Sobna vrata Odabir sobnih vrata – Bogata ponuda prilagođena svačijem imovinskom stanju

Odabir sobnih vrata – Bogata ponuda prilagođena svačijem imovinskom stanju

Sobna klizna vrata
Sobna klizna vrata

Sobna vrata su izuzetno važan element enterijera svakog doma, koji ima dvostruku ulogu. S praktične strane, služe kao „zatvarač“ svake prostorije koji je toplinsko i zvučno izolira i kao cjelinu odvaja od ostatka prostora, a sa estetske predstavljaju dekorativno sredstvo koje svojim izgledom ravnopravno s ostalom opremom „sudjeluje“ u stvaranju vizualne impresije cjeline. Iako se tehnički ne mogu ubrojiti u namještaj, odabiru sobnih vrata prilikom opremanja kuće ili stana treba posvetiti isto toliko vremena koliko i biranju namještaja, upravo zbog mnoštva suptilnih detalja koji će doprinijeti njihovom lijepom izgledu, ili naprotiv proizvesti suprotan efekt ako izbor nije dobar. Vlasnike kuća po pristupu ovoj i sličnim temama načelno možemo svrstati u tri grupe.

Filozofija dekoriranja interijera

  • Jedni filozofiju dekoriranja interijera smatraju čistim gubljenjem vremena, pa najčešće kupnju obavljaju mehanički ili jednostavno taj posao radije prepuštaju nekom drugom.
  • Drugima je stalo do toga da dom nosi njihov osobni pečat i zato se sami zalažu o svakom detalju ne žaleći uloženi trud i vrijeme, ako znaju da će za rezultat dobiti točno ono što su htjeli.
  • One koji se ne uklapaju ni u jedan od opisa možemo nazvati „zlatnom sredinom“ – osobama koje nisu nezainteresirane za izgled svog životnog prostora, ali isto tako misle da u posvećivanju tome ne treba pretjerivati.

Kome god tipu pripadali, imajte na umu ono najvažnije: svaki komad namještaja i element koji kupite definirat će okruženje u kojem ćete boraviti sigurno sljedeći duži period, stoga nije naodmet obići nekoliko prodajnih salona i radnji i koncentrirano promotriti ponudu, jer ćete se jedino tako odgovorno odnositi prema novcu koji namjeravate uložiti.

Drvena sobna vrata
Drvena sobna vrata

Sobna vrata se od ulaznih razlikuju po veličini i dizajnu – manjih su dimenzija i drugačijeg estetskog izgleda, a u skladu s tim osmišljena je njihova ponuda. Po pitanju materijala izrade, pojednostavljeno rečeno može se povući opća linija razdvajanja između drva i PVC-a. Ova tvrdnja zvuči skromno, ali situacija u praksi je upravo suprotna: opseg izbora unutarnjih, odnosno sobnih vrata je opsežan.

I pored mnoštva novih trendova, kupci u Hrvatskoj i dalje su veliki ljubitelji drva. Zapravo, pod riječi „drvo“ podrazumijevaju se dvije kategorije materijala: puno drvo (masiv) i pločaste drvne prerađevine (iverica, medijapan i furnir).

Vrata od prerađevina predstavljaju različite kombinacije ovih materijala, koje direktno ovise od potrošačke moći klijenta i zato moraju biti prilagođene svačijem imovinskom stanju. Najpovoljnija vrsta sobnih vrata ima tzv. okvir konstrukciju – izvana šperploču ili lesonit (kao okvir) a unutra ispuna od papirnog saća. Ona su po kvaliteti nešto ispod kombiniranih vrata jer nemaju čvrstu pločastu ispunu i odgovarajuću, isto tako pločastu oblogu.

Kombinirana vrata najlošije kvalitete sačinjena su od ekstrudirane iverice (strojno prešane istiskivanjem kroz kalup) i obložena medijapanom, od kojeg su također izrađene pokrovne lajsne. Objašnjenje za epitet „najslabije kvalitete“ nalazi se u kratkoj analizi njihovog sastava, koja kao smjernica vrijedi i za sve ostale podvrste. Iverica se sastoji od drvnog iverja porijeklom od otpadnog drva, koji se spajaju sintetičkim ljepilima i zatim se preša u tri sloja. Problem predstavljaju relativno krupne sastavne čestice nepravilnog oblika (puno krupnije nego kod drugih vrsta ploča), s prevelikim međumolekularnim prostorom, i koliko god puta prešali ivericu nikada ne možete preći određeni stupanj kompaktnosti i samim time otpornosti na lomljenje.

Sobna vrata
Sobna vrata

Osim toga, ivericu zbog sastava najlakše uništava vlaga, pa čak i kada je impregnirana, poslije određenog vremena dolazi u opasnost da se napuhne i strune. Vrata izrađena iz iverice imaju i nešto bolju varijantu s potkonstrukcijom od drvenog masiva i obostranom gornjom oblogom od medijapana. Od svih drvnih prerađevina medijapan je najkvalitetniji i zato se često koristi za oblaganje vrata. Proizvođači se služe ovom pločom kako bi cijelu konstrukciju učinili izvana otpornijom i zamaskirali visoki postotak iverice koji ulazi u ukupan sastav vrata i donosi nižu cijenu proizvodnih sirovina.

Medijapan ploče

Medijapan je tzv. ploča srednje gustoće koja se također proizvodi od usitnjenog drva, ali za razliku od iverice koju dobivamo od drva poput graba i lipe, nju čini sitna piljevina od fine obrade visokokvalitetnog drva – bukve, jele i smreke, koja se uz minimalni dodatak polimernih smola suho preša na visokoj temperaturi. Dakle, kako nigdje u prodaji ne možete naći vrata izrađena od 100%-tnog medijapana, druga najbolja opcija iz kategorije kombiniranih vrata bila bi ona s konstrukcijom od masiva, što debljom oblogom i što tanjom ispunom.

Sobna vrata, drvo dekor
Sobna vrata, drvo dekor

Furnirana vrata

Vrlo slična vratima od medijapana su furnirana vrata, koja se razlikuju u tome što su preko obloge od medijapana dekorirana listovima furnira bojenim u prirodne boje. Naravno, nema dileme da su iz palete proizvoda od prirodnih materijala vrata od punog drva bez razmišljanja najbolje rješenje najveće estetske vrijednosti, a sa najviše dekorativnih mogućnosti. Jedini nedostatak je visoka cijena.

Drvena i kombinrana vrata mogu se bajcati (bojati u tonove koji odgovaraju nijansama drva iz prirode sa očuvanom diskretno vidljivom teksturom), bojati u tonove po RAL karti, bojati tzv. glatkim bojama ili se mogu samo lakirati poliuretanskim lakom u tri sloja sa ostavljenom prirodnom bojom određene vrste drva.

Bojanje sobnih vrata i dodatna oprema

Svi predmeti na bazi drva mogu se dodatno ukrasiti pomoću posebnih premaza – patina, a mogu se oplemeniti i raznim efektima. Patine su preuzete iz industrije namještaja, a njima se primjenom posebne tehnike nanošenja naglašava prirodna struktura i tekstura drva, čime se postiže rustikalni izgled tretirane površine. Taj umjetnički izraz i spoj starog i novog kojim odiše patinirani predmet najvidljiviji su na drvenom masivu, koji kao radna podloga doprinosi maksimiziranju učinka bilo kojeg efekta. Neko nepisano pravilo je da se vrata od medijapana potpuno prekrivaju bojom, pa se za njih koriste glatke boje.

Sobna vrata od medijapana
Sobna vrata od medijapana

Kod bojanja glatkim bojama standardna je bijela, ali su dostupne i sve ostale boje prema želji kupca. U slučaju furniranih vrata treba dobro obratiti pažnju na jedan važan detalj.
Razvijena je tehnika aplikacije reljefaste dekorativne folije na oblogu, koja savršeno imitira godove furnira, ali samo modeli pored čijeg naziva u brošurama i katalozima piše „prirodno furnirana“ mogu se smatrati furniranim vratima. Svim ostalim, koja su izrađena s folijom, zapravo nedostaje sloj furnira iako su nazvana furniranim, a ova dekoracija nanešena je na medijapan.

Uz svaka vrata idu i određeni dodatni elementi koji ih vizuelno-tehnički upotpunjuju. To su prvo panti pomoću kojih su pričvršćena za dovratnik i mogu se otvarati i zatvarati. U odnosu na nekadašnja dva, današnja sobna vrata kao i ulazna imaju tri panta i to najčešće „brodski“ panti kao klasik, ili skriveni, slične nevidljivom okovu kod plastične stolarije. Uobičajena je AGB brava od 65mm sa sobnim ključem, ali se umjesto nje uvijek može ugraditi magnetna AGB brava od 80mm. Bilo koju od njih moguće je kombinirati sa željenim modelom kvake. Na kraju, izgled svakih vrata upotpunjuje se pomoću pokrovnih lajsni. Dovratnici i pokrovna lasjna mogu biti ravni ili zaobljeni, u boji drva ili bojani i mogu se neograničeno kombinirati međusobno, ali i s krilom vrata.

PVC vrata

Znatno kasnije u odnosu na drvena i kombinirana, na tržištu su se pojavila sobna vrata od PVC-a. PVC sobna vrata novije su proizvodnje od PVC stolarije i ulaznih vrata, jer je vinil kao materijal posljednji dobio „dozvolu za ulazak“ u stambeni prostor.

Poput najsuvremenijih modela stolarije izrađena su od petokomornih i šestokomornih ekstrudiranih profila od tvrdog PVC-a, s duplim brtvama i vrhunskim performansama zvučne i toplinske izolacije (A energetski razred). Imaju uvećanu prednju komoru za efikasno odvođenje vode i kondenzacije, a ovo svojstvo bit će izuzetno važno za prostorije karakteristične po problemu nakupljanja vodene pare, kao što je kuhinja ili kupaona.

Sobna vrata od PVC-a sa staklom
Sobna vrata od PVC-a sa staklom idealna za prostorije poput kuhinja ili kupaona

S tehničke strane, pojedini izumitelji su mislili na sve – pa i na to da dom i iznutra treba zaštititi od provale. Tome će doprinijeti protuprovalni okovi obje klase, RC1 i RC2, koji bi posebno mogli biti korisni na strateškim točkama u stambenom objektu, kao što su podrum i potkrovlje: ako provalnik upadne u objekt preko krova ili kroz podrumski prozor i tu naiđe na zaključana vrata, zahvaljujući protuprovalnom okovu bit će mu otežano obijanje i otvaranje, i neće stići dalje od ovih prostorija.

PVC sobna vrata bojaju se ekološkim bezolovnim bojama, a izrađuju se standardno bijela, alternativno u teksturi drva, što u neku ruku predstavlja estetsko ograničenje. No, limitiranost bojama ustvari se samo nadovezuje na materijalnu. PVC inače u očima promatrača često ima taj problem da djeluje umjetno, a taj dojam posebno se pojačava u enterijeru, kada ga treba kombinirati s namještajem. Ali, o ukusima ne treba raspravljati, jer kao što se uvijek ispostavlja, svaka roba zaista ima svojeg kupca. PVC vrata kao i drvena mogu biti neprozirna, ili poluprozirna i prozirna ako imaju ugrađene staklene elemente.

Stakleni elementi mogu biti najrazličitijih oblika i veličina, pa čak i zauzimati najveći dio površine vrata, a stupanj prozirnosti postiže se pomoću pjeskarenja stakla, tretiranja kiselinom i sličnim efektima. PVC vrata ovdje su opet u tehničkoj prednosti, jer se u njih ugrađuje dvoslojno ili troslojno izo staklo, koje može biti i „low-E“ odnosno energetski efikasno niskoemisijsko staklo, koje vrata pretvara u savršenog čuvara toplinske energije. Za prostorije poput dnevnog boravka uvijek je moguće umjesto jednokrilnih izraditi dvokrilna vrata, a savjet je da svakako budu ostakljena. Eleganciju stakla treba iskoristiti uvijek kada se za to pruži prilika, jer će svaka vrata, bez obzira na to od kojeg materijala su izrađena, od običnog transformirati u atraktivan element koji zaokružuje koncept prostora.