Garažna vrata Garažna vrata koja odgovaraju „out of the box” arhitekturi

Garažna vrata koja odgovaraju „out of the box” arhitekturi

Hörmann garažna vrata vrata se kreću bez buke
Hörmann garažna vrata vrata se kreću bez buke

Kako će to stajat’? Neće to moć’ dugo. Glavna tema jutarnjih ćakula malog dalmatinskog mjesta obiteljska je kuća koja se nalazi svega sedam metara od mora i doslovno lebdi u zraku.

Ambiciozan projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA – Viktor Vrečko Architects iz Zadra. Individualnim pristupom, riskiranjem, razmišljanjem izvan granica, ali i investitorom koji je omogućio maksimalno odriješene ruke, nastala je ova tehnološki napredna i jedinstvena kuća.

Uska parcela u neposrednoj blizini mora položena je paralelno uz obalu, okružena visokim autohtonim drvećem i utjelovljuje dva od tri čvrsta zahtjeva investitora – prvi red do mora i maksimalno zelen okoliš.

Ambiciozan projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA
Ambiciozan projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA – Viktor Vrečko Architects iz Zadra

Naizgled jednostavni zahtjevi već su prilikom prvih mjerenja projektante suočili s izazovom očuvanja prirodnog zelenilo okoliša i definiranjem površine kuće velike kvadrature.

Smanjivanje tlocrtne površine, dakle stope otiska kojom će kuća biti „spojena“ sa zemljom činilo se kao jedini logičan smjer. Hibridnom gradnjom armirano betonskih temelja koji određuju suteren i čeličnih konzola s jedne i druge strane kuće raspona čak 5,75 metara, uspješno se ostvarila prijeko potrebna kvadratura i očuvala vizura prirodnog okoliša.

Kamene površine povezuju kompletan prostor kuće i tvore jedan neprekinuti slijed, skladno povezujući unutrašnjost i vanjski dio prostora. Već kod samog prilaza kući primjećuje se out of the box razmišljanje u arhitekturi koje je u potpunosti ispunilo svoju „zamišljenu“ svrhu. Nepravilno stepenište, orijentirano na zapad, mjesto je na kojem vlasnik objekta rado provodi vrijeme s obitelji uživajući u zalasku sunca.

Glavno mjesto za druženje i zabavu velike obitelji je oko masivnog drvenog stola koji povezuje kuhinju i dnevni boravak, unutar kojeg se nalazi glavni pečat kuće – spiralne stepenice koje vode na gornji kat.

Oko trideset opcija stepenica bilo je potrebno kako bi investitor bio u potpunosti zadovoljan. Printali smo modele pomoću 3D printera, kombinirali materijale i konstrukcije, te na kraju pronašli način da ukomponiramo spiralne stepenice koje su udobne i funkcionalne, ne strše u prostoru već ga nadopunjuju, ističu iz VAA arhitektonskog studija.

Projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA - interijer, stepenište
Projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA – interijer, stepenište

Svaki detalj na kući vrlo je precizno odmjeren i usmjeren prema stvaranju osjećaja otvorenog prostora. Sve je moralo biti prozračno, poravnato s fasadom ili podom, bez vizualnih ili fizičkih prepreka.

U prizemlju se nalazi garaža za tri automobila, i garažna vrata koja su izvedena tako da su uklopljena u samu fasadu. Aluminijska konstrukcija garažnih vrata upuštena je unutar prostora garaže i obložena materijalom od kojeg je izvedena vanjska ograda i dio fasade koji se nadovezuje tim dijelom kuće.

Prostor za garažna vrata predstavljao je dodatni izazov, jer je prostor definiran za ugradnju bio vrlo uzak, plitak i kratak, međutim nije bilo potrebe za pretjeranim prilagođavanjem.

Hörmann garažna vrata vrata se kreću bez buke
Hörmann – tip garažnih vrata koji savršeno leži arhitekturi kuće

Specifične projekte kao što je ovaj odlikuju i specifična rješenja, u slučaju garažnih vrata na kući rješenje koje se tražilo ponudio je njemački proizvođač Hörmann. Odabran je tip vrata koji savršeno leži arhitekturi kuće i odgovara otvorenome stilu kuće.

Gledajući izvana garažna se vrata ne mogu primijetiti, budući da se perforirana obloga fasade samo nastavlja na upuštenu konstrukciju vrata. Prioritet je naravno bila i potreba za parkirnim prostorom ispred garaže, tako da su vrata morala biti izvedena od sekcija koje se podižu vertikalno usmjereno unutar vodilica, i smještaju horizontalno pod strop. Premda su konstrukcija i motor industrijske namjene, vrata se kreću bez buke što je bilo veoma važno jer je spavaći prostor odmah pored garaže.

Ponosno ističući lebdeće konzole koje nose nadstrešnice za zaštitu od sunca, ali i štite od znatiželjnih pogleda, Vrečko kaže kako je vila primjer visoke tehnološke kompleksnosti.
Hrvatska arhitektura ovakvim se primjerima može staviti uz bok s vodećim zemljama svijeta, a kada tome još dodamo prirodne ljepote naše zemlje, zaista – imamo se čime ponositi.

Hörmann Hrvatska d.o.o.
Nova cesta 50, HR 10000 Zagreb
Besplatan telefon 0800510
mail@hormann.hr
www.hormann.hr