Energetska efikasnost Prvi pametni krovni prozor koji samostalno prozračuje prostoriju

Prvi pametni krovni prozor koji samostalno prozračuje prostoriju

Izgrađen na najnovijoj tehnologiji smart-senzora, VELUX ACTIVE
Izgrađen na najnovijoj tehnologiji smart-senzora, VELUX ACTIVE

Zahvaljujući pametnoj tehnologiji po prvi puta se javila mogućnost da se krovni prozori otvaraju ili zatvaraju samostalno te tako stvaraju zdraviji zrak u prostorijama.

Istraživanja pokazuju kako ljudi danas čak 90 posto vremena provode u zatvorenim prostorijama te vrlo često zaboravljaju prozračivati, naročito u zimskim mjesecima. Zapravo većina nije ni svjesna koliko vremena provodi u zatvorenom, a što je potvrdila studija YouGov i to na temelju istraživanja među 16.000 pojedinaca u 14 zemalja diljem Sjeverne Amerike i Europe. Mišljenje ispitanika je bilo da u prosjeku samo 18 posto našeg vremena boravimo u domovima i uredima, dok stvarni broj iznosi 90 posto. To je čak 21 sat dnevno. Ipak, 77 posto ispitanika je svjesno da u stvarnosti unutarnji zrak može biti pet puta zagađeniji od vanjskog i da dječje sobe često spadaju u najzagađenije prostorije svakog doma.

Pametni sustav koji će umjesto vas “brinuti” o prozračivanju

Zbog toga što većinu vremena provodimo unutar naša četiri zida, redovito prozračivanje je nužno kako bi se poboljšala klima u zatvorenom prostoru. Zahvaljujući pametnoj tehnologiji po prvi puta se javila mogućnost da se krovni prozori otvaraju ili zatvaraju samostalno te tako stvaraju zdraviji zrak u prostorijama. Riječ je o inovativnom rješenju pod nazivom VELUX ACTIVE, a koje je VELUX – globalni lider u proizvodnji te prodaji krovnih prozora, osmislio u suradnji s francuskom tehnološkom tvrtkom Netatmo.

Izgrađen na najnovijoj tehnologiji smart-senzora, VELUX ACTIVE with NETATMO sustavom stoga stvarno misli i djeluje umjesto vas, naravno kad je riječ o prozračivanju. Pametni senzori prate temperaturu, vlažnost i koncentraciju CO2 u prostoriji i aktiviraju sustav za otvaranje ili zatvaranje krovnih prozora. Riječ je o inovativnom proizvodu koji je prepoznat na svjetskom tržištu. Dobitnik je dviju prestižnih nagrada na Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu (Nevada, USA). Nagrade su mu dodijeljene u kategorijama “Pametna kuća” i “Ekološki dizajn i održive tehnologije”.

VELUX INTEGRA® električni krovni prozori
VELUX INTEGRA® električni krovni prozori

Zašto je redovito prozračivanje iznimno važno

U prostorijama u kojima se kroz dan i noć održava ista temperatura dolazi do gubitka vlage. Dobro je poznato kako je suhi zrak iritans za dišne puteve, a na što su posebno osjetljiva djeca i kronični bolesnici. Ovaj problem se često javlja u zimskim mjesecima jer se u domovima želi maksimalno spriječiti gubitak topline, a zbog vanjske hladnoće još više vremena smo u zatvorenom.

Kada vlažnost zraka padne ispod 30 do 40 posto dolazi do suhoće kože i sluznica, prvenstveno sluznice nosa. Koža postaje na očigled suha, a zbog suhoće sluznice nosa mogu se javiti prehlada i gripa.

Automatsko upravljanje uz pomoć senzora i to gdje god se vi nalazili

Nakon što pametni senzori detektiraju odstupanja u temperaturi, vlažnosti ili količini CO2 automatski se otvaraju VELUX INTEGRA® električni krovni prozori kako bi svježi zrak ušao u dom. Uređaj je unaprijed programiran te također sprječava pregrijavanje kućanstava proaktivnim zatvaranjem roleta i sjenila.

VELUX ACTIVE kontrola unutarnje klime
VELUX ACTIVE kontrola unutarnje klime

VELUX ACTIVE funkcionira s kontrolnom aplikacijom za iOS i Android pa ga možete podesiti gdje god se nalazili. Dolazite li kući s posla i želite da vas dočeka prozračen dom, sve možete namjestiti na svom pametnom telefonu. Uz ovaj sustav sve je vrlo jednostavno jer kontrola unutarnje klime se lako pokreće i ne zahtijeva nikakvu profesionalnu pomoć. Više o VELUX ACTIVE kontroli unutarnje klime potražite na velux.hr/active

www.velux.rs

VELUX Hrvatska d.o.o.
Avenija Većeslava Holjevca 40, 10010 Zagreb
T. +381 0800 600 400
velux-hr@velux.com
www.velux.hr