Energetska efikasnost Q22 neboder – INOVACIJE u svijetu STAKLA

Q22 neboder – INOVACIJE u svijetu STAKLA

Q22 neboder - INOVACIJE u svijetu STAKLA

U srpnju 2016. godine u glavnom gradu Poljske je završena izgradnja još jednog poslovnog nebodera. Q22 je vitki objekt sa staklenim fasadama u kojima su ugrađena slojevita stakla tvrtke PRESS GLASS. Za realizaciju ovog projekta ukupno je iskorišteno više od 25.000 m² slojevitog stakla. Fasada je stvorena uz primjenu inovativne tehnologije, a na krovu su instalirani moderni fotonaponski sustavi.

NEBODER JE LOCIRAN U SREDIŠNJEM DIJELU WARSZAWE, NA MJESTU GDJE JE PRETHODNO BIO HOTEL FRYDERYK CHOPIN KOJI JE ZATVOREN 2011. GODINE, A ZATIM SRUŠEN I UKLONJEN. ŠTO JE ZANIMLJIVO, SVI MATERIJALI SU BILI RECIKLIRANI. IZGRADNJA NOVOG OBJEKTA JE POČELA U LIPNJU 2013. GODINE.

Za projekt nebodera je bila odgovorna poljska arhitektonska radionica Kuryłowicz & Associates. Izabran koncept povezuje elemente karakteristične kako za konstruktivizam, tako i neomodernizam. Q22 ističe se uskom vitkom konstrukcijom sa staklenom fasadom koja je stvorena uz primjenu inovativnih tehnologija.

Karakter nebodera može se pročitati i u samom nazivu Q22, koji predstavlja kvalitet i kvarc. Objekt ima visoku razinu energetske učinkovitosti za što je u velikoj mjeri zaslužno primijenjeno ostakljenje i fotonaponski paneli. Pored ostalog, dokaz toga je i dodijeljen certifikat BREEAM Interim Excellent.

Izgradnja je trajala tri godine, a glavni investitor je bila tvrtka ECHO INVESTMENT. Na kraju, kao finalni proizvod je nastao neboder visok 195m, ukupne površine nešto više iznad 91 tisuću m². Pretežna većina površine je predviđena kao poslovni prostor. Objekt je opremljen podzemnim parkiralištem sa 5 razina i 320 parkirnih mjesta. Neboder je konačno otvoren u srpnju 2016. godine.

Staklena fasada s inovativnom tehnologijom

Glavni element realizacije je bila staklena fasada objekta. Glavni izvoditelj fasade je postala tvrtka DEFOR koja je kod realizacije cijelog projekta usko surađivala s PRESS GLASS-om tj. proizvođačem čija je specijalnost proizvodnja stakla za primjenu u graditeljstvu.

Primarno je bila planirana fasada u segmentima svidljivim aluminijskim lajsnama na vanjskoj stranii odvojenim stropom. Međutim, investitor je želio postići vizualni efekt zahvaljujući kojem bi zgrada izgledala kao kristal kvarca.

„Prihvati smo ovaj izazov i u suradnji s arhitektima ponudili smo rješenje koje do sada još nigdje na svijetu nije bilo primijenjeno – fasadu od segmenata u strukturnom trostrukom sustavu staklenih ploha na punu visinu kata, bez vizualnog odvajanja stropa. Ovakav koncept je zahtijevao usku suradnju s Institutom za graditeljsku tehniku i dobavljačima, naročito sa staklarama i prerađivačima stakla” – kaže Piotr Węglewski, komercijalni direktor tvrtke DEFOR.

Q22 neboder - INOVACIJE u svijetu STAKLA
PRESS GLASS – trostruko slojevito staklo čiji koeficijent iznosi 0,5 W/m²K

Za ovaj projekt koristilo se trostruko slojevito staklo čiji koeficijent iznosi 0,5 W/m²K, a najveće dimenzije su 4740 x 2540 mm. Kako ističe Dariusz Kowalik, angažiran u realizaciju projekta iz tvrtke PRESS GLASS, primijenjeno slojevito staklo je presvučeno slojevima za selektivno propuštanje sunčevog zračenja tipa 70/41 i slojevima za toplinsku izolaciju tipa Thermofloat koji su se nanosili na bazno staklo smanjenog sadržaja željeza, a zatim je staklo bilo ojačano u procesu kaljenja i laminiranja.

Za potrebe ovog projekta dostavili smo razne vrste slojevitog stakla koje su se razlikovale po pitanju konstrukcije, dimenzija, težine, detalja izrade, kao i posebnih zahtjeva kvalitete. Jedan od takvih zahtjeva je bilo npr. kaljeno staklo striktno određene lokalne konveksnosti – objašnjava Dariusz Kowalik.

Kako ocjenjuje Piotr Węglewski, veliki izazov kod realizacije projekta je bilo također usklađivanje mogućnosti proizvodnje i dostava od dobavljača. Na primjer, predviđena dnevna opskrba staklom je iznosila 200 m² paketa koji su se sastojali od 4 kaljena staklena lista s atestom HST, a najveći od paketa su bili teški više od jedne tone. Ipak montaža je trajala ukupno samo 9 mjeseci.

Q22 neboder - INOVACIJE u svijetu STAKLA
PRESS GLASS, najveće dimenzije stakla su 4740 x 2540 mm

„Efekt koji smo uspjeli postići u neboderu Q22 u potpunosti odgovara zahtjevima investitora u pogledu tehničkih parametara i vizualnog izgleda. Treba istaknuti da realizacija takvog poduhvata zahtjeva suradnju s pouzdanim i vjerodostojnim partnerima, stoga smo jako zadovoljni da je DEFOR mogao realizirati ovaj projekt upravo s PRESS GLASS-om” – dodao je komercijalni direktor DEFOR-a.

Ukupno za staklenu fasadu nebodera Q22 iskoristilo se cca 25 tisuća m² slojevitog stakla.

Fotonaponski moduli na veliko

Na krovu Q22 su postavljeni posebni moduli koji su bili pripremljeni u tehnologiji Building Integrated Photovoltaics (BIPV) od strane tvrtke MAYBATT. Prema konceptu po kojem je primijenjeno ovo rješenje, tradicionalni elementi objekta – u ovom slučaju dijelovi krova – su integrirani sa solarnim panelima fotonaponskog sustava.

„Za potrebe ovog projekta smo dostavili stakla različitih dimenzija debljine 70 mm. Koristila su se trostruka slojevita stakla koja sadrže laminarani sloj s fotonaponskim elementima PV, napravljena od kaljenog stakla, naravno ispitanog HST metodom.“ – kaže Wiesław Wojtas, area sales manager u tvrtki PRESS GLASS.

Kako dodaje gospodin Wiesław, Q22 je prvi tako veliki poslovni neboder u Poljskoj u kojem su se na veliko koristila fotonaponska stakla.

Kosa konstrukcija krova ima aluminijski kostur i stubno blokadni sustav postavljanja. Kako naglašava Bartłomiej Zysiński, predsjednik Uprave tvrtke MAYBATT, na vanjskoj strani staklene konstrukcije krova su postavljeni dvoslojni fotonaponski moduli tipa „light through”. MAYBATT je ugradio module na jednostrukim kaljenim staklima dostavljenim od strane PRESS GLASS-a, koja su se nakon toga vratila dobavljaču na postupak laminiranja i spajanja u slojevito troslojno staklo s fotonaponskim modulima.

„Fotonaponski moduli su projektirani u skladu s arhitektonskim projektom fasade – u 45 raznih vrsta i na bazi monokristalnih solarnih ćelija. Svaki fotonaponski modul PV sastoji se od kaljenog stakla postavljenog u gornjem i donjem dijelu, a između njih se nalazi folija PVB i solarne ćelije PV zajedno s unutarnjim spajanjem i priključnim kutijama” – objašnjava Bartłomiej Zysiński.

Q22 neboder - INOVACIJE u svijetu STAKLA
Fotonaponski moduli

Predsjednik Uprave MAYBATT isto ukazuje na to da fotonaponski sustav (od ukupno 303 modula) koji je sastavni dio krova Q22 ima i nekoliko drugih funkcija. Jedna od njih je termoizolacija koju osiguravaju dva međuprostora popunjena argonom i dva posebna sloja koja u staklima s kosim položajem omogućuju postizanje koeficijenta prolaska topline na razini 0,6 W/m²K.

Pored toga, navedena krovna stakla istovremeno štite i od sunčeva zračenja, zahvaljujući primjeni – istog što i kod fasadnog stakla – sloja selektivnog propuštanja sunčeve energije tipa 70/41 koji propušta do 70% sunčevog zračenja uz ograničenje do 41% prolaska toplinske energije. Naknadno, sustav omogućuje proizvodnju električne energije koja se koristi za grijanje krova.

„Cijeli projekt je po svom konceptu na neki način neponovljiv, pošto moduli MAYBATT omogućuju korištenje fotonaponskog sustava – preko fotonaponskih elemenata PV u vanjskom laminiaranom sloju – kao izvora topline. Takvo rješenje omogućuje grijanje krova, a time i uklanjanje snijega s krova u slučaju većih snježnih oborina.“ – objašnjava Wiesław Wojtas. Za fotonaponski sustav koji je postavljen na krovu Q22 ukupno se iskoristilo cca 800 m² stakla.

PRESS GLASS

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com