ALU stolarija Bogatstvo zvano prozor

Bogatstvo zvano prozor

GEALAN, PVC stolarija
Foto: GEALAN, PVC stolarija

Osobno iskustvo naše sugrađanke

Volim ekstravaganciju, umjerenu, diskretnu, a opet učinkovitu i autentičnu. Sklona sam strogim i pravilnim oblicima, ali i voljna ih oplemeniti izvanrednim detaljima. Brinem se za estetiku. Volim spoj urbanog i tradicionalnog. Ne štedim na kvalitetnim i pametnim ulaganjima, ali ne donosim užurbane odluke nakon kojih se pokajem i stavim u nezavidan položaj i neugodnu situaciju. Obraćam pažnju na “nebitne” stvari zbog kojih se osjećam dobro, stoga ne čudi da mi je izgled prostora u kojem živim vrlo važan, a stolarija neizostavni dio onoga na što ću se fokusirati pri odabiru kuće.

Kupnja stana je ogroman izdatak, prepun „skrivenih troškova“, i ne iznenađuje činjenica da je kupcima – pa i meni, fokus na tome da je sve novo ili sačuvano bez potrebe za većim ulaganjem. S tim u vezi postavlja se pitanje stolarije.

Kao i većinu, vjerojatno i vas drži budnim pokušaj da shvatimo je li i zbog kojih razloga bolje i isplativije kupiti novi stan – s novo postavljenom stolarijom ili stari – u kojem ćemo se pitati u kakvom je stanju stolarija i je li potrebno je promijeniti.

Kako sam u potrazi za rješenjem koje će zadovoljiti većinu kriterija koje smatram važnim, dolazim u situaciju da se upoznam s temom stolarije – materijalima, cijenama i značajkama. Da budem iskrena, sve i da je samo ona sporna – nije mali zadatak pronaći adekvatno rješenje, stoga dijelim zaključke do kojih sam došla raspitujući se o procesu zvanom “Preseljenje i stolarija”.

Stara drvena stolarija prozor terasa
Stara drvena stolarija prozor terasa

Loša iskustva, nezadovoljstvo lošom stolarijom, ogorčenost što „nije kako treba“ preraste u kukanje za koje imamo sve manje vremena i živaca. Kako bi se poštedjeli loše energije, kvaliteta stolarije također mora biti u središtu odabira stana.

Jasno je da je moguće izgubiti 50% energije kroz prozore – što automatski povećava troškove grijanja potrebnih zimi, a ljeti za hlađenje; oni su i zvučni izolatori – koji će pružiti privatnost i dozirano osluškivanje okoline, ali također predstavljaju estetski ugođaj koji će krasiti dom u sljedećih nekoliko desetljeća.

Nećemo zaboraviti ni činjenicu da su oni glavni faktor prirodnog osvjetljenja, ali i da simboliziraju romantično mjesto s kojeg ćete uživati u serenadi, skrovište iz kojeg ćete špijunirati dijete i znati u koliko je sati stiglo kući, čak i opuštajući prostor kad vidite da je rodbina nakon tjedan dana posjete zaista krenula kući.

PVC stolarija u dnevnoj sobi
PVC stolarija u dnevnoj sobi

Moje je iskustvo sljedeće: većina mladih s oduševljenjem govori o novom stanu, želeći lako i brzo održavanje i male troškove. Dakle: stolarija je važna! Nova ili očuvana idealno je rješenje, dok se zamjena, potraga za savršenim izborom koji je cjenovno pristupačan, nervoza zbog nepouzdanog majstora, nalazi na popisu “Za izbjegavanje”, ali prednost je što imamo mogućnost urediti sve po vlastitom ukusu te prije nego što se uselimo, izgradimo prisan odnos obogaćen sjećanjima na uređenje. U oba slučaja postoje prednosti i nedostaci, a ono što će prevagnuti je financijski trenutak i odluka o spremnosti da se strpljivo čeka uređenje ili motivacija da se odmah uđe u uređeni stan.

Iskreno, pitanje stare stolarije me plaši: kad vidim da je stan obnovljen i ona zamijenjena, osjećam olakšanje – psihološki i materijalno. Većina novih stanova koje gledam imaju PVC stolariju – o kojoj nisam znala ništa, osim što sam se vodila činjenicom da je sigurno dobra ako je svi stavljaju, a osim toga je nova, tako da „ne može biti pogrešno“. Kad ono, može! Potpuno zbunjena, prvo sa čime sam se upoznala bila je PVC stolarija.

Kao prednosti navodili su mi pristupačnost, jednostavno održavanje, savršenu izolaciju, ekološki prihvatljivo recikliranje, energetsku učinkovitost, otpornost na vremenske utjecaje i sunce i 10-godišnje jamstvo, a trajnost vječnu, ako se pravilno održava. Zvuči idealno. Jedino što me je uplašilo bilo je iskustvo prijateljice kod koje dolazi do kondenzacije, što je umanjilo moju euforiju zbog gotovo trenutnog izbora prozora čije karakteristike mi odgovaraju.

Francuski balkon
Francuski balkon

Tema prozora i opsesivna potreba da se o njima raspravlja dovodi me do informacije da je kondenzacija moguća samo kada je stolarija nepropisno ugrađena ili kada su zidovi vlažni od nedavnog žbukanja i da navedeni problem nije povezan s vrstom prozora, već s (ne) stručnom ugradnjom. Smirila sam se – potrebno je samo pronaći dobrog majstora. Ako do iste dođe, provjetravanje će riješiti problem – što me uvjerilo da je PVC stolarija dobar izbor. Ankete pokazuju da čak 47% ispitanika vjeruje da ona nudi najbolju vrijednost za novac. Ako vam zvuči prihvatljivo, sve što trebate učiniti je razmisliti o boji.

S druge strane, ljepota kojom zrači priroda dovela me do razmišljanja o drvenoj stolariji koja će po mom mišljenju zauvijek imati neponovljiv šarm koji daje toplinu domu. Visokokvalitetni prirodni materijal, izdržljiv i dugotrajan pri pravilnom održavanju, s raznobojnim spektrom vrsta i boja, zadovoljit će i najfinije ukuse. Mogućnost promjene izgleda jedna je od prednosti, jer će postupak brušenja, premazom i odabirom željene boje, prozorima pružiti autentičan izgled. Ova stolarija pruža izvrsnu toplinsku i zvučnu izolaciju, ekološka je opcija koja može „disati“ i neće vas iznenaditi neugodna kondenzacija i pojava plijesni. Nedostatak je potreba za redovitim održavanjem – drvo je podložno oštećenjima od sunca i vremenskih uvjeta, ali opojni učinak starinske atmosfere koji je mjesto pronašao u modernom dobu ne ostavlja nas ravnodušnima.

Jela/smreka je najpovoljnija, hrast među ekskluzivnim opcijama. Ljepota, dodir nostalgije, gracioznost, prirodnost. Duh spokoja, obiteljska atmosfera i zauvijek nepogrešiv izbor drvenu stolariju stavljaju u sam vrh. Osobno mi je lijepa, najviše odgovara mojem senzibilitetu, a emocije koje probudi mogu otkloniti sve nedostatke. Ako se uselim u stari stan s drvenom stolarijom, važno mi je da je pravilno održavana.

Kao da nisam preplavljena informacijama, čujem: postoji i opcija aluminij-drvo! Najcjenjenija novost: ovom jedinstvenom opcijom dobivate kombinaciju koja udruženim snagama poništava nekadašnje nedostatke aluminija i nedostatke drva dajući dobitnu kombinaciju. Vodootporna, otporna na vremenske uvjete, nudi potpuni spokoj kada je u pitanju toplinska i zvučna izolacija, a očaravajući izgled arhaičnog i urbanog u stanju je odoliti svemu i nekoliko desetljeća – zbog toga je ovo najskuplja opcija – prozori od aluminij-drva koštaju dvostruko više u odnosu na PVC. Rekla bih da je idealan za one koji grade kuću i planiraju živjeti u istoj kući duži vremenski period jer s ovim izborom nema greške, a jedina je mana što je potrebno potrošiti puno više novaca.

Posebnu pozornost treba obratiti na prozorski profil: standardna debljina u EU je 3 mm, brtva mora biti dobre kvalitete, a čelično ojačanje debljine najmanje 1,5 mm. Okov mora biti od provjerenog proizvođača, a prozorsko staklo ne smije biti loše kvalitete, jer tijekom transporta često oksidira i oštećuje se. Postoji nekoliko opcija stakala, a prema različitim čimbenicima, profesionalna osoba će ponuditi najbolje rješenje. Neosporna je stručnost osobe koja ugrađuje prozor.

Tehnomarket Lineal Therm prozorski sistemi
Tehnomarket Lineal Therm prozorski sistemi

Za kvalitetu je potrebna pristojna svota novca. Radije odgodite zamjenu stolarije i uštedite novac kako biste bili sigurni da će vaše financije podržati želju i kvalitetu koja vam je potrebna – kupujete je na dug vremenski period. Koju god odluku donijeli, pronađite uglednu firmu s višegodišnjim iskustvom koja vam jamči i spremna je uputiti vas u detalje. Vaše je pravo pribaviti korisne informacije koje doprinose donošenju odluke lako i brzo.

Idealan prozor ne postoji, ali idealan izbor daje onaj s kojim smo zadovoljni i za koji imamo osjećaj da služi našim potrebama, a ne mi njegovim nedostacima. Razmislite, odaberite, i onda uživajte. Možda nije savršen, ali ukrašava dom i pruža toliko puno da jednostavno nameće potrebu da se na njega gleda kao na bogatstvo – što i je u svakom pogledu.