizajnu. Naši planovi rasta i razvoja usmjereni su na tržište, realni su i ostvarivi te su isto tako specifični.

Naši proizvodi su inovativni i razvijamo ih kako bi bili na korist naših kupaca i okoliša. Izuzetne vrijednosti toplinske izolacije pridonose smanjenju i uštedama toplinske energije. Svi naši prozorski profili mogu se na kraju svog korisnog vijeka reciklirati.
Isto tako, naši proizvodi proizvode se uz racionalnu potrošnju materijala. Deceuninck proizvodi imaju velik izbor dizajna, možemo ponuditi jedinstvenu paletu boja, a sve to u kombinaciji sa stabilnošću i trajnošću.

Sve su to naše vrijednosti koje razvijamo i njegujemo, a iznimno nam je drago da te vrijednosti prepoznaju i naši partneri.

KAKO VAŠI KLIJENTI PRIHVAĆAJU NOVE PROIZVODE I RAZVOJ NOVIH PROFILA?

Konstantno ulaganje u razvoj i inovacije naša je premisa, a bez razvoja novih proizvoda nema rasta. Naši klijenti odnosno proizvođači PVC prozora svjesni su činjenice da su zahtjevi tržišta visoki, da se stalno traže noviteti koji trebaju imati uvijek bolje performanse, a ekološki pristup kod nas, kao i u svijetu, ima sve veću važnost. Previše vremena i prostora bi zauzelo spominjanje naših brojnih inovacija koje su ugledale svjetlo dana, stoga ću na ovom mjestu spomenuti dvije najnovije. Profil Elegante naša je najsuvremenija inačica PVC profila koja je jedinstvena na tržištu jer povezuje estetiku aluminijskih profila s vrhunskim performansama i izolacijskim vrijednostima svojstvenima PVC profilu.

German Design Award 2019          reddot award 2019 winner

To su dokazale i dvije prestižne nagrade kojima se ponosimo: Red Dot Design Award i German Design Award. Naš sustav roleta PROtex2 revolucionaran je jer ugradnja funkcionira po principu patentiranog sustava kopči, čime se značajno pojednostavljuje i skraćuje proces ugradnje. Istovremeno sustav roleta PROtex2 garantira najviši stupanj propusnosti zraka i stabilnosti. Sretan sam što mogu obznaniti da smo već krenuli s prvim narudžbama za proizvodnju Elegante profila.

MISLITE LI DA SU VAŠI KLIJENTI UPOZNATI S NOVIM PROPISIMA, ZAKONIMA I DIREKTIVAMA KOJI SE TIČU OVOG SEKTORA, ILI IM, TAKOĐER, PRUŽATE PODRŠKU I NA OVOM PODRUČJU?

Smatramo da je na ovom području situacija puno bolja nego što je bila prije 5 ili 10 godina, ali isto tako smatramo da ima još dosta prostora za napredak. Ulaganja koja su potrebna kako bi se održao korak sa zakonima, propisima i direktivama koji se i prečesto mijenjaju nisu zanemariva ali su isto tako neophodna.

Na svim tržištima na kojima djeluje Deceuninck aktivno radi na kontinuiranoj edukaciji svojih partnera (ali i svih ostalih) putem organiziranja seminara, sudjelovanja na seminarima, putem kontinuirane tehničke podrške i obuke djelatnika kod naših partnera, te isto tako kroz suradnju s organizacijama, institucijama i publikacijama koje mogu utjecati na povećanje informacijske snage svih naših postojećih i budućih partnera.

SURADNJA S ARHITEKTIMA I PROJEKTNIM PODUZEĆIMA VRLO JE VAŽNA SA STAJALIŠTA…

Osim ciljne skupine proizvođača profila s jedne strane te krajnjih kupaca s druge strane, treća ciljna grupa kojoj se obraćamo svakako su arhitekti i projektanti. Moram navesti da po pitanju arhitekata i projektanata imamo velik potencijal za suradnju, a naročito s dolaskom našeg inovativnog profila Elegante koji svojim – dopustite mi da se slobodnije izrazim – aluminijskim izgledom i PVC dušom itekako otvara jednu novu nišu na području arhitekture i dizajna interijera. No osim PVC prozorskih profila tu su i naši atraktivni proizvodi od Twinsona, patentiranog kompozita drva i PVC-a, koji ispunjavaju visokoestetske i ekološke zahtjeve suvremenog doma po pitanju terasa, krovnih obloga i zidnih obloga.

Foto: DECEUNINCK, Twinson podovi za terase
Foto: DECEUNINCK, Twinson podovi za terase

ČESTO IMAMO POZITIVNE KOMENTARE O DIZAJNU VAŠEG OGLASA – CILJ POSTIGNUT. KOLIKO JE DECEUNINCKU VAŽAN MARKETING?

Vrhunski proizvodi, inovacije, ekološki pristup, dobra suradnja s klijentima, blizina lokalnog skladišta, kvaliteta isporuke – sve su to segmenti bez kojih je dobro poslovanje u našoj branši nezamislivo. No marketinško djelovanje je sastavnica koja povezuje sva gore navedena područja. Ono je svojevrsni promicatelj i akcelerator dobrih vibracija. Dosadašnji nastup našeg poduzeća prvenstveno je bio baziran na B2B (Business to Business) pristupu i on će i dalje ostati u osnovama naše komunikacije. No s procesom rebrandinga Deceuninck se sve intenzivnije otvara prema krajnjim kupcima, a to naravno nalaže drukčiji marketinški pristup. Aktivno smo krenuli i po tom pitanju, za sada prvenstveno u društvenim medijima na kojima ćemo na globalnom nivou u bliskoj budućnosti još više proširiti naše djelovanje.

JE LI ISTINA DA SE VEĆINA PROZORA NE UGRAĐUJE ISPRAVNO? NAMA SE ČINI DA JE SVE MANJE EDUCIRANIH RADNIKA NA TRŽIŠTU. JESMO LI U PRAVU?

Ugradnja stolarije je iznimno važan element u cjelokupnom procesu koji započinje još s identificiranjem potrebe za zamjenom stolarije (ukoliko je riječ o zamjeni postojeće stolarije). Cjelokupni proces možemo podijeliti u nekoliko cjelina. Započinje, kao što smo već rekli, s prepoznavanjem potrebe za novom stolarijom, dogovorima i pregovorima oko vrste materijala koji će se koristiti pri izradi prozora i vrata, odluke o kupnji, nabavke materijala, sklapanja različitih komponenti u cjelinu koju zovemo prozor, transport na gradilište, ugradnja prozora i vrata, korištenje stolarije od strane krajnjeg korisnika te na kraju korisnog vijeka ponovna zamjena i recikliranje prozora.

Kako bi stolarija bila funkcionalna i dugotrajna, te u konačnosti ispunila svoju namjenu i svrhu u potpunosti, iznimno je važna ispravna i kvalitetna ugradnja. Smatram da kvalitetna ugradnja može uvelike doprinijeti ispravnom funkcioniranju prozora te boljem iskorištenju funkcionalnosti i prednosti koje pružaju PVC prozori, a ono što je isto tako značajno za naglasiti jest činjenica da loša montaža i ugradnja prozora može imati čak i negativne posljedice. Naravno da je ljudski faktor, educiranost radnika, iskustvo instalatera prozora iznimno važna komponenta kod ugradnje stolarije te je u ovom dijelu potrebna kontinuirana edukacija zaposlenika.

Isto tako, od izuzetne je važnosti i praćenje novih materijala, metoda i alata koji omogućuju ispravnu ugradnju prozora kako bi se do kraja iskoristile funkcije i mogućnosti koje nam pružaju novi PVC prozori.

KAKO KOMENTIRATE SVE VEĆI ODLAZAK NAŠIH STRUČNJAKA U INOZEMSTVO? KOLIKI JE TO PROBLEM ZA FUNKCIONIRANJE GRADITELJSTVA U HRVATSKOJ I KAKO TO SPRIJEČITI?

Činjenica je da odlaze stručnjaci i radna snaga, i smatram da se ovdje radi o simbiozi dva elementa: s jedne strane mnoštvo mogućnosti koje se otvaraju našim radnicima s prelaskom u druge zemlje Europske Unije, a za koje u svojoj zemlji ili nisu imali prilike ili im je do njih bilo teže doći. Drugi element je opći trend europskih i svjetskih migracija koji je neizbježan i koji nužno ne ovisi o lokalnim gospodarskim prilikama. Kvaliteta hrvatskih radnika očito je priznata u zemljama u koje naši ljudi odlaze. No mišljenja sam da ostanak u domovini itekako pruža priliku za zadovoljstvo naših radnika koji su kvalitetni, spremni na promjene i ne bježe od požrtvovnog rada i zalaganja.

PREMA JEDNOJ ANKETI NA NAŠOJ INTERNET STRANICI WWW.PROZORIVRATA.COM 50% KUĆANSTVA I DALJE IMA DRVENE PROZORE, PVC OKO 35% A ALUMINIJ MANJE OD 10%. KAKO KOMENTIRATE OVE REZULTATE?

Deceuninck se snažno zalaže za popularizaciju PVC stolarije kao održive i ekološki prihvatljive opcije, reciklirajući svoje proizvode uz najveću moguću brigu i kvalitetu finalnog proizvoda. Deceuninck ne dozvoljava kompromise između vrhunskih performansi, estetike i ekološki održivog poslovanja. Naša budućnost je jasna, a to je uklapanje cirkularne ekonomije u postojeći poslovni model. Osim što su naši proizvodi dizajnirani da način da se mogu 100% reciklirati, čitav proizvodni proces baziran je na savjesnom i efikasnom korištenju materijala.

U Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji PVC danas predstavlja najzastupljeniju vrstu materijala u proizvodnji stolarije s tržišnim udjelom preko 50% dok je udio drvenih prozora u većem dijelu Europe stagnira ili je čak u opadanju.

ČESTO NAS ZOVU U REDAKCIJU I PITAJU: KAKO IZABRATI PRAVI PROZORSKI SUSTAV?

Prozor nije samo otvor na zidu već je puno više. Prozor je sastavni dio našeg životnog prostora, samim time predstavlja i sastavni dio našeg života te u mnogo čemu određuje i kvalitetu i udobnost boravka u nekom prostoru tj. utječe na kvalitetu života. Kao i kod odabira ostalih stvari koje su nam bitne u životu smatram da je potrebno obratiti pozornost na dizajn, izolacijska svojstva, trajnost, što želimo postići s ugradnjom nove stolarije te koje su potrebe koje ta stolarija treba zadovoljiti, a sve to unutar budžeta koji nam je dostupan.

Ako tražite prozor koji se može idealno prilagoditi prostoru, koji ne zahtijeva puno održavanja, koji ima vrhunska izolativna svojstva, te prozor koji će trajati desetljećima, svakako preporučam Deceuninck PVC prozor.

VI STE DUGI NIZ GODINA KOMERCIJALNI DIREKTOR JEDNE RENOMIRANE TVRTKE. RECITE NAM S VAŠEG STAJALIŠTA KOLIKO JE PRILIKOM IZBORA STOLARIJE BITAN BREND? DA LI CIJENA ODREĐUJE KVALITETU?

Po definiciji brend je prepoznatljiva oznaka ili ime nekog proizvoda, koje često podrazumijeva i kvalitetu.

Marka Deceuninck se 100% uklapa u definiciju brenda te predstavlja snažan brend u svijetu PVC profila za prozore i vrata. U idućem ćemo razdoblju još više raditi na razvoju naših inovativnih proizvoda, osnaživanju i unapređenju naših vrhunskih usluga te jačanju svijesti o brendu. Odlukom o spajanju marki Inoutic i Deceuninck, kako mi to kažemo u Deceunincku, „otvaramo novi prozor u budućnost“, a našim djelovanjem stvorit ćemo još snažniji globalni brend koji podržava naš poslovni razvoj i još više izgrađuje našu poziciju vodećeg poduzeća u cijeloj Europi te na svim tržištima diljem svijeta.

PVC stolarija Deceuninck Elegante
Deceuninck – Sa sustavom Elegante započinje nova generacija prozorskih profila

Naš cilj je povećati poznatost našeg brenda, a to znači povećati sposobnost potrošača da još više prepoznaju naš brend, što je naravno od neizmjerne važnosti kod procesa odlučivanja prilikom kupnje.

NAKON PUNE TRI GODINE POSTOJANJA ČASOPISA “PROZORI&VRATA” U HRVATSKOJ, MI I DALJE IMAMO DOJAM DA NAM JAVNOST JOŠ UVIJEK NIJE DOVOLJNO EDUCIRANA PO PITANJU PROZORSKIH SUSTAVA I ENERGETSKE UČINKOVITOSTI. JESMO LI U PRAVU I, AKO JESMO, ZAŠTO JE TO TAKO?

Energetska učinkovitost je apsolutni must-have kada je u pitanju kvaliteta stolarije i suvremene gradnje općenito. Koliko god nam se čini da na našim prostorima prevladava podcijenjeno shvaćanje teme energetske učinkovitosti i da se daje prednost cijeni nauštrb kvalitete, smatram da su naši krajnji potrošači ne samo sve svjesniji važnosti energetske učinkovitosti, već ju u sve većoj mjeri postavljaju kao uvjet. Uvijek se može naći rješenje s optimalnim omjerom uloženog novca i odlične kvalitete renomiranog brenda. Mi i naši konkurenti imamo zadatak da svojim djelovanjem konstantno senzibiliziramo klijente i krajnje kupce o važnosti energetski učinkovite gradnje i da tu ljestvicu stalno podižemo.

Svi Deceuninck profili nude vrhunske izolacijske vrijednosti, no s profilom Elegante apsolutno prednjačimo na globalnom tržištu PVC profila. Elegante sa svojom Uf vrijednošću do 0,93 W/m2K ispunjava maksimalne zahtjeve u pogledu toplinske i zvučne zaštite kao i standarda za pasivne kuće. Slobodno možemo reći da s profilom Elegante iznova definiramo budućnost prozora. Čini mi se da smo ljestvicu opet jako podigli.

Deceuninck logo

Inoutic d.o.o.
Industrijska ulica 3,
10370 Dugo Selo, Hrvatska
T. +385 1 2781 350
F. +385 1 2781 351
info@deceuninck.hr
www.deceuninck.hr