Okovi i bravarija Najvažniji dijelovi PVC stolarije

Najvažniji dijelovi PVC stolarije

Najvažniji dijelovi PVC stolarije
Najvažniji dijelovi PVC stolarije

Zamjena stolarije predstavlja ozbiljan i fina- ncijski zahtjevan posao kojem je neophodno posvetiti posebnu pažnju. A moram vam priznati, to nije nimalo lagan pothvat. Naime, prije par godina, moj otac je donio odluku da dotadašnju dotrajalu drvenu stolariju zamijeni PVC stolarijom. Budući da je dugo godina proveo u zapadnim zemljama Europe, bio je upućen u ekonomičnost i efikasnost ove vrste stolarije. Ne samo da je odličan toplinski i zvučni izolator, nego se savršeno uklapa u svaki prostor, a i održavanje je puno lakše. Jednom riječju odličan odnos cijene i kvalitete. Stoga, odluka je pala upravo na PVC.

Naviknut na činjenicu da svaki proizvod ima određeni stupanj kvalitete i da svaki proizvođač stoji iza svog proizvoda, moj otac nije mogao prihvatiti činjenicu da na našem tržištu postoji šarolika ponuda PVC stolarije. Šarolika kao ponuda različite kvalitete je uredu, ali šarolika kada je u pitanju garancija kvalitete već je druga priča.

Zato, da bi znao što kupuješ moraš dobro znati što ne kupuješ. Odnosno, neophodno je informirati se o tome što je standard i ispod kojega ne treba ići. Nije nam preostalo ništa drugo nego se dati u proučavanje PVC stolarije, otvoriti četvero očiju i izabrati najbolju moguću opciju.

Kako će PVC prozor ili vrata funkcionirati najviše ovisi o njihovim najvažnijim dijelovima: profilima, staklu, okovu.

PVC PROFIL

Osnovu svakog PVC prozora ili vrata čini PVC profil ili jednostavnim riječnikom okvir ili krilo. Budući da je PVC stolarija izrađena od polietilena (polivinil klorida) ili plastike, koja je po svojoj strukturi prilično lagan materijal, izuzetno je važna težina profila. Lakši profil, teže će nositi kompletnu strukturu prozora, dok će teži profil, logično, puno lakše nositi i daje znanto veću sigurnost i vijek trajanja stolarije. Pored težine, širina PVC profila je drugi ključan detalj u izboru. Što je profil širi, jači je, veća je toplinska i zvučna izolacija, a moguća je i ugradnja kvalitetnijeg stakla. Svaki profil sastoji se iz određenog broja poprečnih, zračnih komora, koje su međusobno odvojene plastičnim pregradama. Obično su zastupljeni petokomorni i šestokomorni sustavi, sa širinom profila od 70-76mm, odnosno 83-88mm. Kako znati koliko komora sadrži neki profil? Pročitat ćete u katalogu ili pitati prodavača. Međutim, to možete i sami učiniti, brojanjem otvora od vanjske prema unutarnjoj strani ili obrnuto.

profine Group - PVC stolarija
profine Group – PVC stolarija

Veći broj komora, znači i veću kvalitetu profila?

To je točno samo u slučajevima, ako broj komora prati i širinu profila. Odnosno, veći broj komora, širi profil. Zašto vam to naglašavam? Iz razloga što se često događa da jedan profil iste širine, u ovisnosti od proizvođača, ima pet, šest sedam ili čak osam komora. Veći broj komora, ali manja širina komora i tanje međusobne pregrade, dovodi do manje izolacije, a troškovi samog profila, a kasnije i energenata su veći. Ukratko, bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta.

Iskusni i odgovorni proizvođači kako bi ojačali profil, ubacili su metalna ojačanja. Točnije, centralna zračna komora obložena je čelikom, što povećava čvrstoću profila i mogućnost nošenja težih stakala. Preporuka je da debljina ojačanja bude od 1,5 mm do 2mm. Naravno, kao i u svemu, neki proizvođači da bi smanjili troškove, oblažu samo jedan dio komore čelikom, ističu kako profil ima ojačanje i naplaćuju punu cijenu. Jasno vam je zašto rekoh da otvorite četvero očiju?

Da li će jedan PVC profil ući u kategoriju kvalitetnih profila, ovisi i od debljine vidljivih i nevidljivih stijenki profila. Vidljive stijenke su zapravo stijenke koje se nalaze s vanjske ili unutarnje strane profila, dok se nevidljive poprečne stijenke nalaze unutar profila.

Deceuninck d.o.o.
Deceuninck d.o.o.

Shodno europskim standardima, a prema debljini vidljivih i nevidljivih stijenki profila, svi profili se dijele na tri klase:

  • A klasu – gde je debljina vidljivih stijenki minimalno 2,8mm, a nevidljivih 2,5mm;
  • B klasu – sa debljinom vidljivih stijenki minimalno 2,5mm, nedvidljivih stijenki 2mm;
  • C klasu – gde je debljina obje vrste stijenki ispod A i B klase i predstavlja najmanje popularnu klasu profila.

Iskustvo je pokazalo da većinu ovih čimbenika poštuju njemački profili. Preciznost i odgovornost u svakoj vrsti proizvodnje, ne oskudijeva ni u proizvodnji PVC stolarije. Naime, što god rade Nijemci rade u skladu sa standardima i teško će nešto staviti na tržište, a da nije u skladu sa standardom. Što bi rekao moj tata: „Njemac je to.“ A kako Nijemci imaju visoko razvijenu ekološku svijest, za proizvodnju PVC stolarije koriste dio reciklirane PVC mase. Reciklirana plastika kada se obradi ima sivu boju i kao takva koristi se za proizvodnju komora u profilima. Ako vidite da su komore sive boje, budite sigurni da se radi o renomiranom njemačkom profilu.

STAKLO PVC stolarije

Najveći dio svakog prozora, nesumnjivo čini staklo, na koje se odnosi oko 70% energije. Upravo ova činjenica govori koliko je kvaliteta stakla važna prilikom izbora stolarije. Tijekom dugogodišnjeg razvoja, velika pažnja posvećena je stvaranju stakla koje će imati manju provodljivost topline, odnosno veću toplinsku i zvučnu izolaciju. Jedan od pokazatelja kvalitete stakla svakako je koeficijent toplinske provodljivosti stakla. Što je koeficijent manji, veća je izolacija i obrnuto.

Europski standardi, u ovisnosti od klimatskog područja u kojem se nalaze, nalažu da koeficijent toplinske prohodnosti stakla Ug ne smije biti viši od 1,4 W/m2K u centralnoj Europi, odnosno 1,2 W/m2K u sjevernoj Europi. Kako bi stvorili najbolju moguću opciju, proizvođači su stalno usavršavali prozorska stakla. Rezultat tog rada, danas su termoizolacijska ili termopan stakla, koja se sastoje iz više stakala međusobno povezanih prostorima ispunjenim zrakom ili plementitim plinovima niske provodljivosti.

Termoizolaciono staklo
Termoizolaciono staklo

Prvo su nastala dvoslojna stakla koja se sastoje, kako samo ime i kaže od dva stakla međusobno odvojena jednim zračnim prostorom. Kako bi se postigla što veća izolacija, s vremenom su nastala i troslojna termoizolacijska stakla s tri stakla i dva zračna prostora. Najčešće debljine stakla su 4mm, dok je razmak, odnosno zračni prostor širine od 12 ili 16mm. A, sve to, predstavlja se kao konfiguracija 4+16+4, sa staklima debljine 4mm i zračnim prostorom 16mm.

U ovisnosti od načina izrade, u termopan stakla mogu biti postavljena stakla različite kvalitete.

• Ravno (float) staklo – koje predstavlja klasično staklo, čija se debljina kreće od 3 do 10mm. U slučaju izbora ovog stakla, ovisno o debljini stakla i zračnog prostora, koeficijent toplinske prohodnosti je iznad 2W/m2K;

• Niskoemisijsko (low-E) staklo – nastaje kada se unutarnja strana float stakla premaže tankim premazom srebra, kalij oksida ili cink oksida, koji omogućavaju prolaz sunčevih, ali ne i infracrvenih zraka. S druge strane, ovaj sloj sprečava prolaz toplinske energije iz prostorije, čime se u velikoj mjeri sprečava odljev toplinske energije i smanjuje potrošnja energenata u zimskom dijelu godine. I ne samo to, toplinska prohodnost je duplo manja u odnosu na float staklo. Drugim riječima, uklapa se u propisane europske standarde;

• Staklo 4 godišnja doba ili ClimaGuard Solar – tzv.moderno E-low staklo koje ima tanak zaštitni film na površini stakla. Zahvaljujući tome, ova stakla propuštaju dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti (66%), pružaju visoku toplinsku izolaciju s koeficijentom toplinske prohodnosti od 1,1W/m2 K i propuštanjem sunčeve topline od svega 42%. Ova vrsta stakla u velikoj mjeri pridonosi puno većoj uštedi energenata u zimskom i ljetnom razdoblju u odnosu na druge vrste stakla. Zaključujemo da je ovo vrsta stakla koja će pored ekonomske isplativosti, doprinijeti ugodnosti svakodnevnog života;

• Laminirano staklo – nastalo međusobnim ljepljenjem više stakala ljepljivom folijom ili smolom. Ukoliko dođe do njegovog pucanja (slučajnog ili namjernog) staklo se neće rasuti, nego zahvaljujući vezivnom sredstvu ostati ispucano, ali međusobno povezano. Ova vrsta stakla je veoma značajna, jer pruža veći stupanj zaštite, ali i veću sigurnost ukoliko dođe do njegovog pucanja. Ono se obično koristi na objektima koja su izložena udarima vjetra, vremenskim neprilikama ili postoji rizik od provala.

OKOVI PVC stolarije

Svi oni metalni dijelovi koje možete vidjeti na jednom profilu, koji povezuju profil i staklo i koji pridonose funkcioniranju stolarije čine okove stolarije. Pored mehanizma koji omogućava otvaranje i zatvaranje prozora i vrata i koji spada u grupu tipskog okova, postoje i dodatni (univerzalni) okovi: panti, zasuni, kvake, cilindri, kao i pomoćni okovi: spojnice, poklopci, čepovi. Da bi kostur stolarije koji smo izradili funkcionirao, završni izgled daju okovi.

Mehanizmi za vrata - PVC stolarija
Mehanizmi za vrata – PVC stolarija

Pored funkcioniranja, što je i svrha stolarije, okovi osiguravaju i njenu stabilnost, dugotrajnost i sigurnost. Stoga kako biste imali kvalitetan prozor, koji će vas služiti, ali i čuvati bitno je da su okovi od kvalitetnog materijala, od provjerenog proizvođača, koji vam može, za svaki slučaj, osigurati i rezervne dijelove.

ŠTO JE JOŠ VAŽNO

Pored osnovnih dijelova koji čine prozor ili vrata, prilikom izbora stolarije izuzetno važna stvar je i od koga i gdje kupujete. Naime, kao što smo istaknuli, danas se na tržištu nalazi mnoštvo prodavača koji vjeruju u svoj proizvod. Međutim, iskustvo je pokazalo, da veliki broj modela PVC stolarije ne zadovoljava osnovne kriterije kada je kvaliteta u pitanju. Nažalost, svi oni kupci koji nemaju predodžbu na što treba obratiti pažnju, odlučuju se za neke od tih PVC modela. Da je takva kupnja bila pogrešna, nerijetko shvate već poslije prve, druge godine, kada se stolarija počinje vitoperiti, mijenjati boju, loše zatvarati i sl. Žalite se. Ako imate kome. Često prodavač od kojeg ste kupili ne daje garanciju, ne prima reklamaciju ili, jednostavno, više ne posluje.

Problemi tek tada počinju. Uložili ste novac, nemate se kome žaliti, a zima ili ljeto su na pragu. Nimalo zavidna situacija.

Stoga, kada se odlučite za kupnju, birajte ljude sa iskustvom, koji imaju registriranu tvrtku, prodajne salone, ljude koji poseduju certifikate za svoje proizvode i garanciju za svoje usluge.

A kada obavite kupnju, ne zaboravite da još uvijek niste riješili problem stolarije. Završni posao do uživanja vodi preko ugradnje. Iako smo često navikli samostalno obavljati poslove vodoinstalatera, keramičara, a sve češće i električara, po sistemu „sam svoj majstor“, nije preporučljivo rješenje. Pogotovo kada je u pitanju ugradnja stolarije. Iako vjerujete sebi i svome prijatelju, iako imate prakse u zidanju, poštujem, ali potrudite se da stolariju postave profesionalci. Želite li da nakon muke koju ste prošli od učenja o PVC stolariji, preko izdvajanja novca, izbora i kupnje kvalitetnih modela, dođete u situaciju da sve to bacite u vodu, zbog nestručne montaže.

Mi se ne bi igrali. A, ni moj otac nije. Strpljivo je prikupljao informacije, pažljivo slušao prodavače, donio odluku o kupnji i evo već nekoliko zima i ljeta za redom sve odlično funkcionira. Mogu vam reći da se naspavam kada dođem kući. Da li to pripisati osjećaju „kod kuće je najljepše“ ili PVC stolariji ostaje otvoreno. Ali jedno je sigurno, kod mame i tate je puno tiše, toplije i ugodnije otkad imaju PVC stolariju.