Arhitektura Očitovanje na postupke planiranja u Zagrebu – bivša tvornica Gredelj

Očitovanje na postupke planiranja u Zagrebu – bivša tvornica Gredelj

Zagreb, glavni grad Hrvatske
Zagreb, zima

Zašto Zagrepčani vole svoj grad – zato što je njegov urbani planirani kvalitetni prostor poželjno okruženje, kako za život, tako i za rad. Interesantan je i sve većem broju turista. Zalažemo se da takav planirani Zagreb bude i u budućnosti. Iz tog razloga želimo upozoriti na procese u Gradu Zagrebu koji trenutno ne vode k tom cilju. Pohvalno je da se konačno počinje promišljati z agrad izrazito bitan centralno položen, zapušteni prostor bivše tvornice željezničkih vozila Gredelj, ali nažalost nije pohvalan postupak kojim se to želi učiniti.


Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) zatražili su od Grada Zagreba poništenje raspisane javne nabave za prostor bivše tvornice Gredelj.

„Prostor Gredelja GUP-om grada Zagreba je predviđen kao gradski projekt koji predstavlja jedan od najvažnijih elemenata realizacije prostora bitnih za razvoj grada te ga je potrebno postaviti od početka na kvalitetne osnove. Iz tog razloga predlažemo poništenje predmetne raspisane javne nabave.”, navode predsjednica Komore dipl. ing. arh. Željka Jurković i predsjednik UHA-e dipl. ing. arh. Emil Jurcan u Očitovanju na postupke planiranja u Zagrebu – bivša tvornica Gredelj koje su službeno poslali Gradu.

Očitovanje na postupke planiranja u Zagrebu - bivša tvornica Gredelj
str 1
Očitovanje na postupke planiranja u Zagrebu - bivša tvornica Gredelj
str 2

U očitovanju stoji kako je Grad Zagreb pokrenuo „Postupak nabave STUDIJE URBANE REVITALIZACIJE PROSTORA BIVŠE TVORNICE ŽELJEZNIČKIH VOZILA GREDELJ”, pri čemu niti za jednog od traženih vodećih stručnjaka na izradi Studije ne traži stručnjake koji su za to školovani i odgovorni za prostor, koji imaju licence za projektiranje i planiranje (a to su arhitekti, urbanisti i prostorni planeri). Za sve vodeće sudionike dovoljna je viša sprema bez isticanja struke i područja, a to otvara mogućnost manipuliranja. Također, tražena je isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650.000 stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake.

www.arhitekti-hka.hr

Ul. grada Vukovara 271/II, 10000 Zagreb
Tel. +385 1 5508 410
Fax. +385 1 5508 403
arhitekti@arhitekti-hka.hr
www.arhitekti-hka.hr