PVC Stolarija Što treba znati prije kupovine nove stolarije

Što treba znati prije kupovine nove stolarije

PVC stolarija
Profine Group GmbH

Za sve one koji nisu išli na satove fizike

Nakon ljetnog odmora, vrijeme je da se što prije vratimo u rutinu. Ako imate školarce ili ste to iskustvo prošli, jasno vam je o čemu pričam. S druge strane i sami ste nekad bili korisnik velikog odgojnog sustava i znate koliko je teško sjesti u klupu i skoncentrirati se na tematiku. Vrlo često iz tog, a u tijeku školske godine i drugih opravdanih i neopravdanih razloga, imali ste izlete sa satova.

U školskoj terminologiji poznatije kao bježanje sa sata. Nikad ljepša i slađa kava, zar ne? Još se sjećate tog okusa, sigurna sam. Koju godinu ili desetljeće kasnije kada ste u kupovini naletjeli na neke termine iz kemije ili fizike zaključujete da ste na nekim satovima baš i mogli ostati. Ono što je sigurno, matematika funkcionira i znate koliko je Ivici potrebno novca da bi kupio jedan PVC prozor.

Foto: Inoutic
Foto: Inoutic

Međutim, problem nastaje kada Ivica (u narodu poznata persona) ode u trgovinu i shvati da nije baš puno lakše kupiti PVC prozor kada imaš, nego kada nemaš novca.

Da, sada vi vjerojatno s osmjehom na licu razgovarate s monitorom ili telefonom i negodujete na ovu moju izrečenu misao. U redu, razumijem vas. Ali bit ću slobodna da vas pitam koliko puta vam se dogodilo da odete da kupite neki aparat za kuću i nakon razgovora s prodavačem imate dojam da u najmanju ruku kupujete posljednje space čudo. Model ovaj, funkcija ona, bezbroj skraćenica i brojeva, koji ako se dopune kojim engleskim terminom, vi ste spremni samo za infuziju. Od kupovine nema ništa.

Što u tom slučaju raditi? Prvo shvatiti da živimo u brzom vremenu gdje se stvari nekada i na mijenjaju i na dnevnoj razini i prihvatiti činjenicu da odlazak u kupovinu nije laganica i relax tretman, nego ozbiljna stvar za koju se treba pripremiti. Naravno stupanj informiranosti bitno se razlikuje ako idete kupiti cipele ili u Ivicinom slučaju PVC prozor.

Iako velika ponuda na tržištu znači i veće mogućnosti s aspekta kupca, bit je pronaći kvalitetnu stvar koja će riješiti problem. A da biste riješili problem, nužno je malo se upoznati s osnovnim pojmovima proizvoda koji kupujete.

RAU-FIPRO X Rehau
RAU-FIPRO X Rehau

Prilikom kupovine PVC stolarije, kao osnovni razlog kupovine navodi se dotrajala drvena stolarija i potreba za dugoročnim rješenjem, koje će smanjiti troškove održavanja, troškove grijanja, hlađenja i stvaranje mirnijeg i ugodnijeg kutka za život i rad.
Koji su to termini i oznake na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora PVC stolarije?

PVC POJMOVI ZLATA VRIJEDNI

1. KOEFICIJENT TOPLINSKE PROHODNOSTI STAKLA – Ug

Vjerojatno vam je poznato da se najveći odljev energije u nekom objektu događa preko prozora i to negdje oko trećine od ukupnog gubitka energije. Nimalo naivno. Koliko će jedan prozor ili vrata propuštati topline zimi i primati ljeti ovisi o kvaliteti stakla i njegovih izolacijskih osobina. Što je staklo bolje i što mu je izolacija veća, koeficijent toplinske provodljivosti je manji. Znači birate PVC stolariju sa što manjim Ug. Kao mjerilo, uzima se europski standard po kome Ug ne smije biti veći od 1,4 Wm2/K, dok je u nekim zemljama, kao što su Švedska, Njemačka i susjedna Slovenija, maksimalno propisani koeficijent 1,2 Wm2/K. Prevedeno na najjednostavniji jezik znači da bi se neki prozor ili vrata smatrali kvalitetnim bitno je da prolaz topline bude do 1,4 wata na površini od 1m2 stakla za 1⁰K razlike između dva prostora (vanjskog i unutarnjeg). Jednostavno, ne može jednostavnije. Za vas je najbitnije da zapamtite – manji Ug veća vrijednost ukupnog prozora ili vrata.

2. KOEFICIJENT PROHODNOSTI PROFILA – Uf

Sastavni dio svakog PVC prozora ili vrata osim stakla je i PVC profil. Koeficijent toplinske provodljivosti profila zapravo i samo ime kaže je količina topline ili hladnoće koju će profil propustiti. Što je ovaj koeficijent niži, kvaliteta PVC profila i same stolarije je veća. Hoće li neki PVC profil propuštati više ili manje energije ovisi o: profilu, broju komora (u nekim slučajevima), jačini i debljini pregradnih zidova, ispuni.

Osim Ug koeficijenta, Uf je drugi koeficijent koji je poželjno da bude što niži.

Inovativni otklopno zaokretni sustav
Potpuno skriveni okov
ALUK TIM d.o.o. Inovativni otklopno zaokretni sustav
ALUK TIM d.o.o. Inovativni otklopno zaokretni sustav

3. KOEFICIJENT TOPLINSKE IZOLACIJE PROZORA – Uw

Ovisno o stupnju toplinske provodljivosti profila i stakla određuje se i stupanj toplinske provodljivosti samog prozora. Drugim riječima, što su koeficijenti toplinske provodljivosti stakla i profila niži, veća je i izolacija samog prozora. Vrlo logično, zar ne?!

Zaključak, birajte PVC stolariju čiji je koeficijent toplinske izolacije manji.

Iako je na početku djelovalo prilično konfuzno i komplicirano kada se malo udubite shvatite da ni svi ovi brojevi, oznake i formule i nisu tako strašni. Naprotiv, oni nam daju smjernice kako da, ovisno o potrebi, pronađemo najbolji mogući proizvod koji će riješiti naše probleme na najbolji način.

Sve to postići ćete tako što ćete izdvojiti vrijeme i upoznati se s osnovnim osobinama proizvoda koji vam je potreban. Naravno, za svako šire objašnjenje i preporuku, sasvim je uredu da pitate prodavača. Ali, da biste znali što pitati, morate imati neko predznanje o proizvodu koji kupujete, odnosno njegovim osobinama.

Nadam se da nakon ovog teksta znate s kakvim predzadnjem se ide u kupovinu PVC stolarije. Mada, moram vam priznati, ovo je dio koji nas podsjeća na fiziku, ali postoje i bitni PVC pojmovi koji imaju veze s kemijom, o kojima ćemo u nekim od narednih tekstova. Do tada, naučite periodni sistem elementa po Mendeljejevu.

Šala naravno. Samo me malo ponijela atmosfera iz davno napuštene školske klupe.