PVC Stolarija Profine Croatia: Prvih 20 godina

Profine Croatia: Prvih 20 godina

profine Croatia, stručni seminar
profine Croatia, partneri

Velikim skupom u hotelu Valamar Diamant u Poreču tvrtka profine Croatia d.o.o. obilježila je 20. obljetnicu osnivanja. Bila je to još jedna prilika za okupljanje partnera, proizvođača PVC prozora i vrata sustava KBE, Kömmerling i Trocal iz cijele Hrvatske, kao i dobavljača i prijatelja tvrtke.

Profine Grupa prisutna je na hrvatskom tržištu još iz vremena prije osamostaljenja, prvo kroz izravnu suradnju proizvođača s dobavljačem u Njemačkoj, zatim kao predstavništvo, da bi 1997. godine konačno utemeljena tvrtka kao hrvatski pravni subjekt – profine Croatia d.o.o.

Dvadeset godina na bilo kojem tržištu je dugačko razdoblje, a kad se radi o izuzetno dinamičnoj kompaniji u tek nastaloj državi i u gospodarski nemirnim vremenima, teško se i prisjetiti svih iskušenja koje je trebalo prebroditi.

profine Croatia, stručni seminar profine Croatia, stručni seminar

Baš kao što su članice profine Grupe tehnološki lideri u branši na globalnom planu, kako i priliči tvrtki iz koje je izašao prvi serijski proizveden PVC prozor u svijetu još 1954. godine, tako je i profine Croatia svih ovih godina neumorno postavljala neke nove standarde na hrvatskom tržištu građevinske stolarije.

Tako su KBE, Kömmerling i Trocal prvi u Hrvatskoj potpuno prešli na ekološke bezolovne greenline profile još daleke 2004. godine, punih 11 godina prije preporuka Europske Komisije, prvi su počeli otkupljivati proizvodni otpad od partnera i slati ga na reciklažu u inozemstvo – za takvo što tada nije bilo ni postrojenja niti je ta problematika u Hrvatskoj uopće bila regulirana; profine Croatia je prva tvrtka u branši, a možda i u hrvatskom gospodarstvu uopće koja je organizirala stručne skupove uvrštene u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i redovno sudjelovala na velikim domaćim i međunarodnim kongresima i seminarima… s tehnološke strane, iz profine-a su izašli prvi funkcionalni fuzijski Alu-PVC sustavi, prvi sustavi PVC profila uvršteni u registar Passivhaus Instituta, prvi profili koji su omogućili izradu prozora za pasivnu gradnju već u standardnoj izvedbi.

U odnosu s partnerima, proizvođačima prozora i vrata, od samog početka uspostavljen je odnos koji daleko prevazilazi klasične relacije dobavljač-kupac i podrazumijeva sveobuhvatnu tehničku, marketinšku i savjetodavnu podršku u svim fazama proizvodnje i ugradnje. U tom smislu KBE, Kömmerling i Trocal sa svojim partnerima predstavljaju još nedostignut primjer u hrvatskoj praksi, što se ponajbolje vidjelo prilikom pristupanja Hrvatske EU, kad su upravo proizvođači koji rade s profineovim sustavima pokazali potpunu pripremljenost izazovima novih, razvijenijih tržišta i prilagodbama EU zakonodavstvu daleko prije samog pristupanja.

Trodnevno okupljanje gotovo 300 partnera, gostiju i prijatelja tvrtke u Poreču 3. – 5. ožujka 2017. ispunjeno je cijelim nizom događanja: održano je 6. izdanje sada već tradicionalnih sportskih susreta profineCup čiji je centralni, daleko najatraktivniji dio malonogometni turnir, na stručnom seminaru pred prepunom dvoranom razmotreni su trendovi razvoja građevinske stolarije u svijetu i u Hrvatskoj, održano je predavanje o marketinškim tehnikama i predstavljeni novi proizvodi, među njima i svjetska premijera inovativnog PremiSlide sustava kliznih stijena na platformi 76-milimetarskih profila, a uručena su i priznanja za dugogodišnju suradnju partnerskim tvrtkama i pojedincima.

Dr. Peter Mrosik, vlasnik i CEO profine Group GmbH
Dr. Peter Mrosik, vlasnik i CEO profine Group GmbH

Proslavu je svojim prisustvom i izravnim sudjelovanjem u aktivnostima uveličao vlasnik i CEO profine Group GmbH dr. Peter Mrosik, koji je zajedno s direktorom profine Croatia d.o.o. Aleksandrom Tererom uručio priznanja i još jednom potvrdio da je profine Croatia danas stabilan dio Grupe s jasnom perspektivom, kvalitetnim partnerima i rastućim prometom. Tako su se među onima koji su svih 20 godina s profineom našli Kömmerlingovi partneri Alpro Šardi, Godec Grad i Borovac, Trocal-ovi Sencon i Modern line, kao i Termosistem (KBE). Od dobavljača priznanja su dobili Vinski Juraj, strojobravarski obrt Draženović, Elumatec i ODA d.o.o.

Prigodne plakete uručene su i sestrinskim tvrtkama profine BH i profine Beograd, kao i odvjetniku Milovanu Kostiću i tehničkom savjetniku Damiru Avdiću, jedinom djelatniku profine Croatia koji je tu od prvog dana. Posebno toplo pozdravljen je Heinz Doppler, dugogodišnji direktor profine Austria i čovjek koji je praktično utemeljio profine Croatia, od nedavno u mirovini.

profine Croatia, predavači
Predavači na seminaru: Aleksandar Terer, Mladen Divković, Damir Avdić, Pavao Kralj

Dr. Mrosik, i sam dinamičan kao i kompanija kojoj je na čelu i relativno rijedak primjer vrhunskog poslovnog čovjeka koji je istodobno i stopostotni vlasnik velike multinacionalne tvrtke i njen glavni menadžer i pokretačka sila, osim službenog dijela posvetio je dosta vremena i pojedinačnim razgovorima s partnerima tvrtke profine Croatia, proizvođačima prozora i vrata i dobavljačima strojeva, alata, softvera i tehnologija.

profine Croatia, malonogometni turnir profine Croatia, malonogometni turnir

Proslava ne bi bila proslava bez sportskog i zabavnog dijela. Na već spomenutom malonogometnom turniru sudjelovalo je više od 20 ekipa, a prvo mjesto osvojila je ekipa Alpro Šardi iz Selnice, koja je u finalu pobijedila kombinirani tim KBE Zadar. Treće mjesto osvojio je Fakin iz Senja. Najbolji golman je bio Nikica Marić, a najbolji strijelac Stipe Borovac, obojica iz tvrtke Borovac. Najboljim igračem proglašen je Danijel Herenčić iz ekipe Alpro Šardi. Osim priznanja, najbolji su dobili i vrijedne nagrade sponzora, tvrtki Urban, Elumatec, Vinski Juraj, Draženović i RB Tehnika.

profine Croatia, dodjela nagrada
profine Croatia, dodjela nagrada

Osim nogometa, Pikado savez Hrvatske, koji je uz profine Croatia od prvih sportskih susreta, organizirao je ekipna i pojedinačna natjecanja u pikadu za žene i muškarce, a održani su i turniri u briškuli i beli. Dakako, slavljenička večer sa subote na nedjelju provedena je uz prijatno druženje svih prisutnih, glazbu i karaoke. Hotel Diamant, stalni domaćin profineCupa, i ovaj put je pokazao vrhunsku profesionalnost i organizaciju.

Ideja koja od početka stoji iza profineCupa još jednom je pokazala svoju vitalnost i vrijednost – osim jačanja poslovne suradnje, edukacijskih programa i vrijedne razmjene mišljenja, na ovaj način se pruža prilika za druženje i izravnim proizvođačima i monterima PVC stolarije iz cijele Hrvatske.

Možda je i to jedan od razloga dugogodišnjeg uspjeha i vjernosti partnera tvrtkama KBE, Kommerling i Trocal, odnosno tvrtki profine Croatia u cjelini. To što se ove godine sve skupa sretno poklopilo s okruglom obljetnicom cijelom događaju je dalo jednu lijepu, dodatnu vrijednost.

www.profine-croatia.hr

profine Croatia d.o.o.
Vukomerička 3
10410 Velika Gorica, Hrvatska
T. +385 1 6253 100
F. +385 1 6253 357
E. jasmina.gudeljevic@profine-group.com
W. www.profine-croatia.hr