Energetska efikasnost Prolaz u novu dimenziju

Prolaz u novu dimenziju

Kömmerling, Trocal i KBE podizno/ klizne stijene PremiDoor
Kömmerling, Trocal i KBE podizno/ klizne stijene PremiDoor

“Potražnja za kliznim sustavima stalno raste, oni su pravi trend proizvod. S PremiFoldom 76, našom najnovijom inovacijom u području kliznih sustava, sigurni smo da ćemo moći pružiti novi poticaj u ovom segmentu.“ – kažu iz Profine Grupe.

Postoji jedan stalni trend u arhitekturi: želja za sve većim, kontinuiranim ostakljenim površinama i što je moguće više otvorenosti prema vanjskom svijetu. Također, recentna istraživanja kakva se redovito provode na razini EU pokazuju da su i preferencije krajnjih korisnika u skladu s navedenim trendom: kad su osnovni energetski zahtjevi ispunjeni, među kriterijima kod ocjenjivanja stambenog i radnog prostora prva mjesta zauzimaju količina dnevne svjetlosti (iznimno važna i za pravilne cikluse dnevnog i noćnog odmora!), kvaliteta zraka, a tek onda dolaze veća energetska efikasnost, dovoljna površina i opće stanje objekta, pa i socijalni faktori. Međutim, moraju se ispunjavati sve stroži zahtjevi za uštedu energije. Kontradiktornost i naizgled nepomirljivost ovih zahtjeva naročito dolazi do izražaja kod kliznih stijena, u pravilu velikih i tehnološki iznimno zahtjevnih, kompliciranih elemenata.

PremiSlide 76 je idealan dodatak premium podizno/kliznim stijenama
PremiSlide 76 je idealan dodatak premium podizno/kliznim stijenama

Ali, zahtjevno i komplicirano ne znači i nemoguće: za tehnološke lidere u branši, to je samo novi izazov, a cijela paleta sustava kliznih i sklopivih stijena iz Profine Grupe predstavlja inovativan odgovor na postavljene zahtjeve. Kombinacija energetski visokoučinkovitih profila koje odlikuju visoka stabilnost i izvrsne izolacijske vrijednosti s jedne, i iznimno „vitak“, elegantan vizualni dojam s druge strane, spajaju estetiku i štednju energije u harmoničnu cjelinu. Profine Grupa sa svojim markama KBE, Kömmerling i Trocal redefinira standarde.

PremiDoor

Primjer dobre prakse su već poznate i tržišno uspješne Kömmerling, Trocal i KBE podizno/klizne stijene PremiDoor u svojim 76 i 88 mm izvedbenim varijantama, koje već u standardnoj izvedbi postižu vrijednosti potrebne za niskoenergetsku i pasivnu gradnju, ali su projektirani s vizijom prostora ispunjenih prirodnom svjetlošću, jednostavnim prozračivanjem i minimalnim zahtjevima u pogledu korištenja i održavanja. Osim toga, inteligentni dizajn komora i korištenje reciklabilnih materijala drastično smanjuju iskorištavanje prirodnih resursa i probleme oko zbrinjavanja proizvoda na kraju njihovog uporabnog vijeka.

Profine Grupa sa svojim markama KBE, Kömmerling i Trocal redefinira standarde
Profine Grupa sa svojim markama KBE, Kömmerling i Trocal redefinira standarde

PremiDoor klizne stijene omogućavaju ostakljivanje od zida do zida i od poda do stropa za maksimalno osvijetljen i privlačan interijer kao važan aspekt idealnog životnog prostora. Štednja energije i troškova grijanja spojena sa zadovoljstvom stanovanja i vrhunskom estetikom nikad nije bila jednostavnija i dostupnija.

PremiSlide 76

PremiSlide 76 je idealan dodatak premium podizno/kliznim stijenama PremiDoor – robustan, kompaktan, učinkovit i svestran sustav za izradu kliznih prozora i vrata. Temelji se na 76 mm platformi u verziji dvostrukog brtvljenja, nudeći proizvođačima KBE, Kömmerling ili Trocal stolarije visoku razinu kompatibilnosti, uz brojne prednosti kao što je korištenje vrlo malo prostora prilikom otvaranja što ga čini prikladnim i za male prostorije. Otvor krila omogućava iznimno učinkovitu ventilaciju. Uf vrijednost od 1,4 W/(m²K) u standardnoj verziji i Uw vrijednost do 0,7 W/(m²K) izvrsna je za klizne sustave. Brtva, koja se komprimira sa svih strana čini sustav još savršenijim.

Okov „Eco Slide“ specijalno dizajniran za PremiSlide 76
Okov „Eco Slide“ specijalno dizajniran za PremiSlide 76
Okov „Eco Slide“ specijalno dizajniran za PremiSlide 76
Okov „Eco Slide“ specijalno dizajniran za PremiSlide 76

Funkcionalnost i „rad elemenata“ također su dovedeni do savršenstva: zahvaljujući posebnom sustavu okova „Eco Slide“, koji je specijalno za ovaj proizvod osmišljen u renomiranoj tvrtki Siegenia, rukovanje je krajnje jednostavno i praktično, a PremiSlide ‘klizi’ vrlo blago i nečujno.

Što se tiče dizajna, PremiSlide 76 nudi veliku raznolikost, budući da se sheme konstrukcije temelje na sustavima podizno/kliznih stijena PremiDoor 76. Bogat izbor boja, uz klasičnu bijelu, nudi široku paletu drvo-dekor i metalik laminata, a uključuje i AluClip verziju.

PremiFold 76, poseban klizno - zaokretni sklopivi sustav za prozore i vrata
PremiFold 76, poseban klizno – zaokretni sklopivi sustav za prozore i vrata

PremiFold 76

PremiFold 76, poseban klizno-zaokretni sklopivi sustav za prozore i vrata, najnovija je u Profine-ovom dugom slijedu inovacija. Sustav dolazi s vrlo posebnim načinom na koji se mogu otvoriti prozori ili vrata kako bi se maksimalno povećao otvor i dovod svježeg zraka bez ugrožavanja sigurnosti. Kömmerling, Trocal ili KBE PremiFold 76 se može koristiti za vrlo velike otvore, a dom ili poslovni prostor dobit će jedinstven individualni izgled i kroz širok raspon boja i dekora.

PremiFold je dostupan u različitim shemama od dva do pet krila, s maksimalnom širinom od 4,50 metara i visinom od 2,30 metra. S najmanje jednim zaokretnim i nekoliko kliznih krila može se izraditi potpuno otvorni prozorski element.

PremiFold 76 – Rješenje tvrtke Profine za vrlo velike otvore
PremiFold 76 – Rješenje tvrtke Profine za vrlo velike otvore
PremiFold 76 – Rješenje tvrtke Profine za vrlo velike otvore
PremiFold 76 – Rješenje tvrtke Profine za vrlo velike otvore

S aspekta proizvođača, posebnu prednost predstavlja utemeljenost na profilima System 76AD, pa se PremiFold može proizvesti sa standardnim okvirom i standardnim krilom ove platforme.

Osim posebnog okova, proizvođaču je potrebno samo nekoliko dodatnih stavki, kao što su vodilica, posebna klizna brtva i pomoćni detalji. Dakle, novi sustav nudi visok stupanj isplativosti kroz kompatibilnost s postojećim.

PremiFold 76 klizno-zaokretni sklopivi sustav prozora i vrata može biti opremljeni s dvostrukim i trostrukim ostakljenjem. PremiFold 76 će na hrvatskom tržištu, kod proizvođača sustava Trocal, Kömmerling i KBE, biti dostupan polovicom 2019. godine u klasičnoj bijeloj boji, dekorima drveta, kao i u običnim i metalik bojama.

U skladu s prirodom

Sustavi kliznih i sklopivih stijena iz Profine Grupe ne samo da vam omogućuju integraciju okoliša u svoj koncept stanovanja – Profine je na mnogim područjima i svojevrstan ekološki šampion. KBE, Kömmerling i Trocal profili su proizvedeni zaštićenom greenline tehnologijom, koja podrazumijeva odsustvo olova i drugih teških metala u svim procesima i korištenje ekoloških kalcij/cink stabilizatora. Osim toga, u skladu s trajnom orijentacijom Profine Grupe, radi se o profilima koji se mogu u potpunosti reciklirati na kraju svog životnog ciklusa. Uz značajno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 kroz poboljšanu toplinsku izolaciju, to je još jedan doprinos očuvanju resursa i zaštiti okoliša.

Autor teksta: ing. Mladen Divković, Foto: profine Group GmbH