Energetska efikasnost GREEN TALKS: “nZEB & BIM – kako do održive gradnje?

GREEN TALKS: “nZEB & BIM – kako do održive gradnje?

Green Talks, Zagreb
Green Talks, Zagreb

GREEN TALKS će se održati 16.05.2019. godine, u ZAGREBU, od 08.45 do 15.30 sati, U Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER, Zagrebački velesajam, Paviljon 12, 1. kat

U suradnji s Građevinskim fakultetom pozivamo Vas da se pridružite programu GREEN TALKS SIMPOZIJU koji se održava 16. svibnja 2019. u ZAGREBU,

od 09.00 do 15.30 sati, na lokaciji Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zagrebački velesajam, Paviljon 12, 1. kat, Zagreb

NA GREEN TALKS saznajte:

1. Što je nZEB, kada počinje obveza primjene nZEB standarda, kako projektirati i izvoditi nZEB projekte?

2. Energetske obnove zgrada, financiranje i provedba?

3. Koji su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama?

4. Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM

GREEN TALKS je BESPLATAN za sve sudionike uz ispunjenu PRIJAVNICU.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima već 10 godina aktivno promiče održivu gradnju u Hrvatskoj. Konačno, jedan dio onoga što promičemo zakonski je reguliran kroz nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije.

Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.

Teme koje će biti obuhvaćene, osim pojašnjenja pojma i kriterija nZEB-a, su: mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo. Dodatna tema kojoj će biti posvećena posebna pozornost je i BIM (Building Information Modelling).

Znamo li graditi zgrade gotovo nulte energije (nZEB)?

Iako postoje pozitivni primjeri, u Hrvatskoj još uvijek postoji prostor za učenje. Napredak u smislu izvođenja radova postoji, ali i dalje trebamo učiti o tome kako projektirati troškovno optimalni nZEB. Na simpoziju će biti prikazani novo-razvijeni pristupi za obrazovanje arhitekata i inženjera te radnika prema programu Fit-to-NZEB.

Informacije, informacije – koristimo li sve što nam je dostupno kako bismo poboljšali kvalitetu projekata te olakšali radne procese?

Građevinski sektor u Hrvatskoj ne koristi sve mogućnosti koje nas okružuju tijekom građevinskog projekta. Izazovi koji se javljaju i koji je potrebno riješiti prije potpune i obvezne upotrebe BIM-a je edukacija svih sudionika u građevinskim projektima. Simpozij će dati uvid na koji način se provodi izobrazba za BIM u području energetske učinkovitosti (nZEB-a) kroz programe Net-UBIEP, BIMzeED te BIMCert, ali i na koji način se BIM trenutno koristi u praksi u Hrvatskoj i u Austriji, a istaknuti će se pozitivne strane BIM-a, ali i izazove koji još uvijek postoje.

BIM znači promjenu paradigme projektiranja i izvođenja (zapravo cijelog procesa građenja) pa zbog toga treba promijeniti dosadašnji način razmišljanja o građenju.

GREEN TALKS podržavaju: Grad Zagreb, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora, Društvo arhitekata Zagreb, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, te Hrvatska komora arhitekata.

Poduzeća/Institucije koje sudjeluju na GREEN TALKS-u sa edukativnim i promotivnim prezentacijama su: Gealan d.o.o., Daikin Hrvatska d.o.o., Fibran d.o.o., Velux Hrvatska d.o.o., Mapei Croatia d.o.o.., Saint-Gobain d.o.o. te Hansgrohe d.o.o.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju logo

Hrvatski savjet za zelenu gradnju
Ul. grada Vukovara 274, 10000 Zagreb
T. +385 1 4886 296
F. +385 1 4886 297
info@gbccroatia.org
www.gbccroatia.org